Skip to content
Akcija

Čaj od lista bokvice

Ocenjeno sa 0 od 5
(budite prvi sa ocenom)

Original price was: 310.00 RSD.Current price is: 264.00 RSD. (sa PDV)

Za olakšavanje mokrenja i zaustavljanje krvarenja, kod upale sluzokože disajnih organa, usta i grla. Deluje na skupljanje tkiva, a ima i antibakterijsko dejstvo.

Šifra proizvoda: 601188 Kategorija: Oznake: ,

Opis

ČAJ OD LISTA BOKVICE – Moć bilja

ŽENSKA ŠIROKOLISNA BOKVICA
MUŠKA USKOLISNA BOKVICA  

Latinski naziv i familija:
Plantago major L. (Plantaginaceae)
Plantago lanceolata L. (Plantaginaceae)
Opis:
Ženska bokvica: biljka je sa nekoliko uspravnih, rebrastih cvetnih stabljika. Listovi su u prizemnoj rozeti široko-jajasti sa dugačkim drškama. Cvetovi su u klasovima na vrhu stabljika. Čašica je zelena, sitna, krunična cev se završava sa 4 režnja. Antere su ljubičaste i štrče iz krunične cevi.
Muška bokvica: biljka je sa nekoliko uspravnih, rebrastih cvetnih stabljika. Listovi su u prizemnoj rozeti, eliptično lancetasti, ušiljeni, goli i dlakavi. Klasovi su gusti, glavičasti ili cilindrični. Cvetovi su sitni, smeđe boje.
Evroazijska je vrsta, danas raširena po čitavom svetu, raste na livadama, u usevima i pored puteva.
Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen list (Plantaginis majoris folium/ Plantaginis lanceolatae folium).
Hemijski sastav: List ženske bokvice sadrži iridoidne glikozide, sluzi, tanine, aminokiseline, flavonoide, alkaloide, alantoin. List muške bokvice sadrži iridoidne glikozide, sluzi, tanine, fenolne kiseline, kumarin eskuletin, flavonoide, silicijumovu kiselinu.
Upotreba: Ženska bokvica: za olakšavanje mokrenja i zaustavljanje krvarenja.
Muška bokvica: kod upale sluzokože disajnih organa, usta i grla. Deluje na skupljanje tkiva, a ima i antibakterijsko dejstvo. Spolja se koristi kod zapaljenskih promena na koži i za ispiranje rana.
Takođe se koristi: U narodnoj medicini kod upale bešike sa krvarenjem, kod hemoroida koji krvare, hroničnog bronhitisa, bolova u želucu.
Ograničenja u upotrebi: Veće doze mogu izazvati laksativni efekat i dovesti do sniženja pritiska. Tokom trudnoće se može koristiti tokom kraćeg vremenskog perioda.
Način pripreme i upotrebe čaja: Jednu supenu kašiku lista bokvice preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji pola sata, procediti. Piti 2-3 puta dnevno po jednu šolju čaja posle jela.

Bokvica (Plantaginis folium) ulazi u sastav čajnih mešavina broj: 32, 41

Pakovanje: 80g

Recenzije

Još nema komentara.

Leave a customer review

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top