Skip to content
Akcija

Čaj od nadzemnog dela rastavića

4.94 (16 reviews)

143.00 RSD (sa PDV)

Olakšava izlučivanja mokraće. Koristi se kod infekcija i upala mokraćnih kanala, tuberkuloze i u mešavinama uroloških čajeva. Spolja za zarastanje rana i opekotina.

Šifra proizvoda: 602140 Kategorija: Oznake: , ,

Opis

ČAJ OD NADZEMNOG DELA RASTAVIĆA – Moć bilja

Latinski naziv i familija: Equisetum arvense L. ( Equisetaceae)
Opis: Sterilno stablo je rebrasto i šuplje, 3-5mm u prečniku, jednostruko ili dvostruko pršljenasto razgranato, grane su uspravne ili poluuspravne. Lisni rukavci su 5-12mm dužine sa 8-12 uzanih, zašiljenih, crnih, a po obodu belih zubaca. Cela biljka je svetlozelene boje. Kosmopolitska vrsta, raste na vlažnim livadama, pored potoka, reka i močvara.
Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen nadzemni deo biljke  (Equiseti herba) – sterilni izdanak.
Hemijski sastav: Rastavić sadrži silicijumovu kiselinu, flavonoide i tragove alkaloida.
Upotreba: Aktivni sastojci rastavića deluju na olakšavanje izlučivanja mokraće. Koristi se u čajnim mešavinama kod infekcija i upala mokraćnih kanala. Ne dovodi do poremećaja balansa elektrolita.
U narodnoj medicini se koristi: Kod tuberkuloze i u mešavinama uroloških čajeva, spolja za zarastanje rana i opekotina.
Ograničenja u upotrebi: Potreban je oprez kod edema nastalih usled oštećenja srca ili bubrega.
Način pripreme i upotrebe čaja: Supenu kašiku nadzemnog dela rastavića preliti šoljom (200ml) ključale vode, kuvati 5 minuta, sud poklopiti i ostaviti da stoji 10-15 minuta, a zatim procediti. Piti dva do tri puta dnevno po šolju čaja posle jela.

Rastavić (Equiseti herba) ulazi u sastav čajnih mešavina broj: 6, 12, 14, 16, 18, 32, 37, 54, 69, 77, 84, 85

Pakovanje: 50g

16 recenzija za Čaj od nadzemnog dela rastavića

 1. Slavko

  Poštovani,
  da li mogu napraviti čaj od mešavine rastavića i nevena? Kako se sprema? Koliko dugo se može koristiti? Kolike pauze je potrebno praviti? Kako se pije u odnosu na obroke? Hvala.

  • Institut „Dr Josif Pančić“

   Pošto se pripremaju na različite načine, prvo supenu kašiku nadzemnog dela rastavića prelijte šoljom (200ml) ključale vode, kuvajte 5 minuta, a onda tu dodajte jednu do dve kafene kašike cveta nevena. Sud poklopite, ostavite da stoji 10-15 minuta, a zatim čaj procedite i pijte. Pije se nezavisno od obroka. Možete da pijete ovu mešavinu 3 meseca u kontinuitetu, a potom napravite pauzu od 10-ak dana.

 2. Kate

  Poštovani,
  Da li trudnice smeju da piju ovaj čaj?
  Hvala

  • Institut Dr Josif Pancic

   Kao i ostali proizvodi na bazi bilja, i čaj od rastavića se može koristiti tokom trudnoće uz saglasnost ili po preporuci ginekologa.

 3. Maja

  Postovanje,
  gledala sam emisiju o zdravlju u kojoj se govori o korišćenju rastavića kod lečenja artritisa i osteoartritisa. Da li se i ovaj čaj može koristiti u te svrhe. I da li se tada drugačije priprema i konzumira?
  Hvala na odgovoru!

  • Institut Dr Josif Pancic

   Čaj od rastavića se može koristiti i kod artritisa i osteoartritisa, a koristi se prema uputstvu štampanom na ambalaži.

 4. Jovana

  Poštovani,

  Da li čaj od rastavića može koristiti dete od nepune 3 godine?

  Hvala unapred.
  Srdačan pozdrav.

  • Institut Dr Josif Pancic

   Detetu navedenog uzrasta možete pripremiti čaj od rastavića pri čemu za pripremu koristite jednu ravnu kafenu kašičicu herbe rastavića. Tokom dana detetu možete dati 1-2 šolje čaja, i možete ga malo zasladiti kako bi ga dete radije popilo.

 5. Veljko

  Da li je caj od rastavica dobar za giht? Da li smanjuje povišene vrednosti mokraćne kiseline?

  • Institut Dr Josif Pancic

   Čaj od rastavića deluje diuretično, podstiče izlučivanje mokraće i eliminisanje mokraćne kiseline pa se može korititi kod gihta. Kod gihta obično preporučujemo upotrebu Čajne mešavine kod zapaljenja zglobova (koja u svom sastavu već sadrži rastavić) uz dodatak čaja od korena zečjeg trna i čaja od lista belog jasena: 2 supene kašike čajne mešavine i po jednu kafenu kašičicu zečjeg trna i belog jasena prelijete sa 3 šolje ključale vode, ostavite da odstoji pola sata i procedite, pa popijte pripremljenu količinu čaja u toku dana. Čaj se pije nezaslađen, tokom 3-6 nedelja u kontinutetu, do postizanja povlačenja simptoma.

 6. Nevena I.

  Nastavak diskusije: rešenje smo pronašli da pije čaj posle jela. Tada je ne probija vrelina. Kao da konatakt sa sluzokožom želuca izaziva vrelinu kod nje. Pije jednom dnevno i ne želi da odustane jer kaže da bolje izbacuje vodu uz čaj rastavića.
  Haala na odgovorima.

 7. Nevena I.

  Baka nakon pijenjanja i čaja i tinkture od rastavića ima osećaj da je probija vrućina. Šta se dešava, kakav je to fenomen, šta ga izaziva, da li je to opasno i razlog da prekine sa uzimanjem? Uzima ga kao pomoić pri izbacivanju tečnosti. Ne mislim da je interakcija sa nekim drugim lekovima. Od ostalih lekova uzima pola tablete propanolola i po potrebi indapress ali ista vrućina je probija i kad nikave tablete ne uzima.

  • Institut Dr Josif Pancic

   Do sada nam niko od korisnika nije prjavio reakciju koju opisujete pri upotrebi čaja i Kapi rastavića. Rastavić se inače može koristiti uz klasičnu terapiju, jer njegova upotreba ne dovodi do interakcija. U svakom slučaju je bolje prekinuti sa upotrebom čaja i kapi i pratiti simptome, ukoliko opstaju potrebno je obratiti se lekaru. Ukoliko se sa prekidom upotrebe čaja i kapi povuku i simptomi, posle nedelju dana pauze, ukoliko Baka želi, može ponovo pokušati samo sa čajem, u količini od 1 šolje dnevno.

 8. Jelena

  Poštovani,
  da li ovaj čaj sme da koristi dete od 12,5 godina?

  • Institut Dr Josif Pancic

   Dete starosti 12.5 godina može da koristi čaj s tim što za pripremu jedne šolje čaja treba koristiti jednu kafenu kašičicu sušenog rastavića.

 9. Teodora

  Malo sam zbunjena. Nacin pripreme opisan ovde i na samoj kutiji se razlikuje. Na kutiji Josif Pancic caja od rastavica pise Supenu kasiku nadzemnog dela rastavica preliti soljom kljucale vode, kuvati 5 minuta, sud poklopiti i ostaviti da stoji 10-15 minuta, a zatim procediti. Da li su oba nacina ispravna ili sta je u pitanju? Molim za objasnjenje. Svako dobro.

  • Institut Dr Josif Pancic

   Oba načina pripreme su ispravna, možete primeniti onaj koji Vam više odgovara.

 10. bgd

  cula sam da je caj dobar protiv opadanja kose?

  • Institut Dr Josif Pancic

   Čaj se može koristiti za ispiranje kose posle pranja, međutim, bolji efekat daju Čaj za jačanje korena kose i Losion za kosu.

 11. Vaksi

  Odlican je jer sadrzi silicijumovu kiselinu,a ona za sebe vezuje teske metale i izbacuje ih iz naseg tela. Svi znamo da senputem vakcinacije u nas organizam,direktno ubacuju aluminium niju i ziva i to je izuzetno tesko ocistiti.Treba ga piti makar jednom nedeljno. I vodu koja u sebi sadrzi silikate.

 12. Maja Tomić

  Da li čaj pomaže kod polipa na žučnoj kesi?

  • Institut Dr Josif Pancic

   Čaj od nadzemnog dela rastavića ulazi u sastav Čajne mešavine „Calendulae compositum“ koja se koristi kod cista i polipa, tako da se može koristiti i kod polipa na žučnoj kesi.

 13. Vesna

  Koliko dugo sme da se uzima čaj od rastavica ako se koristi svakodnevno ?

  • Institut Dr Josif Pancic

   Za upotrebu čaja od rastavića nema posebnog ograničenja, međutim, ukoliko ni posle tri nedelje redovne upotrebe ne dođe do poboljšanja stanja, upotrebu treba prekinuti i obratiti se lekaru radi odgovarajuće dijagnostike i terapije.

 14. Nevena

  Postovani, da li se caj od rastavica moze mesati sa cajem od zlatnice?

  • Institut Dr Josif Pancic

   Čaj od rastavića može se kombinovati sa čajem od zlatnice.

 15. Mina

  Caj je odlican ali me zanima da li ga mogu pomesati sa cajem od korena maslacka jer bi trebalo da uzimam oba pa ne stignem toliko puta dnevno da kuvam cajeve?

  • Institut Dr Josif Pancic

   Čaj od rastavića možete pomešati sa čajem od korena maslačka.

 16. Tibor

  Zadovoljan sam i ima efekta Nastavljam sa daljim uzimanjem ovog čaja

Leave a customer review

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top