Skip to content

PRIMENA LEKOVITOG BILJA KOD BLAŽIH ZDRAVSTVENIH TEGOBA TOKOM TRUDNOĆE

Trudnoća, period tokom koga se fetus razvija u materici žene, traje 40 nedelja, ukoliko se računa vreme od poslednje menstruacije do porođaja. Shodno promenama i rastu i razvoju ploda, ovaj jedinstveni period, se deli na tri trimestra, tokom kojih je organizam majke izložen posebnim fiziološkim promenama.

Prvi trimestar trudnoće počinje začećem, prodiranjem spermatozoida u jajnu ćeliju. Oplođena jajna ćelija putem jajovoda dospeva do materice, gde se implantira u sluzokožu i ubrzanom deobom nastaje klaster tkiva koji će potom formirati fetus i placentu. Placenta (posteljica) je organ koji se razvija i postoji samo tokom trudnoće sa osnovnom ulogom da fetusu omogući redovno snabdevanje hranljivim materijama i kiseonikom iz majčinog organizma. Prvi trimestar je od izuzetnog značaja za razvoj fetusa obzirom da se tada odvija diferencijacija tkiva i organogeneza.

Drugi trimestar trudnoće je period kada se dovršava organogeneza i kada se formiraju tkiva i sistemi organa ploda. Tokom 18. i 20. nedelje kada se obično radi ultrazvučni pregled radi otkrivanja anomalija u razvoju ploda, već se može videti i pol deteta. Od 20. nedelje trudnica može osetiti pokrete ploda, a od 24. nedelje kod fetusa se redovno smenjuju periodi spavanja i budnog stanja. Od 28. nedelje, nezadovoljne bebe čak i plaču u materici.

Treći trimestar trudnoće je period sazrevanja i rasta. Tokom 32. nedelje kosti su još uvek meke, ali su gotovo sasvim formirane, a oči se otvaraju i zatvaraju. Beba u materici prepoznaje mamin glas. Organizam majke i organizam bebe se pripremaju za porođaj. Bebe rođene pre 37. nedelje se smatraju prevremeno rođenim, dok su one rođene tokom 39. i 40. nedelje, rođene na vreme. Bebe rođene na vreme su obično otpornije i boljeg zdravlja od beba rođenih prevremeno.

Tokom trudnoće, mnoge žene radije koriste proizvode od lekovitog bilja nego sintetske lekove za ublažavanje zdravstvenih tegoba

U želji da otklone svaki mogući rizik po bebu, buduće mame su veoma oprezne i najčešće se okreću prirodnim i proverenim sredstvima za ublažavanje zdravstvenih tegoba. Međutim, upotreba lekovitog bilja tokom ovog perioda nije sasvim bez rizika, a za veliku većinu lekovitog bilja i proizvoda od lekovitog bilja nedostaju naučno dokumentovani podaci o bezbednosti upotrebe tokom trudnoće. Nasuprot prirodnim proizvodima, podaci o bezbednosti primene tokom trudnoće postoje za sintetske lekove, obzirom da čine obavezan deo ispitivanja leka pre puštanja u promet. Stoga je primena lekovitog bilja tokom trudnoće naročito izložena analizi koristi i rizika, a pojedine zdravstvene tegobe se njime mogu uspešno ublažiti.

PREHLADA, KAŠALJ I BRONHITIS TOKOM TRUDNOĆE – tretman lekovitim biljem

Aktivni sastojci prisutni u lekovitom bilju koje se koristi kod prehlade, kašlja i bronhitisa su najčešće iz kategorija etarskih ulja, glukozinolata, sluzi i saponina. Kao i u većini slučajeva, kliničke studije i podaci o bezbednosti upotrebe tokom trudnoće nedostaju, stoga su podaci koje nude farmakovigilanca, in-vitro ogledi i teorijska razmatranja o bezbednosti jedini parametri na osnovu kojih se može proceniti odnos koristi i rizika od upotrebe.

Etaska ulja direktno deluju na sekretorne žlezde bronhija i povećavaju aktivnost trepljastog epitela. Takođe poseduju i antimikrobna svojstva, deluju spazmolitično i anti-inflamatorno, a pojedina pokazuju i antitusivni efekat. Etarska ulja sadrže lipofilne molekule koji se lako apsorbuju oralnim putem, putem plućnog epitela i kože, s tim da su sistemski efekti mogući i pri inhalaciji i kožnoj primeni. Ona se takođe i veoma brzo eliminišu disanjem ili putem bubrega pa se u terapiji primenjuju više puta dnevno.

Iako se oralna primena etarskih ulja tokom trudnoće ne preporučuje, pojedini čajevi koji sadrže etarska ulja (majkina dušica, timijan, vranilovka, rtanjski čaj) se mogu koristiti tokom kraćeg vremena, jer veći deo etarskog ulja ispari tokom pripreme. Etarska ulja koja sadrže kamfor, mentol, ketone i fenolna jedinjenja se ne preporučuju tokom trudnoće i dojenja jer mogu izazvati iritaciju disajnih puteva odojčeta.

Glukozinolati (glikozidi slačičnog ulja) prisutni u senfu, renu, vasabi začinu, koji se redovno koriste u ishrani, i tradicionalno kod gripa i prehlade za ublažavanje tegoba disajnih organa, poseduju antibakterijska i antiviralna svojstva a takođe deluju i antiinflamatorno. Studije o efikasnosti ovih proizvoda u prevenciji infekcija postoje, ali ne i studije o bezbednosti primene tokom trudnoće. Takođe, ne postoje ni negativne informacije tokom opservacije farmakovigilance, pa se ovi proizvodi mogu generalno smatrati bezbednim za upotrebu tokom trudnoće, uz upozorenje da mogu zazvati iritaciju sluzokože gastro-intestinalnog sistema.

Saponini, kao glikozidi triterpena, sadrže steroidnu komponentu koja se gotovo ne apsorbuje, i aglikon koji može biti apsorbovan posle razlaganja glikozidnih veza. Aglikoni su generalno bez rizka na toksikološkom planu (osim kod korena sladića jer glicirizinska kiselina može inhibirati enzime odgovorne za metabolizam steroidnih hormona). Saponini dovode do iritacije sluzokože i podstiču refleks na kašalj i bronhijalnu sekreciju. Studije o efikasnosti postoje ali ne i za upotrebu tokom trudnoće. Sasvim je moguće da male doze odabranog lekovitog bilja (pre svega cveta ili korena jagorčevine) koje ne sadrže druge problematične supstance mogu biti administrirane tokom kraćeg perioda tokom trudnoće.

Sluzni polisaharidi su veoma zastupljeni u lekovitom bilju koje se često koristi u obliku čaja, u asocijaciji sa drugim lekovitim biljem koje sadrži etarska ulja ili saponine. Tradicionalno su u upotrebi u narodnoj medicini kao sredstva za ublažavanje iritacije upaljene sluzokože ždrela i disjanih puteva, a nalaze se i u brojnim namirnicama. Obzirom da se ne apsorbuju, nego razlažu na proste šećere u gastrointestinalnom traktu, njihova upotreba ne izaziva problem tokom trudnoće.

Sluzi iz bokvice se razlažu na proste šećere u gastrointestinalnom traktu i smatraju se bezbednim za upotrebu u trudnoći. Zahvaljujući umirujućem, adstringentnom i antibakterijskom dejstvu, u narodnoj medicini bokvica se koristi za ublažavanje kašlja i bronhitisa, prehlade i upale grla i farinksa. Jednaka preporuka važi i za cvet zove, koren i list belog sleza, kao i cvet crnog sleza, droge bogate sluzima, koje se takođe koriste za ublažavanje kašlja.

GASTOINTESTINALNE TEGOBE TOKOM TRUDNOĆE – mogućnost primene lekovitog bilja

Fiziološke i hormonske promene povezane sa različitim stadijumima gestacije mogu biti uzrok gastrointestinalnih tegoba. Mučnina i nagon za povraćanjem (hiperemezis) dominiraju tokom prvog trimestra, čije lakše forme mogu biti ublažene biljnim čajevima koji sadrže blago gorke aktivne sastojke (matičnjak ili pitoma nana), đumbirom ili semenkama morača kao i odgovarajućim hgijensko-dijetetskim režimom.  Upotreba lekovitog bilja sa jako gorkim principima se ne preporučuje jer snažno stimuliše lučenje želudačnog soka.

Tokom drugog trimestra, opuštanje donjeg sfinktera jednjaka pod dejstvom hormona i promene položaja uterusa, mogu biti uzrok pečenja u želucu i penjanja kiseline u jednjak koje je moguće ublažiti upotebom sluznih droga (korena belog sleza, cveta crnog sleza, lanenog semena) koje vezuju višak želudačne kiseline.

Tokom trećeg trimestra trudnoće, u perinatalnom periodu, problem opstipacije koji se javlja od početka trudnoće može biti još izraženiji. Crevna peristaltika i kontrakcije utiču jedne na druge, stoga je izbor pomoćnog sredstva od velikog značaja. Progesteron usporava crevnu peristaltiku, a i manjak mesta usled rasta ploda takođe nepovoljno utiče na proces. Tegobe dodatno mogu biti povećane nedovoljnim unosom tečnosti – mnoge trudnice ne uzimaju dovoljno tečnosti kako bi izbegle neprijatnosti zbog učestale potrebe za mokrenjem. Srećom, ove togobe su prolaznog karaktera i intestinalna aktivnost se normalizuje dan ili dva posle porođaja.  Klasične laksative koji pokreću peristaltiku (list sene) ne treba koristiti tokom trudnoće, dok je upotreba čajnih mešavina sa balansiranim sastavom (na bazi kore krušine i lanenog semena) moguća za ublažavanje opstipacije. Klistiri takođe mogu imati podsticajni efekat na kontarkcije (želejnu ili ne, zavisno od situacije) tako da se primena ne preporučuje tokom trudnoće već samo pri pripremi za porođaj. Još jedno sasvim bezbedno sredstvo za upotrebu u slučaju opstipacije u trudnoći su glicerinske supozitorije  (čepići).

POREMEĆAJI SNA TOKOM TRUDNOĆE

Tokom trudnoće problemi sa snom usled fizioloških promena mogu biti takođe podstaknuti bolovima, uznemirenošću ili zabrinutošću i stoga ih treba ciljano i rešavati. Fiziološke promene sna tokom trudnoće imaju za cilj da buduću mamu pripreme na kratke periode sna prekidane periodima dojenja. Osim manuelne masaže kod bolova u leđima ili kontrakcija, psihološka podrška i fitoterapija takođe nude odgovarajuću pomoć: bolovi u leđima mogu biti ublaženi primenom kantarionovog ulja za masažu. Noćna uznemirenost uz sindrom nemirnih nogu može biti izazvana i manjkom gvožđa. Stoga je kontrola gvožđa tokom trudnoće neophodna za slučaj potrebe za supstitucijom, a upotreba šarplaninskog čaja ili čaja od koprivinog lista u umerenoj količini, uz odgovarajuću ishranu tokom trudnoće, može doprineti održanju nivoa gvožđa u fiziološkim granicama. Kod zabrinutosti, stresa, depresije, anksioznosti, uznemirenosti ili nesanice čajevi od kamilice i matičnjaka, zahvaljujući spazmolitičnom, neuroprotektivnom i antioksidantnom delovanju mogu značajno doprineti poboljšanju i ublažiti tegobe.

CISTITIS TOKOM TRUDNOĆE – mogućnost primene lekovitog bilja

Iako tretman cistitisa kod trudnica ne spada u domen konsultacije u apoteci niti se preporučuje samolečenje, već zahteva stručni medicinski tretman, ova tema je veoma česta u apotekama. Pitanje bezbednosti upotrebe lekovitog bilja ili proizvoda od bilja za primenu kod bolesti mokraćne bešike i bubrega tokom trudnoće se često postavljaju obzirom da se trudnice često odlučuju za fitoterapiju. Proizvode od uve (medveđeg grožđa) treba izostaviti tokom trudnoće i dojenja, usled sadržaja hidrohinona koji je u laboratorijskim ogledima na životinjskim ćelijama pokazao toksično dejstvo. Iako ovaj efekat  nije potvrđen na ljudskom materijalu, upotreba se ne preporučuje i iz razloga mogućnosti smanjenja lučenja mleka na duži rok, stoga su proizvodi koji sadrže uvu (medveđe grožđe) kontraindikovani posle 32 nedelje trudnoće. Srećom, postoje pojedinačni čajevi i čajne mešavine sa antispetičnim dejstvom, bezbedni za upotrebu tokom trudnoće: list breze, list koprive, herba rastavića, koren zečijeg trna, herba vranilovke, herba zlatnice i naša Čajna mešavina kod bakterija u mokraći za decu i trudnice, koji se uz suglasnost ginekologa, mogu koristiti i u cilju prevencije i uz redovnu terapiju antibioticima.

*****

U slučaju nedoumice oko upotrebe lekovitog bilja za koje ne postoje pouzdani bezbednosni podaci, ni iskustva tradicionalne upotrebe tokom trudnoće, ili koje sadrži supstance koje bi mogle biti štetne po plod ili razvoj trudnoće, neophodno je konsultovati ginekologa ili odgovarajućeg lekara specijalistu koji najbolje mogu proceniti odnos koristi i rizika od upotrebe pojedine biljne droge.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top