Skip to content

Čaj od lista belog sleza

Ocenjeno sa 0 od 5
(budite prvi sa ocenom)

330.00 RSD (sa PDV)

Povoljno utiče na ublažavanje kašlja. Koristi se i za oblaganje nadražene kože i sluzokože disajnih organa i organa za varenje.

Opis

ČAJ OD LISTA BELOG SLEZA – Moć bilja

Latinski naziv i familija: Althaea officinalis L. (Malvaceae)
Opis: Koren je debeo, razgranat, gusto prekriven mekim, belim dlakama. Stabljika je uspravna, a listovi trouglasti, plitko urezani, gusto pokriveni sjajnim dlakma. Cvetovi su pojedinačni ili u kratkim grozdovima. Listići spoljne čašice su dlakavi i šiljati, čašični listići su jajasti, a krunični listići su trouglasti, svetloružičasti ili beli. Raste u umerenom pojasu Evroazije, po vlažnim livadama, pored reka, na obodima poplavnih šuma.
Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen koren (Althaeae radix) ili list (Althaeae folium).
Hemijski sastav: Koren belog sleza sadrži sluzi, asparagin, kalcijum oksalat, pektine, skrob, tanin, fenolne kiseline.
Upotreba: Aktivni sastojci belog sleza povoljno utiču na smirenje kašlja. Koristi se i za oblaganje nadražene kože i sluzokože disajnih organa i organa za varenje, i kao sastojak čajnih mešavina kod upala mokraćnih puteva .
Neželjeni efekti i interakcije sa lekovima: Neželjeni efekti nisu poznati. U slučaju istovremene upotrebe sintetskih lekova, sluzi iz belog sleza mogu umanjiti njihovu resorpciju.
Način pripreme i upotrebe čaja: Jednu supenu kašiku iseckanog korena preliti sa 200 ml predhodno prokuvane i ohlađene vode i uz povremeno mućkanje ostaviti 30-60 minuta a zatim procediti kroz tanak sloj pamuka. Više puta dnevno piti pripremljeni napitak po želji zaslađen medom.
Deci davati po jednu kašiku mlakog čaja na svaka dva sata.

Beli slez (Althaeae folium/Althaeae radix) ulazi u sastav čajnih mešavina broj: 4, 11, 17, 32, 53

Pakovanje: 50g

Recenzije

Još nema komentara.

Leave a customer review

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top