Skip to content

PROIZVODI OD LEKOVITOG BILJA – POMOĆ KOD URINARNIH INFEKCIJA

Većini žena poznati su neprijatni simptomi koji prate upalu mokrećne bešike: osećaj pritiska u donjem delu stomaka udružen sa bolovima i grčevima uz gotovo neprekidnu potrebu za mokrenjem udruženu sa jakim pečenjem. Cistitis najčešće pogađa žene – čak 50-70% žena bar jednom u životu bude izloženo urinarnoj infekciji. Razlog je pre svega anatomski – kratka uretra dužine svega 3-5cm nalazi se u neposrednoj blizini vagine i anusa, dok kod muškaraca dužina uretre iznosi oko 25cm. Stoga su muškarci ređe pogođeni ovim problemom, kod njih upale bešike i mokraćnih kanala postaju učestaliji tek posle 50 godine kada su obično u vezi sa upalom prostate. Kod dece su urinarne infekcije češće tokom prvih godina života nego tokom školskog doba.

Upalu sluzokože mokraćne bešike najčešće izazivaju bakterije, ali uzročnik mogu biti i virusi i gljivice, koji do bešike stižu putem uretre. Bakterije izazivači infekcije su one koje normalno nastanjuju naše telo: Echerichia coli, Proteus sp. i Enterococus sp. , koje se nalaze u digestivnom sistemu gde učestvuju u procesu varenja hrane. Ako neke od njih dospeju u mokraćnu bešiku, najčešće ne uzrokuju probleme jer ubrzo budu izbačene mokrenjem. Da bi se cistitis razvio, potrebno su drugi faktori koji pogoduju razvoju infekcije.

Faktori rizika

Nedovoljan unos tečnosti i neredovno pražnjenje mokraćne bešike, kao i neodgovarajuća odeća i higijena mogu doprineti razvoju infekcije. Pri nedovoljnom unosu tečnosti, urin postaje veoma koncentrovan, što može doprineti iritaciji i upali sluzokože mokraćne bešike i učiniti je osetljivijom na delovanje patogena. Boja urina je dobar pokazatelj unosa tečnosti: tamna boja ukazuje na nedovoljan unos, dok je svetla boja urina dokaz da je unos optimalan. Rizik od cistitisa je povećan tokom trudnoće zbog otežanog pražnjenja bešike izazvanog pritiskom ploda, kod muškaraca sa uvećanom prostatom koja takođe ometa redovno pražnjenje bešike, kao i kod osoba sa prisutnim talogom u mokraćnim putevima koji takođe ometa mokrenje. Rizik od razvoja urinarnih infekcija povećan je i kod osoba koje boluju od dijabetesa. Nivo estrogena kod žena opada posle menopauze što ima uticaja i na istanjenje i suvoću vaginalne sluzokože koja postaje pogodna sredinu za razvoj infekcije, a kako je ulaz u uretru samo 1-2 cm udaljen od vagine, povećava se i rizik od cistitisa.

Postoje sasvim jednostavne preventivne mere koje mogu značajno smanjiti rizik od nastanka cistitisa:

 • unošenjem bar 2 litra tečnosti tokom dana podstiče se redovno pražnjenje bešike pa se bakterije mehanički izbacuju mokrenjem
 • pri mokrenju, potrebno je bešiku u potpunosti isprazniti
 • posle vršenja nužde, uvek se obrisati od uretre ka anusu
 • ne koristiti parfimisane proizvode i dezinficijense za higijenu kako se očuvala zaštitna flora intimne regije, već samo toplu vodu i odgovarajuća blaga sredstva namenjena intimnoj higijeni
 • izbegavati donje rublje od sintetičkog materijala već nositi prozračno pamučno rublje koje ima veću sposobnost upijanja
 • u letnjim mesecima, posle plivanja, obavezno se dobro obrisati i presvući u suvu odeću, jer vlažna i topla sredina pogoduje množenju bakterija
 • pri upotrebi tampona tokom menstruacije, važno ih je redovno menjati jer vlažna nit tampona može služiti i kao vodič za patogene bakterije obzirom na blizinu vagine i otvora uretre; stoga je potrebno tampon obavezno zameniti posle plivanja
 • u hladnim mesecima nositi toplo donje rublje i čarape, izbečavati hladnoću
 • posle intimnog odnosa, odlazak u toalet i potpuno pražnjenje bešike takođe smanjuje rizik od nastanka urinarne infekcije
 • lokalni tretman kremama koje sadrže estrogenom, tokom menopauze, može delovati preventivno

Šta može biti od pomoći, osim antibiotika

U prošlosti su skoro sve urinarne infekcije tretirane antibioticima, međutim, neodgovarajuća upotreba antibiotika dovela je do pojave rezistentnih sojeva, što nameće potebu za alternativnim sredstvima lečenja. Iskustveno je potvrđeno da skoro polovina urinarnih infekcija spontano prolazi posle nedelju dana, stoga mnogi lekari terapiju antibioticima poslednjih godina ne smatraju obaveznom, već jednom od opcija. Postupci koji olakšavaju tegobe i ubrzavaju oporavak su povećan unos tečnosti (čajeva) uz lekove za ublažavanje bolova i primenu termofora, jer toplota pomaže opuštanju grčeva i ublažavanju bolova.

Čajevi – monokomponentni i čajne mešavine

Tradicionalno se kod upale i infekcije mokraćnih puteva preporučuje upotreba čajeva, pojedinačnih ili mešavina, koji imaju diuretično i antiseptično dejstvo. Svima je dobro poznato blagotvorno delovanje lista medvetke – uve, čiji aktivni sastojci pokazuju moćno antibakterijsko delovanje na brojne izazivače urinarnih infekcija. List breze je takođe pouzdano sredstvo u borbi protiv urinarnih infekcija, a pogodnost njegove je primene je u tome što ne draži bubrege pa ga mogu koristiti i deca i trudnice. Etarska ulja vranilove trave, majkine dušice, rtanjskog čaja, kleke, bosiljka i timijana sadrže jedinjenja sa snažnim antiseptičnim i protivupalnim dejstvom, tako da su ovi čajevi čest sastojak mešavina namenjenih za upotrebu kod upale i infekcije mokraćnih puteva. Diuretični efekat jedinjenja kojima su bogati list i koren koprive, herba rastavića, herba zlatnice, herba troskota, list peršuna i koren zečjeg trna podstiče pražnjenje bešike, dok aktivni sastojci prisutni u plodu mirođije, osim diuretičnog efekta deluju i na ublažavanje grčeva.

U našem proizvodnom programu je nekoliko mešavina lekovitog bilja namenjenih za primenu kod upale i infekcija mokraćnih puteva: UVENOL, UVIN čaj, Čajna mešavina kod bakterija u mokraći za odrasle, Čajna mešavina kod bakterija u mokraći za decu i trudnice, Čaj kod upale mokraćne bešike, Čaj kod zapaljenja bubrega i Čaj kod upale prostate. Ove čajeve treba pripremati prema uputstvu sa ambalaže i koristiti ih nezaslađene, onoliko dugo koliko je potrebno da se postigne sterilan nalaz urino-kulture, za šta je najčepće potrebno od tri do šest sedmica svakodnevne upotrebe.

Dragocenu pomoć u borbi protiv urinarnih infekcija predstavlja naš proizvod – PALISEPT KAPSULE

U upotrebi već više od 40 godina, Palisept sadrži mešavinu timola i karvakrola izolovanih iz etarskog ulja vranilove trave. Pouzdan antiseptični efekat na brojne izazivače infekcija, bakterije i gljivice, čini ga moćnim saveznikom u borbi protiv infekcija bez obzira na vrstu patogenih mikroorganizama. Obzirom da deluje i na gljivice, za razliku od većine antibiotika koji mogu za posledicu upotrebe imati razvoj infekcije Candidom albicans, upotreba Palisepta ne nosi sa sobom ovaj rizik. Kao pomoćno sredstvo može se koristiti i tokom trajanja i po završetku terapije antibioticima i uroantisepticima, a takođe i samostalno ili uz primenu čajeva.

Kod prvih znakova cistitisa preporučuje se upotreba neke od čajnih mešavina u količini od 3-4 šolje dnevno (prema uputstvu za svaki proizvod) uz Palisept kapsule po sledećoj šemi: 3×2 kapsule dnevno prvih pet dana, potom 3×1 kapsula dnevno tokom sledećih 10-15 dana (zavisno od simptoma).

Osobe sklone učestalim infekcijama Palisept kapsule mogu koristiti i preventivno, u količini od 1-2 kapsule dnevno, po potrebi, i tokom više meseci u kontinuitetu.

Kako učestale urinarne infekcije mogu biti uzrok i posledica pada imuniteta, istovremena upotreba proizvoda za jačanje imuniteta značajno ubrzava oporavak.

***

Upotreba čajeva od ploda i lista brusnice se često preporučuju u cilju prevencije ili kao podrška tokom terapije. Zaštitini efekat se pripisuje proantocijanidinima koji menjaju površinsku strukturu bakterija izazivača infekcije i na taj način onemogućavaju njihovo vezivanje za ćelije sluzokože mokraćnih puteva, što uz dovoljan unos tečnosti i redovno pražnjenje bešike omogućuje uklanjanje bakterija i otklanja rizik od njihovog štetnog delovanja.

Preventivno delovanje na nastanak infekcije ima i D-manoza – jedinjenje iz grupe šećera, koje i naš organizam proizvodi u malim količinama. Uneta u viskom, terapeutskim dozama, D-manoza inhibira vezivanje bakterija za sluzokožu, čime se olakšava njihovo izbacivanje urinom, a uneta u manjim dozama, kao dodatak ishrani, deluje preventivno, ne dovodi do razvoja rezistencije niti izaziva ikakve neželjene prateće efekte. Namirnce sa visokim sadržajem D-manoze, koje osobe sklone infekcijama mogu koristiti u svakodnevnoj ishrani, su breskve, ananas, jabuke, pomorandže, brusnice, borovnice, paradajz, patlidžan, brokoli, kupus i soja.

Šta preduzeti ukoliko upotreba proizvoda od lekovitog bilja ne dovede do odgovarajućih rezultata

Obzirom da bakterije iz mokraćne bešike mogu, u komplikovanijim slučajevima, dovesti do infekcije bubrega, neophodno je budno pratiti simptomime i što pre konsultovati lekara radi odgovarajuće dijagnostike i lečenja, ukoliko posle 3-4 dana upotrebe proizvoda od lekovitog bilja ne dođe ni do kakvog poboljšanja. Obeveznu konsultaciju lekara zahtevaju sve upale i infekcije mokraćnih puteva tokom trudnoće, zatim infekcije kod osoba sa ustanovljenim prisustvom peska ili kamena u mokraćnim organima, tokom postoperativnog perioda, u slučaju povišene temperature i prisutnih bolova u predelu bubrega, u slučaju crvene boje urina, kao i kod učestalih i ponovnih infekcija.

Muškarci u slučaju urinarne infekcije, iako su one kod njih ređe nego kod žena, takođe obavezno treba da konsultuju lekara.

This Post Has 6 Comments

  1. Uz saglasnost ginekologa, trudnice mogu koristiti Palisept kapsule. Tokom perioda trudnoće i dojenja, kod urinarnih infekcija preporučujemo upotrebu Čajne mešavine kod bakterija u mokraći za decu i trudnice (broj 85).

  1. Kod prisutne urinarne infekcije Palisept kapsule se koriste po sledećoj šemi: 3×2 kapsule dnevno prvih pet dana, potom 3×1 kapsula dnevno tokom sledećih 10-15 dana (zavisno od simptoma), posle čega treba ponoviti analizu urina. Ukoliko je nalaz na prisustvo bakterija negativan, sa upotrebom kapsula treba prekinuti, a ukoliko su bakterije još uvek prisutne, nastaviti sa upotrebom kapsula u količini od 3×1 kapsula dnevno. Analize urina se mogu ponoviti na svakih 10-15 dana a proizvod se može koristiti više nedelja (ili meseci) sve do postizanja negativnog nalaza na prisustvo bakterija. Iskustva velike većine korisnika pokazaju da je tri nedelje redovne upotrebe najčešće dovoljno za postizanje negativnog nalaza na prisustvo bakterija.
   Osobe sklone učestalim urinarnim infekcijama Palisept kapsule mogu koristiti preventivno, u količini od 1-2 kapsule dnevno, po potrebi, bez posebnog vremenskog ograničenja, tokom više meseci u kontinuitetu.

  1. Poštovana Aleksandra, najlepše Vam zahvaljujem na komentaru, veoma me raduje ako Vam je tekst bio od koristi 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top