skip to Main Content

Korišćenje sajta

Korisnici prihvataju korišćenje sadržaja sajta mocbilja.rs isključivo za sopstvenu upotrebu i na svoju odgovornost.Korisnicima sajta mocbilja.rs strogo je zabranjeno korišćenje specijalizovanih programa (robota, crawlera) radi preuzimanja sadržaja sa sajta, kao i bilo kakvi hakerski napadi u cilju onesposobljavanja sajta. Nedozvoljeno korišćenje sajta smatra se kršenjem pravila i podložno je tužbi.

 

Autorska prava

Mocbilja.rs polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne,slike i audio materijale, baze podataka i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela sajta mocbilja.rs bez dozvole vlasnika autorskih prava (Institut za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“) smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

E-mail:   institut@mocbilja.rs

 

 

 

Politika privatnosti

Institut za proučavanje lekovitog bilja ,,Dr Josif Pančić,,  sa registrovanim sedištem u Beogradu, Tadeuša Košćuška 1 (u daljem tekstu: Institut), vlasnik je veb-sajta www.mocbilja.rs  i svih sadržaja koji se na njemu nalaze.

Zaštita Vaše privatnosti prilikom posete veb-sajta društva je veoma važna i u tom cilju Vas obaveštavamo o sledećem:

 

Opšte informacije

Institut  se u svom poslovanju pridržava Zakona o zaštiti podataka o ličnosti („Sl. glasnik RS“, br. 87/2018) – ZZPL, koji je usaglašen sa Uredbom (EU) 2016/679 Evropskog parlamenta i Saveta od 27. aprila 2016. o zaštiti fizičkih lica u odnosu na obradu podataka o ličnosti i o slobodnom kretanju takvih podataka i o stavljanju Direktive 95/46/EZ van snage (GDPR).

Za više informacija o svim aspektima zaštite podataka o ličnosti možete se obratiti Licu za zaštitu podataka o ličnosti:

  1. redovnom poštom, na adresu:  Institut za proučavanje lekovitog bilja ,,DR JOSIF PANČIĆ,,Tadeuša Košćuška 1,Beograd
  2. putem elektronske pošte, na e-mail: gdjordjevic@mocbilja.rs   ili   office@mocbilja.rs

 

Naš Pravilnik o zaštiti podataka o ličnosti br.   1154-P od 16.09.2019. godine (u daljem tekstu: Pravilnik) reguliše sva pitanja koja su relevantna za zaštitu podataka o ličnosti.

 

Kako obrađujemo vaše podatke

Kad god posetite naš veb-sajt, Vaša IP adresa i ostale informacije su sačuvane u anonimnoj formi. Ukoliko registrujete nalog na našem sajtu, Vaše ime i kontakt podaci će biti sačuvani. Ukoliko nas kontaktirate putem veb forme na sajtu ili putem e-pošte, takođe ćemo sačuvati Vaše kontakt podatke. Slede objašnjenja o tome u kojim slučajevima se čuvaju podaci o ličnosti i koja vrsta podataka je u pitanju:

 

Poseta sajta

Kad kod posetite naš veb-sajt, automatski se pamte određeni podaci u log fajlovima servera. Ti podaci uključuju IP adresu, vrstu i verziju internet pregledača koji koristite, vreme i datum. IP adresa se anonimizira tako da ne možete biti identifikovani.

 

Registracija naloga

Prilikom prve kupovine otvara Vam se automatski nalog na našem sajtu, tokom procesa registracije prikupljamo i dalje obrađujemo neke Vaše podatke o ličnosti. Na primer, potrebni su nam Vaše ime, adresa, broj telefona i adresa e-pošte. Brišemo Vaše registracione podatke ili tokom 24 meseca ili čim zatražite da se obriše Vaš nalog.  Možete da izbrišete Vaš nalog ukoliko pošaljete e-mail na administrator@mocbilja.rs u kome zahtevate brisanje. Pravni osnov ove obrade podataka je Art. 6 (1) lit. b GDPR odnosno član 12. stav 1. tačka 2) ZZPL – obrada je neophodna u cilju preduzimanja radnji, na zahtev lica na koje se podaci odnose, pre zaključenja ugovora.

 

Kontakt forma

Ukoliko nas kontaktirate putem kontakt forme na sajtu, Vaši podaci će biti sačuvani. Kopija poruke se čuva na serveru, a još jedna kopija se šalje na adresu osobe koja može da odgovori na Vaše pitanje i na adresu administratora sajta. Podaci koji se čuvaju u ovom slučaju su Vaše ime, adresa e-pošte, naslov poruke i tekst poruke. Možete zatražite brisanje Vaših podatka ukoliko pošaljete e-mail na administrator@mocbilja.rs u kome zahtevate brisanje. Pravni osnov ove obrade podataka je takođe Art. 6 (1) lit. b GDPR odnosno član 12. stav 1. tačka 2) ZZPL.

 

Cookies (srp. kolačići)

Kolačići-kukiji (eng. „Cookies“) su mali fajlovi koji se skladište na računaru korisnika i u kojima mogu da se čuvaju različiti podaci. Koriste se primarno da skladište informacije o korisnicima. Oni se čuvaju u uređajima korisnika tokom ili posle korišćenja veb-sajta ili internet prodavnice.  Privremeni (eng. „Temporary cookies“), sesijski (eng. „session cookies“), ili prolazni (eng. „transient cookies“) su kukiji koji se brišu kada korisnik isključi veb-brauzer. Takvi kukiji se, na primer, koriste da se čuvaju podešavanja ili sadržaj e-korpe.

S druge strane, kukiji koji se nazivaju stalni (eng. „permanent“) ili uporni (eng. „persistent“) ostaju sačuvani u brauzeru i pošto se brauzer zatvori. Na primer, korisnikov status prijave na sajt se može sačuvati i određeni broj dana posle posete. Takođe, stalni kukiji mogu da mere udaljenost korisnika od sajta ili podatke o interesovanjima korisnika. Ovi podaci se mogu koristiti u marketinške svrhe.

Korisno je poznavati gorenavedene termine kako bi se razumela naša politika kukija i zaštite podataka o ličnosti.

Ukoliko kao korisnik našeg veb-sajta ne želite da čuvate kukije, molimo Vas da isključite opciju za prihvatanje kukija u Vašem brauzeru. Takođe, možete da izbrišete kukije koji su prethodno sačuvani u Vašem brauzeru. Ukoliko to učinite, može doći eventualno do problema u korišćenju našeg veb-sajta.

 

Gugl analitika

Na osnovu našeg legitimnog interesa, a u skladu sa Art. 6 (1) lit. f GDPR odnosno članom 12. stav 1. tačka 6) ZZPL, koristimo Gugl analitiku – Google Analytics (GA), uslugu veb analize od strane kompanije Google Ireland Limited, Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Ireland. Google koristi kukije. Informacije koje generiše kuki o korišćenju veb-sajta i posetiocima se obično šalju i čuvaju na Google-ovim serverima u SAD. Google je sertifikovan po Privacy Shield agreement i stoga pruža zaštitu prema propisima EU o zaštiti privatnosti. Google koristi ove informacije u naše ime da proceni kako koristite naš veb-sajt, da prikaže izveštaje o aktivnostima i da nam pruži druge usluge koje imaju veze sa korišćenjem veb-sajta i srodnih usluga. Pseudonimizirani profili korišćenja se mogu o Vama napraviti na osnovu obrade ovih podataka. Koristimo Google Analytics u verziji „Universal-Analytics“, što predstavlja proces GA u kome se analiza korisnika vrši na bazi pseudonimiziranog korisničkog ID-a, koji se koristi za kreiranje pseudonimiziranog korisničkog profila, sa informacijama o korišćenju različitih uređaja (eng. „Cross-Device Tracking“). Koristimo GA isključivo sa aktiviranom IP anonimizacijom. Vašu punu IP adresu koju šalje Vaš veb-brauzer Google ne šalje zajedno sa drugim podacima. Možete da ugasite opciju čuvanja kukija u podešavanjima Vašeg brauzera. Takođe, možete da sprečite čuvanje kukija korišćenjem ovog dodatka za Vaš brauzer: Google Analytics Opt-out Browser Add-on http://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en.

Više informacija o podacima koje Google koristi, podešavanjima i opcijama prigovora dostupne su na https://policies.google.com/technologies/ads i https://adssettings.google.com/authenticated.

 

 

Eksterni linkovi

 Na našoj internet stranici postoje veze (eksterni linkovi) ka drugim internet stranicama, koje funkcionišu u skladu sa sopstvenim Uslovima korišćenja i Pravilima/Politikama privatnosti i zaštite podataka o ličnosti. Društvo ne snosi odgovornost za sadržaj koji je dostupan na takvim internet stranicima. Takođe, profili zaposlenih u sekciji Istraživači mogu biti povezani sa internet stranicama društvenih mreža i akademskih zajednica, udruženja i asocijacija ili sa platformama za pretraživanje naučnih radova.

 

Vaša prava kao lica od koga se podaci o ličnosti prikupljaju i na koje se odnose

Vaša prava su detaljno regulisana Pravilnikom o zaštiti podataka o ličnosti br.   od 09.10.2019. godine, a u skladu sa ZZPL-om.

Ukoliko smatrate da je obrada Vaših podataka o ličnosti izvršena suprotno odredbama ZZPL-a, možete podneti pritužbu nadležnom organu:

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti,

Bulevar kralja Aleksandra br. 15, 11120 Beograd

adresa e-pošte: office@poverenik.rs

 

Ažuriranje obaveštenja

 

Imajući u vidu moguće izmene i dopune relevantnih propisa, Institut zadržava pravo da u svakom trenutku ažurira ovo obaveštenje. Datum poslednjeg ažuriranja je 01.01.2021. godine.

 

 

 

Back To Top