skip to Main Content

Šarplaninski čaj

5.0 (3 reviews)

333 RSD

Šifra proizvoda: 602331 Kategorije: ,

Opis

ŠARPLANINASKI ČAJ
    
Latinski naziv i familija :    Sideritis scardica Griseb. (Lamiaceae)
Opis :    Stabljike su uspravne i četvorougaone, listovi su na kratkim lisnim drškama, lancetasti, prekriveni sedefastim maljama. Cvetovi su skupljeni u pojedinačne klasove na vrhu stabljike sa malim razmacima između klasova. Čitava biljka je srebrnozelene boje i prijatnog mirisa. Raste na osunčanim kamenitim predelima planinskog i subalpskog pojasa, na krečnjaku, endemit je Balkana.
Kao lekoviti deo biljke koristi se :    Osušen nadzemni deo biljke (Sideritis herba)
Hemijski sastav :    Herba šarplaninskog čaja sadrži do 0,1% etarskog ulja, aromatične smole, saponine, flavonoide, gvožđe
Upotreba :    Usled sadržaja gvožđa kao sredstvo protiv malokrvnosti
Takođe se koristi :    U narodnoj medicini kod stomačnih tegoba, upale gornjih disajnih organa i kao čaj za uživanje. U duvanskoj industriji za aromatizaciju određenih sorti duvana.
Način pripreme i upotrebe čaja :     Jednu kafenu kašičicu herbe šarplaninskog čaja preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji 30 minuta, procediti. Piti 2-3 puta dnevno po jednu šolju čaja.

Pakovanje : 100g

3 recenzije za Šarplaninski čaj

 1. Mirjana

  Mnogo mi se dopada miris i ukus, ALI mozete li mi reci dali mogu da ga piju ljudi koji koriste lekove za razredzivanje krvi,po shemi,na pr. SINTROM.

  • Zorica Drazic

   Prema monografiji Evropske Medicinsle Agencije, jedino ograničenje za upotrebu šarplaninskog čaja je alergija na biljke iz porodice Lamiaceae. Za sada nema prijavljenih interakcija sa lekovima, tako da se može smatrati bezbednim za upotrebu i tokom istovremene upotrebe antikoagulanasa.

 2. Anonimni

  Najlepsi caj

 3. Petar

  Odličan Vam je ovaj čaj.

Leave a customer review

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back To Top