Skip to content

Čaj od cveta crnog sleza

5.0 (1 review)

531.00 RSD (sa PDV)

Smanjuje nadražaj pri upali sluzokože disajnih puteva. Koristi se kod prehlada, kašlja i za ispiranje usta i grla, kao i kod upale želudačne sluznice i kod proliva.

Opis

ČAJ OD CVETA CRNOG SLEZA – Moć bilja

Latinski naziv i familija: Malva silvestris L. (Malvaceae)
Opis: Dvogodišnja ili višegodišnja zeljasta biljka sa uspravnom, pri osnovi odrvenelom stabljikom. Dostiže visinu do 150cm. Koren je vretenast i mesnat, listovi su na dugačkim drškama, različite veličine, bubrežasto srcastog oblika, pliće ili dublje deljeni na 3-7 režnjeva. Cvetovi su u pazuhu listova. Ispod čašice se nalaze tri rašljasta, čekinjasta, šiljasta, uzduž prugasta listića spoljašnje čašice. Čašični listići obrasli su zvezdastim dlakama. Krunični listići su objajastoklinasti, na vrhu usečeni, ružičaste do ljubičaste boje.
Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen cvet (Malvae flos) i ređe, osušen list (Malvae folium)
Hemijski sastav: Cvet crnog sleza sadrži više od 10% sluzi, tanine, antocijane, heterozide flavona i flavonola. List sadrži oko 8% sluzi.
Upotreba: Lekoviti sastojci crnog sleza smanjuju nadražaj pri upali sluzokože disajnih puteva. Crni slez je čest sastojak čajnih mešavina koje se koriste kod prehlada, suvog nadražajnog kašlja i za ispiranje usta i grla, kao i kod upale želudačne sluznice i kod blažih proliva.
Takođe se koristi: Kao sluzna lekovita sirovina : sluzi se ekstrahuju vodom u kojoj daju viskozne rastvore pa se koriste za oblaganje nadražene kože i sluzokože.
Neželjeni efekti i interakcije sa lekovima: Neželjeni efekti nisu poznati. U slučaju istovremene upotrebe sintetskih lekova sluzi iz crnog sleza mogu umanjiti njihovu resorpciju.
Način pripreme i upotrebe čaja: Jednu kafenu kašičicu cveta crnog sleza preliti sa 250ml hladne vode i ostaviti da stoji 5-10 sati (najkraće 2 sata), zagrejati do ključanja, skloniti sa vatre, ostaviti 5 minuta poklopljeno, procediti i piti.

Pakovanje : 50 g

1 recenzija za Čaj od cveta crnog sleza

  1. Marko

    Pozdrav kupio sam crni i beli slez , mogu li kombinovati za gastritis i upalu jednjaka od kiseline?

    • Institut „Dr Josif Pančić“

      Možete da ih kombinujete, oba čaja smanjuju nadražaj pri upali sluzokože disajnih puteva i organa za varenje. Preporučujemo vam i GASTRO MIX – mešavinu biljnog čaja za očuvanje zdravlja želudačne sluzokože (Čaj broj 17). Vodite računa samo ukoliko pijete neke lekove da ova čajna mešavina sadrži kantarion čiji aktivni sastojci mogu uticati na metabolizam određenih lekova, takođe, prisutne sluzi mogu usporiti njihovu resorpciju, pa se u tom slučaju konsultujte sa lekarom.

Leave a customer review

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top