Čaj od vrijeska (rtanjski)
207 RSD
Opis
RTANJSKI ČAJ – VRIJESAK
Latinski naziv i familija : Satureja montana L. (Lamiaceae)
Opis : Koren je vretenast. Iz korena izbija nekoliko stabljika formirajući patuljasti žbun. Stabljike su uspravne, u donjem delu odrvenele, bledozelene, u gornjem delu često ljubičaste i pokrivene proređenim dlakama. Listovi su uzdužno linearno lancetasti, svetlo istačkani. Cvetovi su skupljeni u pazuhu listova u gornjem delu stabljike. Krunica je bela, ružičasta ili ljubičasta, prijatnog mirisa. Raste u južnoj Evropi, na sušnim i toplim krečnjačkim kamenjarima Mediterana i submediterana i kserotomnim zajednicama Srbije.
Kao lekoviti deo biljke koristi se : Osušen nadzemni deo biljke (Saturejae montanae herba)
Hemijski sastav : Herba rtanjskog čaja sadrži do 2% etarskog ulja, triterpene, flavonoide, derivate cimetne kiseline
Upotreba : Kao antiseptik, sredstvo za olakšanje varenja i ublažavanje tegoba kod nadutosti, za ublažavanje upale mokraćnih kanala, organa za disanje i varenje. Spolja se koristi kod upala kože i sluzokože.
U narodnoj medicini se koristi: Kao “muški čaj”, kao začin, dodatak jelima od mesa i ribe
Način pripreme i upotrebe čaja : Jednu supenu kašiku herbe rtanjskog čaja preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10-15 min. Procediti i piti tri puta dnevno po šolju čaja pre jela.
Rtanjski čaj ( Saturejae herba ) ulazi u sastav čajnih mešavina broj : 32, 85
Pakovanje : 80g
Uroš Račić (potvrđen vlasnik) –
Pridružujem se svim pohvalama. Zaista najkvalitetniji rtanjski čaj na našem tržištu ….
Predrag Siljic –
Ovaj ima pravu aromu a ne kao ona slama po prodavnicama biohrane.
Snazan afrodizijak kada se popije vruc uz tablu crne cokolade ili uz tost premazan nekim cokoladnim kremom.
Deluje 100%
sfera.headoffice (potvrđen vlasnik) –
Čaj je izvanredan, blagotvoran za organizam u svakom pogledu…balansira probavni sistem, eliminiše nadutost ali i smiruje, opušta telo i um, naročito prija disajnim organima u jesenjim-zimskim danima. Za dobru energiju u toku dana, jutarnja šolja rtanjskog čaja sa malo meda i limuna je „recept“ za svaku preporuku!