Čaj od ploda morača
156 RSD
Opis
MORAČ
Latinski naziv i familija : Foeniculum vulgare L. (Apiaceae)
Opis : Stabljika je šuplja, okrugla, sitno izbrazdana. Listovi su zeleno do sivoplave boje, goli, perasto deljeni sa gotovo končastim režnjevima. Štitovi su krupni, sa 4-25 zrakova, involukruma i involuceluma nema, a cvetovi su tamno žuti. Plod je izduženo-jajast sa izraženim rebrima, žutozelen do žutobraon.
Kao lekoviti deo biljke koristi se : Osušen plod (Foeniculi fructus)
Hemijski sastav : Plod morača sadrži 2-6% etarskog ulja (sa 2-80% trans-anetola), masno ulje, flavonoide, proteine, organske kiseline
Upotreba : Za ublažavanje grčeva u pedijatriji, kod nadutosti, za eliminisanje gasova, kao antiseptik, za razređenje sluzi kod kašlja
U narodnoj medicini se koristi: Kao losion za oči; za stimulaciju lučenja mleka kod dojilja; za otklanjanje tegoba organa za varenje – nadutosti, grčeva, slabog apetita
Ograničenja u upotrebi : Ne preporučuje se upotreba čistog etarskog ulja jer može izazvati nadražaj sluzokože organa za varenje
Način pripreme i upotrebe čaja : Kafenu kašiku usitnjenog ploda morača preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10-15 min. Procediti i piti dve do tri šolje čaja dnevno.
Morač ( Foeniculi fructus ) ulazi u sastav čajnih mešavina broj : 7, 11, 19, 20, 53, 83
Pakovanje : 80g
Sanja Marjanovic (potvrđen vlasnik) –
Omiljeni čaj u porodici, podseća na bebi čajeve. Hvala što ga proizvodite, teško ga je naći…
Zana –
Ja sam probala ovaj caj za stimulacije mljek za dojilje i bas sam imala rezultate isto tako i za grceve … Hvala