Skip to content

NEVEN (Calendula officinalis L.)

Prepoznatljiv po krupnim, glavičastim cvastima i laticama žive narandžaste boje, neven je ukrasna jednogodišnja biljka koja se može naći u skoro svakoj domaćoj bašti. Stabljika nevena je uspravna, čvrsta i maljava i može dostići visinu do 40cm. Poreklom je iz oblasti Mediterana, a pripada porodici Asteraceae.

Tradicija upotrebe nevena traje od Antičkog doba

Poznat i po nadimku „sunčeva nevesta“, neven, čiji se cvetovi otvaraju i zatvaraju u skladu sa kretanjem sunca, i mogu čak najaviti i kišu, time što ostaju zatvoreni i posle svanuća, iz oblasti Mediterana se tokom XII veka proširio po Srednjoj Evropi. Danas uspeva u svim regionima sveta sa umerenom klimom. Poznat još je od Antičkog doba drevnoj grčkoj, indijskoj i arapskoj civilzaciji po svojim kozmetičkim i lekovitim svojstvima kao i osobini da boji tkanine i hranu. Pod nazivom „šafran siromaha“ korišćen je u kulinarstvu kao začin, za bojenje i postizanje finog ukusa jela.

Cvet nevena je cenjena biljna droga

Sakuplja se samo po lepom i sunčanom vremenu, prosuši u hladu, a zatim se odvoje samo latice koje se koriste kao biljna droga: Calendulae flos.

Cvet nevena sadrži brojne aktivne sastojke od kojih su najznačajniji flavonoidi, karotenoid kalendulin, likopen, kumarini, fenolne kiseline, triterpeni, saponozidi, fitosteroli, polisaharidi, sluzi, salicilna kiselina, organske kiseline (palmitinska i jabučna), gorke materije, i etarsko ulje bogato seskviterpenima.

Za anti-inflamatorno dejstvo nevena odgovorno je prisustvo triterpenskih jedinjenja, koja podstiču zarastanje, a kao i saponozidi, pokazuju i antiedematozni efekat. Flavonoidi i karotenoidi su odgovorni za antioksidativno dejstvo, a karotenoidi su poznati i kao moćni agensi za zaštitu od sunca. Sadržaj salicilne kiseline je odgovoran za analgetske i antiinflamatorne efekte, dok sluzi pokazuju hidratantna svojstva. Aktivna jedinjenja prisutna u etarskom ulju su nosioci antiseptičnog dejstva.

Cvet nevena se tradicionalno koristi za pripremu čaja, tinkture i nevenovog ulja, a njegovi ekstrakti se primenjuju u izradi mnogih lekovitih preparata: masti, krema, gelova, kapi za oči i vaginalnih ovula.

Tradicionalno, u narodnoj medicini, neven se koristi za ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba

Neven se tradicionalno koristi kod kožnih problema, za ublažavanje opekotina i opekotina izazvanih sunčanjem, ojeda i crvenila kože, za zarastanje ogrebotina i rana, kod ujeda insekata i za oporavak kod uboja i nagnječenja tkiva. Primenjen u obliku tečnosti za ispiranje usta ublažava upale, bolove i oštećenja sluznice, i povoljno deluje na zaceljenje ranica u ustima i grlu. Njegova hidratantna svojstva ublažavaju iritaciju suve i osetljive kože, a  mame ga rado se koriste za negu nežne kože beba i male dece. Osim toga, primenjen za vaginalna ispiranja, otklanja upale i omogućuje uspostavljanje normalne vaginalne flore.

Aktivni sastojci nevena doprinose poboljšanju cirkulacije i rasta novog tkiva podstičući granulaciju. Tinktura od nevena razblažena vodom koristi se za obloge kod rana, nagnječanja tkiva, podliva i istegnutih mišića, kod zloćudnih zagnojenih rana, čireva, dekubitusa i otoka, kao i za obloge kod cističnih promena na dojci, bilo da su benigne ili maligne.

Kao čaj, tradicionalno se koristi kod bolesti želuca i creva, kod čira na želucu, proliva i kolitisa, vodene bolesti i prisustva krvi u mokraći. Narodna medicina upotrebu čaja preporučuje i tokom kura  čišćenje krvi, za normalizovanje pritiska kod hipotenzije, za stimulisanje znojenja, kao sredstvo protiv parazita, za ublažavanje bolova i grčeva kod bolesti jetre, i za preznojavanje kod groznice. Efikasnost u ublažavanju menstrualnih tegoba je dobro poznata ženama koje ga često koriste i kao pouzdano sredstvo za normalizovanje menstruacije.

Kod konjunktivitsa, narodna medicina preporučuje primenu čaja od nevena kao kupke za oči, a veruje se da ove kupke povoljno deluju i na jačanje vida.

Nevenovo ulje, dobiveno maceracijom cvetova u maslinovom ili suncokretovom ulju, tradicionalno se koristi kao lokalno antiinflamatorno sredstvo tokom radioterapije i za ublaženje tegoba kod ekcema, psorijaze i ulceracija kože. Primena ulja na opekotine prvog i drugog stepena ubrzava oporavak kao i primena kod venskih ulcera.

Savremena naučna istraživanja

Savremena naučna istraživanja su potvrdila efikasnost ekstrakata nevena u tretmanu kožnih problema, obzirom da prisustvo aktivnih sastojaka sa antiinflamatornim, antiedematoznim, antiseptičnim i antibakterijskim dejstvom ubrzava zarastanje rana i inhibira rast Staphylococcus aureus-a, bakterije koja je čest uzročnik kožnih infekcija. U laboratorijskim ogledima, ekstrakti nevena su pokazali i antitumorsku i antiviralnu aktivnost (virus AIDS).

Klinička ispitivanja su pokazala i pozitivno dejstvo primene cveta nevena u kombinaciji sa korenom maslačka, herbom kantariona, listom matičnjaka i plodom morača na ublažavanje bola i tegoba kod osoba koje boluju od hroničnog kolitisa, kao i kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Ogledi izvedeni na laboratorijskim životinjama pokazali su da ekstrakti nevena povoljno deluju na sniženje nivoa šećera u krvi.

                 

U monografiji Evropske Medicinske Agencije posvećenoj nevenu preporučuje se upotreba za lečenje upala sluznice usta i grla, kao i za zaceljivanje kožnih lezija (rana, opekotina, modrica) i varikoznih čireva.

U našem proizvodnom programu su Čaj od cveta nevena, Kapi nevena, Uljani gel od nevena i Neven vagitorije. Cvet nevena ulazi u sastav  Čajne mešavine „Calendulae compositum“, Čajne mešavine „EVA“, Čaja za čišćenje organizma, Čajne mešavine „S“, Čaja kod ulceroznog kolitisa, Čaja za ispiranje i intimnu negu žena, Čaja za ublažavanje tegoba kod kandidijaze, Bilax čaja, Čaja kod zapaljenja bubrega, dok se tinktura nevena nalazi kao sastojak Kapi za ispiranje grla, Kapi za bolju cirkulaciju i Kapi za jačanje desni. Ekstrakt nevena je takođe važan sastojak Dnevnog i Noćnog krema kolekcije „Moć bilja“, Krema za ruke sa nevenom i Krema za pete.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top