Skip to content

PROLEĆE – PRAVO VREME ZA „ČIŠĆENJE ORGANIZMA“

Buđenjem prirode iz „zimskog sna“ i dolaskom dužih i toplijih prolećnih dana i sav život na planeti ulazi u novu dinamiku. Početak proleća je prema tradicionalnoj narodnoj medicini pravo vreme za primenu kure „čišćenja krvi“ kako bi se telo, posle zimskog perioda teže i jednolične ishrane, oslobodilo nagomilanih produkata metabolizma. Kraće trajanje obdanice tokom zime, nedovoljno izlaganje sunčevoj svetlosti i nedovoljan izbor svežeg voća i povrća tokom zime sa sobom nosi i manji unos zaštitnih materija, antioksidanasa, vitamina, enzima i vlaknastih materija, što može opteretiti rad jetre i organa za varenje. Promena ishrane, primena čajeva i proizvoda na bazi lekovitog bilja, uz povećano kretanje i boravak na svežem vazduhu doprinose bržem oporavku i optimalnom funkcionisanju organizma.

Za dobro zdravlje i uspešno oslobađanje od toksičnih materija kojima smo svakodnevno izloženi, od vitalnog značaja su dobro funkcionisanje jetre i bubrega, dobro varenje, redovan odmor i dobar san.

Sa prolećem na naše trpeze stiže sveže voće i povrće bogato vitaminom C, neophodnom za normalno odvijanje brojnih metaboličkih procesa u organizmu. Kako bi se sadržaj vitamina C održao, povrće je najbolje pripremati na pari uz upotrebu limunovog soka, obzirom da prisustvo voćnih kiselina sprečava njegovu degradaciju. Visok sadržaj celuloznih vlakana u svežem voću i povrću stimuliše crevnu peristaltiku, čime se organizam ubrzano oslobađa štetnih produkata metabolizma.

Za uspešan povratak u formu, od pomoći može biti samo mala promena svakodnevnih navika

Dan je dobro započeti sokom od limuna razblaženim vodom u koji se može dodati kašičica meda: sadržaj voćnih kiselina podstiče varenje i deluje diuretično čime se ubrzava proces eliminacije štetnih materija.

Umesto proizvoda sa viskom sadržajem rafinisanih šećera, potrebu za slatkim možete zadovoljiti unosom voća ili kašičice meda, a voće je takođe i odličan izbor za užinu.

Testenina i peciva od integralnog brašna kao i integralni pirinač su dobar izbor jer sadrže više vlaknastih materija koje povoljno deluju na varenje.

Upotrebu suhomesnatih proizvoda i crvenog mesa bi bilo dobro smanjiti, a potrebe za unosom proteina zadovoljiti unosom ribe, živinskog mesa ili jaja, dok dobru alternativu predtavljaju i mahunarke (soja, pasulj, grašak i boranija).

Umesto maslaca i svinjske masti, hrana se može pripremati uz upotrebu maslinovog ulja, a obroci pripremljeni na pari ili pečenjem u rerni mogu biti alternativa prženoj hrani.

Osobe dobrog zdravlja, jedan dan u nedelji mogu posvetiti posebnom detoks programu, kada će umesto hrane koristiti samo sokove od sveže ceđenog voća i povrća i biljne čajeve.

Unos vode je od vitalnog značaja za održanje zdravlja, a zeleni čaj i čajevi od lekovitog bilja koji sadrže aktivne sastojke sa povoljnim delovanjem na ćelije jetrinog ili bubrežnog parenhima ubrzavaju proces detoksikacije

Podršku bubrezima koji, osim što eliminišu toksični otpad koji proizvodi telo, održavaju i ravnotežu vode u telu, i jetri koja usled preopterećenosti može akumulirati masne materije može pružiti upotreba Čajne mešavine za čišćenje organizma u ciklusu od tri nedelje svakodnevne upotrebe. Ova čajna mešavina sadrži lekovito bilje čiji aktivni sastojci,osim povoljnog delovanja na jetru i bubrege, deluju i na regulisanje stolice čime se takođe ubrzava proces eliminacije. Eliminacija štetnih materija putem znojenja doprinosi još bolijim rezultatima, tako da boravak u sauni 2-3 nedeljno po 10-20 minuta osim što podstiče detoksikaciju, veoma povoljno deluje na održanje svežine i elastičnosti kože. Osim boravkom u sauni, znojenje se lako podstiče vežbanjem i šetnjom u prirodi.

Izbor lekovitog bilje koje se tradicionalno koristi tokom prolećnog „čišćenja krvi“ je bogat: to su pre svega koren i list maslačka, list breze, herba dimnjače, herba rastavića, herba zlatnice, koren i herba cikorije, list oraha, plod kima, herba hajduče trave, herba ivanjskog cveća, list artičoke  i herba petrovca. Podsticaj eliminaciji putem znojenja mogu pružiti čajevi od herbe trobojne ljubičice, cveta lipe i cveta zove, a eliminacija putem stolice se ubrzava upotrebom čajeva od kore krušine i lista sene.

Osim upotrebe čajeva uz promenu režima ishrane, upotreba nekoliko dodataka ishrani na bazi lekovitog bilja može pomoći sprovođenju detoks programa

SILYMILL kapsule sadrže ekstrakte ploda badelja i herbe hajdučke trave čiji aktivni sastojci podržavaju normalno funkcionisanje jetre i povoljno deluju na varenje, ublažavajući tegobe izazvane dispepsijom, umirujuće deluju na nadimanje, bolove i grčevi u stomaku, obzirom da gorki i aromatični sastojci podstiču stvaranje i izlučivanje žuči.

BILAX D kapsule sadrže ekstrakt kore krušine (čiji aktivni sastojci stimulišu pokretljivost debelog creva što ubrzava prolazak crevnog sadržaja, pri čemu, regulisanjem prometa metabolita kroz zid creva, dovode do povećanja količine vode u crevima, čime se postiže omekšavanje stolice) i etarsko ulja kima (čiji aktivni sastojci ublažavaju grčeve i nadimanje u gastrointestinalnom traktu) koji deluju u sinergiji na ubzanje prolaska crevnog sadržaja i pražnjenje debelog creva u slučajevima akutnog zatvora, bez izazivanja bolnih grčeva.

PALISEPT kapsule deluju blagotvorano na očuvanje zdravlja mokraćnih puteva i uspostavljanje normalnog statusa urinarnog trakta u slučajevima prisustva bakterija u mokraći. Prirodna mešavina karvakrola i timola poreklom iz etarskog ulja vranilove trave (origana), deluje antiseptično i antimikrobno na izazivače infekcija i mogu se koristiti i kao prirodna pomoć kod osoba sklonih čestim urinarnim infekcijama.

Dovoljno noćnog odmora uz dobar san je takođe važna stavka svakog detoks programa. ODOVAL S kapsule mogu biti dragocena pomoć u ublažavanju različitih tegoba nastalih usled hroničnog stresa, nesanice i čestog buđenja tokom noći jer olakšavaju uspavljivanje i omogućavaju kvalitetan san, koji je od vitalnog značaja za oporavak organizma.

Istočnjačke metode prolećnog detoksa obavezno uključuju i čišćenje organizma od crevnih parazita, pri čemu od pomoći može biti primena čajeva od kore ploda divljeg nara i herbe pelena, kao i upotreba belog luka i semenki bundeve u redovnoj ishrani.

I najzad, uz detoks program namenjen oporavku tela, dobro je povremeno primeniti i „mentalni detoks“: osloboditi sadašnji trenutak tereta prošlosti i iščekivanja budućnosti

Sasvim jednostavna mentalna vežba, izvedena negde u prirodi na svežem vazduhu, ili u miru sopstvenog doma, može pomoći održanju duhovne ravnoteže i racionalnijem korišćenju vremena, a sastoji se u sledećem:

Za trenutak zatvorite oči i setite se nekih sasvim običnih akcija iz prošlosti, na primer kako ste se oblačili spremajući se za neki izlazak, ili ste prali zube ili se češljali pre nedelju dana, ili pre nekoliko meseci ili godina i obratite pažnju gde u prostoru vaš um smešta te slike (da li levo, ili desno, ili gore ili dole, ili ispred ili iza vas u prostoru). Taj prostor je namenjen za prošlost.

Zatim, još uvek zatvorenih očiju, pomislite na neka buduće događaje za koje sigurno znate da će se  odigrati kroz koji dan ili nedelju ili godinu, jer se ponavljaju svakoga dana, i opet, obratite pažnju gde u prostoru vaš um smešta te slike. Taj prostor je namenjen za budućnost.

Najzad, kada ste definisali prostore „prošlosti“ i „budućnosti“, još uvek zatvorenih očiju, zagledajte se u sadašnji trenutak… ima li u njemu misli, utisaka i slika o nekim prošlim događajima koje vas muče i opterećiju…

Ako ih ima, lagano, jednu po jednu, prebacite ih u prostor prošlosti, kako bi vam ta iskustva bila dostupna po potrebi. Zatim proverite da li u sadašnjem trenutku ima nekih briga i misli o budućim događajima i akcijama koje tek predstoje, pa i njih, lagano, prebacite u prostor budućnosti, kako biste se njima pozabavili kada za to dođe vreme…. proverite još jednom jeste li sve „presložili“ i prepustite se lakoći sadašnjeg trenutka u potpunosti… a zatim se posvetite onome što je planirano za danas.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top