Skip to content

Čaj od cveta zove

5.0 (2 reviews)

209.00 RSD (sa PDV)

Koristi se kao sredstvo za pospešenje znojenja i kod hronične upale nosne sluzokože ili sinusa. Olakšava izmokravanje i pražnjenje creva.

Šifra proizvoda: 600110 Kategorija: Oznake: , ,

Opis

ČAJ OD CVETA ZOVE – Moć bilja

Latinski naziv i familija: Sambucus nigra L. (Caprifoliaceae)
Opis: Kora na stablu je sivosmeđa i ispucala, mlade grančice su zelene sa upadljivim lenticelama a na prelomu se vidi bela, meka srž. Listovi su naspramni, neparno perasto složeni, cvetovi su u cimoznim štitolikim cvastima sa belim ili žućkastim cvetovima jakog mirisa. Plod je sjajna, crno-ljubičasta okrugla koštunica sa crvenim sokom. Raste u srednjoj i južnoj Evrpoi, Maloj Aziji i na Kavkazu, po šumama, zapuštenim mestima, oko naselja, a gaji se i po parkovima.
Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen cvet (Sambuci flos) i plod (Sambuci fructus).
Hemijski sastav: Cvet zove sadrži 1-3% flavonoida, glikozid sambunigrin, etarsko ulje, hlorogensku kiselinu, triterpene i tanine. Plod zove sadrži antocijan glikozide, šećere, vitamine C, A i B.
Upotreba: Kao sredstvo za pospešenje znojenja i kod upala sluzokože. Takođe olakšava izmokravanje i pražnjenje creva.
U narodnoj medicini se koristi: Za preznojavanje kod gripa i nazeba i kod hronične upale nosne sluzokože ili sinusa.
Takođe se koristi: Plod se koristi i za izradu džema, a svež cvet za izradu sirupa.
Neželjeni efekti i interakcije sa lekovima: Preterana upotreba može dovesti do sniženja nivoa kalijuma u krvi.
Način pripreme i upotrebe čaja: Dve kafene kašike cveta zove preliti šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i piti po jednu šolju čaja tri puta dnevno.

Zova (Sambuci flos) ulazi u sastav čajnih mešavina broj: 11, 19, 53

Pakovanje: 50g

2 recenzije za Čaj od cveta zove

 1. Marija

  Da li čaj može da se koristi tokom ovih letnjih meseci u cilju rashladjivanja organizma i smirenja? Kakve efekte ima i koliko dugo sme da se pije? Hvals

  • Institut Dr Josif Pancic

   Da, čaj se može koristiti tokom letnjih meseci, u količini od 2-3 šolje dnevno, bez posebnog ograničenja dužine upotrebe.

 2. Vesna Marković (potvrđen vlasnik)

  Čaj je prijatnog slatkastog ukusa i uživam u svakoj šolji ovog čaja. Koliko dugo u kontinuitetu je preporučeno uzimati Čaj od cveta zove za lečenje hronične upale sinusa izazvane alergijskom reakcijom? Potpuno izbegavam izlaganje alergenu (alergen je sls iz paste za zube i već dva meseca, otkad sam otkrila šta je uzrok hronične upale sinusa, koristim pastu za zube bez sls-a). Čaj od cveta zove počela sam da pijem pre pet dana.

  • Institut Dr Josif Pancic

   Čaj možete koristiti tokom 3-6 nedelja u kontinuitetu, onoliko dugo koliko je potrebno da se postigne povlačenje simptoma.

Leave a customer review

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top