Skip to content

Šarplaninski – čaj za uživanje i protiv prolećnog umora

Proleće, naročito ono rano, pored buđenja energije, svežine i poleta donosi često i umor. Simptomi prolećnog umora su: pospanost, nedostatak energije, malaksalost, slaba koncentracija, promene raspoloženja, potreba za snom i u toku dana…

Prolećni umor je stanje koje se javlja kod velikog broja ljudi kao odgovor organizma na promenu vremena – duži dan, više temperature.

Razlog za umor mogu biti i alergije, ishrana koja nije prilagođena toplijem vremenu, a veoma čest razlog umora je i anemija (malokrvnost).

 

Šarplaninski čajSideritis scardica Griseb. (Lamiaceae) se usled sadržaja gvožđa, koristi kao sredstvo protiv malokrvnosti. Čitava biljka je srebrnozelene boje i prijatnog mirisa. Raste na osunčanim kamenitim predelima planinskog i subalpskog pojasa, na krečnjaku, endemit je Balkana. Naziva se još i makedonski, grčki planinski čaj, pirinski čaj…
Latinski naziv biljke potiče od starogrčkog naziva „sideritis“ koji označava „gvožđe“. Od Antičkog doba, primenjivan je za lečenje rana izazvanih gvozdenim oružjem u borbi, a ratnici su ga pili pre bitke da povećaju hrabrost i snagu.

 

Kao lekoviti deo biljke koristi se osušen nadzemni deo biljke (Sideritis herba). Herba šarplaninskog čaja sadrži do 0,1% etarskog ulja, aromatične smole, saponine, flavonoide, gvožđe.

Šarplaninski čaj se tradicionalno koristi u borbi protiv gripa i prehlade, kod alergija, stomačnih tegoba, problema sa varenjem, za jačanje imuniteta, kao čaj za uživanje.

 

Aktivni sastojci ove lekovite biljke pokazuju antiinflamatorna, antivirusna, antifungalna i antibakterijska svojstva, osim toga deluju i kao snažni antioksidansi zbog visokog sadržaja flavonoida.

 

Pored predivnog ukusa i mirisa ovog čaja ono što ga izdvaja je da mogu da ga piju deca i trudnice.

Način pripreme i upotrebe čaja: supenu kašiku nadzemnog dela šarplaninskog čaja preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti 5-10 minuta. Procediti i zasladiti po želji. Piti 2-3 puta po jednu šolju čaja. Čaj je najbolje pripremati svež, jer dužim stajanjem etarsko ulje može da ispari.

 

Iako je mnogima čaj sinonim za napitak kada su bolesni, ovaj čaj to demantuje, jer će svojim ukusom i mirisom pridobiti i one najokorelije protivnike čaja.

Ukoliko ne volite tople napitke, u ohlađen čaj možete sipati malo limuna i gazirane vode i tako dobiti osvežavajući napitak za vreme toplih dana.

 

 

 

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top