Skip to content
Akcija

Čaj od lista peršuna

5.0 (1 review)

Original price was: 166.00 RSD.Current price is: 141.00 RSD. (sa PDV)

Koristi se kao jako sredstvo za bolje izmokravanje i varenje. Takođe u narodu kod menstrualnih tegoba, bolnih menstruacija, za pospešenje lučenja mleka kod dojilja.

Šifra proizvoda: 601170 Kategorija: Oznake: , , ,

Opis

ČAJ OD LISTA PERŠUNA – Moć bilja

Latinski naziv i familija: Petroselinum crispum L. (Apiaceae)
Opis: Stabljika je uspravna sa sjajnim tamnozelenim perasto deljenim listovima. Štitovi su sa 7-30 zrakova, krunični listići su beli ili žućkastozeleni. Plod je jajast, zelenosiv do mrk, cela biljka prijatnog mirisa. Poreklom je iz istočnog Mediterana, danas se gaji.
Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen plod (Petroselini fructus), list (Petroselini folium) ili koren (Petroselini radix).
Hemijski sastav: Plod peršuna sadrži etarsko ulje sa 2-6% apiola i miristicina, flavonoide, furokumarine. List peršuna sadrži osim etarskog ulja i flavonoide i vitamine A, B1, B2, i C. Koren peršuna sadrži uz etarsko ulje, flavonoide, furokumarine i polacetilene.
Upotreba: Kao jako sredstvo za olakšavanje izmokravanja i ublaženje grčeva.
Takođe se koristi: U narodnoj medicini kod menstrualnih tegoba, bolnih menstruacija, za pospešenje lučenja mleka kod dojilja i sredstvo za olakšanje varenja.
Ograničenja u upotrebi: Ne preporučuje se upotreba bez nadzora lekara kod oštećenja bubrega i tokom trudnoće, jer veća količina etarskog ulja može iritirati organe za varenje  i bubrežni parenhim.
Način pripreme i upotrebe čaja: Jednu kafenu kašičicu  semena/lista/korena preliti sa 200ml ključale vode, ostaviti da stoji 10-15 minuta i procediti. Piti vruć čaj između obroka 2-4 puta dnevno.

Peršun (Petroselini folium/Petroselini fructus) ulazi u sastav čajnih mešavina br: 12, 14, 18, 19, 83, 84

Pakovanje: 50g

1 recenzija za Čaj od lista peršuna

  1. Katarina

    Da li je neko koristio ovaj čaj?

Leave a customer review

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top