Skip to content

Čaj od ploda kleke

4.0 (1 review)

264.00 RSD (sa PDV)

Deluje na pospešenje izlučivanja mokraće. U narodnoj medicini se koristi kod različitih stomačnih tegoba, za izmokravanje i sniženje povišene telesne temperature, kod ekcema.

Šifra proizvoda: 603098 Kategorije: , , Oznake: , ,

Opis

ČAJ OD PLODA KLEKE – Moć bilja

  • Latinski naziv i familija: Juniperus communis L. (Cupressaceae).

Opis: Četinarski žbunić, sa po tri četine u pršljenu, 7-20 mm duge, zašiljene, na licu sa belom trakom u sredini. Bobičaste šišarice su okrugle (6-9 mm) plavičaste i prevučene voštanim sjajem. Sastavljene su iz tri ljuske i sa obično tri semena. Prve godine plod je zelen, druge godine poplavi i tada je zreo.

Raste u srednjoj i južnoj Evropi, veoma rasprostranjena, do 1.500 m nadmorske visine.

Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen plod (Juniperi fructus).

Hemijski sastav: Plod kleke sadrži do 2,5% etarskog ulja, flavonoide, proantocijane, šećere.

Upotreba: Aktivni sastojci ploda kleke deluju na pospešenje izlučivanja mokraće povećanjem glomerularne filtracije.

U narodnoj medicini se koristi: Kod različitih stomačnih tegoba, za izmokravanje i sniženje povišene telesne temperature, kod ekcema. Etarsko ulje se koristi za aromatizovanje džina.

Ograničenja u upotrebi: Ne sme se koristiti kod bubrežnih oboljenja (nefritisa i pijelonefritisa), tokom dojenja, ni u trudnoći jer može dovesti do pobačaja.

Način pripreme i upotrebe čaja: Kafenu kašiku zdrobljenog ploda kleke preliti šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta, a zatim čaj procediti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja. Čaj od ploda kleke piti najduže 3 nedelje.

Kleka (Juniperi fructus) ulazi u sastav čajnih mešavina broj: 3, 12, 19

Pakovanje: 80 g

1 recenzija za Čaj od ploda kleke

  1. Marija

    Poštovani , interesuje me da li se bobice kleke mogu konzumirati tako što se recimo izgricka par bobica ili se isključivo pripremaju u vidu čaja? Hvala

    • Institut Dr Josif Pancic

      Bobice kleke se koriste i kao začin pri pripremi jela, tako da se u maloj količini mogu upotrebiti i na način koji predlažete.

Leave a customer review

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top