Skip to content
Akcija

Čaj od ploda kleke

4.0 (1 review)

156.00 RSD (sa PDV)

Šifra proizvoda: 603098 Kategorija:

Opis

KLEKA

Latinski naziv i familija :    Juniperus communis L. (Cupressaceae)
Opis :    Četinarski žbunić, sa po tri četine u pršljenu, 7-20mm duge, zašiljene, na licu sa belom trakom u sredini. Bobičaste šišarice su okrugle (6-9mm) plavičaste i prevučene voštanim sjajem. Sastavljene su iz tri ljuske i sa obično tri semena. Prve godine plod je zelen, druge godine poplavi i tada je zreo. Raste u srednjoj i južnoj Evropi, veoma rasprostranjena, do 1500m nadmorske visine.
Kao lekoviti deo biljke koristi se :    Osušen plod (Juniperi fructus)
Hemijski sastav :    Plod kleke sadrži do 2,5% etarskog ulja, flavonoide, proantocijane, šećere
Upotreba :    Aktivni sastojci ploda kleke deluju na pospešenje izlučivanja mokraće povećanjem glomerularne filtracije
U narodnoj medicini se koristi:    Kod različitih stomačnih tegoba, za izmokravanje i sniženje povišene telesne temperature, kod ekcema. Etarsko ulje se koristi za aromatizovanje džina.
Ograničenja u upotrebi :    Ne sme se koristiti kod bubrežnih oboljenja (nefritisa i pijelonefritisa), tokom dojenja, ni u trudnoći jer može dovesti do pobačaja.  
Način pripreme i upotrebe čaja :    Kafenu kašiku ploda kleke preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 min. Procediti i piti tri puta dnevno po šolju čaja.

Kleka ( Juniperi fructus ) ulazi u sastav čajnih mešavina broj : 3, 12, 19

Pakovanje : 80g

1 recenzija za Čaj od ploda kleke

  1. Marija

    Poštovani , interesuje me da li se bobice kleke mogu konzumirati tako što se recimo izgricka par bobica ili se isključivo pripremaju u vidu čaja? Hvala

    • Institut Dr Josif Pancic

      Bobice kleke se koriste i kao začin pri pripremi jela, tako da se u maloj količini mogu upotrebiti i na način koji predlažete.

Leave a customer review

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top