Skip to content

Čaj od lista breze

5.0 (1 review)

194.00 RSD (sa PDV)

Olakšava mokrenje kod upale i infekcije mokraćnih kanala, pomaže lučenje žuči. U narodnoj medicini se koristi kod reume i artritisa.

Šifra proizvoda: 601048 Kategorija: Oznake: ,

Opis

BREZA  

 
Latinski naziv i familija :    Betula pendula Roth. (Betulaceae)
Opis :    Kora je bela i ljušti se u horizontalnim trakama. Na starijim stablima kora je u donjem delu crna i duboko ispucala. Mlade grančice su povijene, listovi su trouglasto jajasti do rombični, na vrhu zašiljeni, po obodu dvostruko oštro nazubljeni. Sa lica su tamnije, a sa naličja svetlo zeleni. Mladi listovi su lepljivi i goli. Muški i ženski cvetovi su u resama. Raste na prostorima Skandinavije, Sibira, Kavkaza i planinama srednje i južne Evrope.
Kao lekoviti deo biljke koristi se :    Osušen list (Betulae  folium), pupoljci (Betulae gemmae), kora (Betulae cortex), katran (Pyroleum betulae)
Hemijski sastav :    List breze sadrži do 3% flavonoida, tanine, saponine, fenil karbonske kiseline, vitamin C, triterpenske alkohole
Upotreba :    Za olakšanje izmokravanja i kod upale i infekcije mokraćnih kanala, u kombinaciji sa drugim uroantisepticima i diureticima i za sprečavanje formiranja peska u bubrezima. Pupoljci se koriste za olakšavanje izmokravanja i lučenja žuči, u kozmetici za izradu šampona. Brezov katran se koristio u dermatologiji.
U narodnoj medicini se koristi :    Kod reume i artritisa. Koristi se i sok iz mladog drveta breze u rano proleće koji se pije kod gihta, reume, upale bešike ili bubrega.
Ograničenja u upotrebi :    Bez saglasnosti lekara upotreba se ne preporučuje osobama sa edemom nastalim usled srčanih ili bubrežnih oboljenja.
Način pripreme i upotrebe čaja :    Supenu kašiku lista breze preliti sa 200ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i piti između obroka 3-4 puta dnevno po šolju čaja.

Breza ( Betulae folium ) ulazi u sastav čajnih mešavina broj : 1, 6, 12, 14, 16, 18, 19, 22, 25, 46, 84

Pakovanje : 80 g

1 recenzija za Čaj od lista breze

  1. Gordana

    Kako i koliko dugo se smije piti caj od breze kod hronicne urinarne infekcije?

    • Institut Dr Josif Pancic

      Čaj od lista breze možete koristiti 6-8 nedelja u kontinuitetu, posle čega preporučujemo dve nedelje pauze. Možete ga koristiti naizmenično sa nekom od mešavina namenjenih za upotrebu kod infekcija mokraćnih kanala: Uvenol. Uvin čaj, Čaj ko dbakterija u mokraći za odrasle.

Leave a customer review

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top