Čaj od ploda kleke
156.00 RSD (sa PDV)
Opis
KLEKA
Latinski naziv i familija : Juniperus communis L. (Cupressaceae)
Opis : Četinarski žbunić, sa po tri četine u pršljenu, 7-20mm duge, zašiljene, na licu sa belom trakom u sredini. Bobičaste šišarice su okrugle (6-9mm) plavičaste i prevučene voštanim sjajem. Sastavljene su iz tri ljuske i sa obično tri semena. Prve godine plod je zelen, druge godine poplavi i tada je zreo. Raste u srednjoj i južnoj Evropi, veoma rasprostranjena, do 1500m nadmorske visine.
Kao lekoviti deo biljke koristi se : Osušen plod (Juniperi fructus)
Hemijski sastav : Plod kleke sadrži do 2,5% etarskog ulja, flavonoide, proantocijane, šećere
Upotreba : Aktivni sastojci ploda kleke deluju na pospešenje izlučivanja mokraće povećanjem glomerularne filtracije
U narodnoj medicini se koristi: Kod različitih stomačnih tegoba, za izmokravanje i sniženje povišene telesne temperature, kod ekcema. Etarsko ulje se koristi za aromatizovanje džina.
Ograničenja u upotrebi : Ne sme se koristiti kod bubrežnih oboljenja (nefritisa i pijelonefritisa), tokom dojenja, ni u trudnoći jer može dovesti do pobačaja.
Način pripreme i upotrebe čaja : Kafenu kašiku ploda kleke preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 min. Procediti i piti tri puta dnevno po šolju čaja.
Kleka ( Juniperi fructus ) ulazi u sastav čajnih mešavina broj : 3, 12, 19
Pakovanje : 80g
Marija –
Poštovani , interesuje me da li se bobice kleke mogu konzumirati tako što se recimo izgricka par bobica ili se isključivo pripremaju u vidu čaja? Hvala
Institut Dr Josif Pancic –
Bobice kleke se koriste i kao začin pri pripremi jela, tako da se u maloj količini mogu upotrebiti i na način koji predlažete.