Skip to content

PRIMENA PROIZVODA OD LEKOVITOG BILJA U INTIMNOJ HIGIJENI I KOD VAGINALNE SUVOĆE

Površina kože, sluznice usne duplje, debelog creva i vagine su kolonizovane specifičnim „zaštitinim“ sojevima bakterija, čije je prisustvo neophodno za očuvanje zdravlja. U vaginalnoj sredini prisutni su Doderlajnovi bacili koji sintetišu mlečnu kiselinu koristeći za to glikogen iz ćelija vaginalne sluzokože. Prisustvo mlečne kiseline u vaginalnom sekretu je neophodno za održanje pH u rasponu od 3,8 do 4,5 jer kisela reakcija vaginalnog sekreta onemogućava razvoj gljivica i patogenih bakterija, što predstavlja najbolju zaštitu od infekcija.

Uzroci poremećaja sastava vaginalne flore

Poremećaji sastava zdrave vaginalne flore mogu nastati iz mnogih razloga, tako da se oko 20% žena bar jedom u životu se susretne sa bakterijskom vaginalnom infekcijom. Ekscesivna intimna higijena, nošenje tesnog rublja i rublja od sintetičkih materijala, neredovna zamena dnevnih uložaka za zaštitu rublja, uložaka i tampona tokom trajanja menstrualnog krvarenja, česta upotreba maramica za intimnu higijenu, seksualni odnosi sa različitim partnerima i pojačan stres mogu nepovoljno uticati na sastav vaginalne flore i onemogućiti Doderlajnove bacije da svoju zaštitnu ulogu obave u potpunosti.

Njihov broj takođe može biti umanjen usled upotrebe antibiotika koji neselektivno uništavaju i zaštitnu bakterijsku floru. Pušenje takođe može imati negativne posledice na ravnotežu vaginalne flore. Hormonalne varijacije tokom trudnoće, dojenja i u menopauzi takođe mogu biti faktori poremećaja. Tokom dojenja i menopauze, usled smanjene sekrecije estrogena, vaginalna sluzokoža oslobađa manje ćelija bogatih glikogenom, tako da bacili imaju manje hranljivih materija na raspolaganju, što intimnu zonu čini podložnijom infekcijama.

Prisustvo patogenih bakterija može dovesti do bakterijske vaginoze

Obzirom na blizinu anusa, bakterije iz sojeva Echerichia coli, Chlamydia sp. ili Gardenerella vaginalis lako mogu dospeti u vaginalnu sredinu, a mogu se preneti i seksualnim odnosom. Ako je prisustvo Doderlajnovih bacila u vaginalnoj sredini smanjeno, i pH povišen, patogeni mikroorganizmi mogu lako kolonizovati vaginalnu sluzokožu, a njihovo nekontrolisano množenje povisiti pH i stvoriti pogodnu sredinu za dalji razvoj infekcije.

Kod skoro polovine žena bakterijska vaginalna infekcija prolazi bez ili sa sasvim blagim simptomima: pojačano lučenje vaginalnog sekreta sa mirisom na ribu može biti znak prisustva patogena, dok miris koji podseća na ribu može biti prisutan i bez pojačanog sekreta. Ponekad se mogu javiti simptomi u vidu pečenja, svraba ili osećaja suvoće, uz pH viši od 4.5. Ukoliko se ne preduzme odgovarajući tretman, bakterijska vaginoza može dovesti do upale spoljnih genitalnih organa, grlića materice, jajovoda i jajnika.

Bakterijske vaginoze se tretiraju odgovarajućim antibioticima, koje ginekolog ordinira prema nalazu antibiograma, pri čemu terapija može biti kombinovana, uz oralnu i lokalnu primenu antibiotika, ili samo lokalna – primenom vaginalnih krema ili ovula, tokom 5-7 dana. Međutim, usled neselektivnog dejstva antibiotika, koji uništavaju i „zaštitnu“ bakterijsku floru, recidivi su sasvim mogući. Kao pomoćna sredstva mogu se koristiti vaginalne ovule ili kremovi na bazi mlečne kiseline, koji doprinose uspostavljanju normalne vaginalne flore, kao i proizvodi na bazi etarskog ulja čajnog drveta ili ekstrakata belog luka koji takođe imaju antiseptično i anti-inflamatorno dejstvo.

Odgovarajuća intimna higijena je najbolja preventiva nastanku i razvoju infekcije

Redovno održavanje intimne higijene je prvi uslov za zdravlje polnih organa. Obzirom na neophodnost održanja pogodne sredine za razvoj Doderlajnovih bacila, važan je i izbor sredstava za higijenu.

 • Spoljnu zonu polnih organa (region velikih i malih usana), treba prati bar jednom dnevno (tokom menstruacije i više puta, po mogućstvu svaki put pri promeni uložaka ili tampona), blagim sapunom, ili čak samo vodom kako bi se uklonile odumrle ćelije kože ili ostaci krema iz pregiba kože. Umesto sapuna, mogu se koristiti i blagi losioni za intimnu negu.
 • Obzirom da vaginalna ispiranja takođe remete normalnu, zdravu, vaginalnu floru, u odsustvu poremećaja ih ne treba primenjivati već pranje ograničiti samo na spoljnu zonu polnih organa
 • Posle tuširanja ili kupanja, intimna zona (vulva) se može negovati kremom koji uspostavlja hidro-lipidni sloj
 • Posle intimnih odnosa, takođe spoljnu zonu polnih organa treba oprati blagim sapunom, ili samo vodom
 • Tampone i uloške tokom menstrualnog krvarenja treba redovno menjati (bar 4-5 puta dnevno)
 • Posle mokrenja ili velike nužde, toalet papirom se treba obrisati od vagine prema anusu, a analni predeo takođe oprati posle vršenja velike nužde
 • Upotreba intimnih dezodoranasa se ne preporučuje

Kod blažih tegoba od pomoći mogu biti proizvodi od lekovitog bilja

Povremena vaginalna ispiranja čajevima od lekovitog bilja, u slučaju nelagodnog osećaja, peckanja, svraba ili blago pojačanog sekreta mogu doprineti otklanjanju patogenih bakterija i doprineti održanju pogodne sredine za razvoj zaštitne bakterijske flore. Za tu namenu se preporučuje upotreba Čajne mešavine za ispiranje i intimnu negu žene (broj 29) čiji aktivni sastojci deluju antiseptično i protivupalno, a takođe doprinose ublažavanju peckanja i svraba. Za zapiranje vulve, čaj se može koristiti bez ograničenja, dok se vaginalna ispiranja preporučuju samo 2-3 puta nedeljno. Čaj je potrebno pripremiti svež, procediti kroz gazu i vatu kako bi rastvor bio sasvim bistar, ohladiti na temperaturu tela, i primeniti za ispiranje uz upotrebu irigatora, najbolje je uveče, pre spavanja. Osim čajne mešavine, pojedinačni čajevi od kamilice, žalfije, kantariona, hajdučke trave, majkine dušice i nevena usled prisustva antiseptičnih sastojaka takođe mogu pomoći otklanjanju patogenih bakterija. Čajevi od hrastove kore, lista zelenog i crnog čaja usled prisustva tanina deluju adstringentno i ublažavaju upalu sluznice, a sluzi prisutne u korenu ili listu belog i cvetu crnog sleza, i lanenom semenu oblažu vaginalnu sluzokožu i doprinose stvaranju pogodne sredine za razvoj zaštitne flore. Lokalna primena Neven vagitorija i Kantarion vagitorija, uveče, pre spavanja, omogućava delovanje antiseptičnih sastojaka lekovitog bilja tokom noći, a mogu se koristiti duže vremena, sve do otklanjanja simptoma.

O vaginalnoj suvoći se uglavnom ćuti…

Mnoge žene se susreću sa vaginalnom suvoćom posle menopauze. Osnovni uzrok je smanjeno lučenje estrogena, polnog hormona odgovornog za optimalnu vaskularizaciju i obnovu ćelija vaginalne sluzokože, kao i njihov metabolizam. Obzirom da utiče na sadržaj glikogena u ćelijama sluzokože, manjak estrogena može za krajnju posledicu imati lokalni razvoj patogenih bakterija usled nepovoljnih uslova za opstanak zaštitne vaginalne flore.

Vaginalna suvoća može pogoditi i mlađe žene, tokom onkoloških tretmana koji inhibiraju proizvodnju estrogena, posle resekcije jajnika, tokom upotrebe niskodoziranih kontraceptivnih pilula, tokom dojenja (koje takođe prekida menstrualni ciklus) ili poremećaja nivoa estrogena usled poremećaja ishrane (anoreksija).

Psiha takođe igra određenu ulogu – manjak uzbuđenja i nedostatak želje za intimnim odnosom, za posledicu imaju nedovoljnu vlažnost vaginalne sluzokože, pri čemu on postaje bolan za ženu, može doći i do krvarenja, a u najtežem slučaju do vaginizma – nevoljne konrakcije vaginalne i karlične muskulature. Uprkos tegobama, ponekad žena ipak pristaje na odnos iz osećaja dužnosti, sa lošim posledicama na duži rok, jer ponovljena bolna iskustva mogu dovesti do trajnog pada želje za intimnim odnosima i nepovoljnog uticaja na libido, stoga su otvoren razgovor sa partnerom i zajedničko prevazilaženje problema od izuzetnog značaja.

Osim vaginalnih krema sa lokalnim estrogenim dejstvom koje se koriste po savetu ginekologa, kod vaginalne suvoće od pomoći može biti i lokalna upotreba krema na bazi maslinovog ulja, gelova ili hidratantnih lubrifikanata pri intimnim odnosima. Primena Neven vagitorija i Kantarion vagitorija takođe može doprineti olakšanju tegoba i omogućiti odgovarajuću vlažnost, a takođe i delovati kao preventiva razvoju infekcija zahvaljujući prisustvu aktivnih sastojaka sa antiseptičnim dejstvom. Upotreba Čajne mešavine za regulisanje menstruacije, čaja od lista žalfije ili čaja od lanenog semena, usled sadržaja fitoestrogena, takođe može doprineti prevazilažanju tegoba koje nastaju tokom perimenopauze usled nedovoljnog lučenja estrogena, i posredno povoljno uticati i na ublažavanje vaginalne suvoće.

**********

Tokom trudnoće, nelečena vaginalna infekcija može dovesti do prevremenih kontrakcija, preranog pucanja vodenjaka i prevremenog porođaja. Simptomi u vidu pojačanog beličastog sekreta praćeni jakim svrabom mogu biti posledica gljivične infekcije koja je takođe česta u trudnoći. U slučaju sumnje na vaginalnu infekciju, trudnice nikako ne bi trebalo da pokušavaju samolečenje, već je nužno da se odmah obrate ginekologu radi odgovarajuće terapije. Takođe, vaginalna ispiranja se ne savetuju bez konsultacije sa ginekologom, i moguća su samo uz njegovu saglasnost.

This Post Has 2 Comments

 1. Prelepo je znati da se za ovakve probleme ipak pronađu adekvatni prirodni proizvodi. Uvek bih probala prvo tom rutom pa onda jačim preparatima ukoliko mi prirodni ne pomogu. Ali imaujuci u vidu kvalitet vaše izrade, ne sumnjam da će pomoći.

  1. Poštovana Simona, najlepše Vam zahvaljujem na komentaru 🙂
   Nastojaćemo i dalje da opravdamo Vaše poverenje u kvalitet naših proizvoda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top