skip to Main Content

Čaj od cveta zove

160 RSD

Ocenjeno sa 0 od 5
(budite prvi sa ocenom)

Nema na zalihama

Šifra proizvoda: 600110 Kategorija:

Opis

ZOVA
Latinski naziv i familija :    Sambucus nigra L. (Caprifoliaceae)
Opis :    Kora na stablu je sivosmeđa i ispucala, mlade grančice su zelene sa upadljivim lenticelama a na prelomu se vidi bela, meka srž. Listovi su naspramni, neparno perasto složeni, cvetovi su u cimoznim štitolikim cvastima sa belim ili žućkastim cvetovima jakog mirisa. Plod je sjajna, crno-ljubičasta okrugla koštunica sa crvenim sokom. Raste u srednjoj i južnoj Evrpoi, Maloj Aziji i na Kavkazu, po šumama, zapuštenim mestima, oko naselja, a gaji se i po parkovima
Kao lekoviti deo biljke koristi se :    Osušen cvet (Sambuci flos) i plod (Sambuci fructus)
Hemijski sastav :    Cvet zove sadrži 1-3% flavonoida, glikozid sambunigrin, etarsko ulje, hlorogensku kiselinu, triterpene i tanine. Plod zove sadrži antocijan glikozide, šećere, vitamine C, A i B
Upotreba :    Kao sredstvo za pospešenje znojenja i kod upala sluzokože. Takođe olakšava izmokravanje i pražnjenje creva.
U narodnoj medicini se koristi :    Za preznojavanje kod gripa i nazeba i kod hronične upale nosne sluzokože ili sinusa.

Takođe se koristi: Plod se koristi i za izradu džema, a svež cvet za izradu sirupa.
Neželjeni efekti i interakcije sa lekovima :    Preterana upotreba može dovesti do sniženja nivoa kalijuma u krvi.
Način pripreme i upotrebe čaja :    Dve kafene kašike cveta zove preliti šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i piti po jednu šolju čaja tri puta dnevno.

Zova ( Sambuci flos ) ulazi u sastav čajnih mešavina broj : 11, 19, 53

Pakovanje : 50g

Recenzije

Još nema komentara.

Leave a customer review

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back To Top