skip to Main Content

Čaj od nadzemnog dela dimnjače

173 RSD

Ocenjeno 0 od 5
(budite prvi sa ocenom)

Nema na zalihama

Šifra proizvoda: 602151 Kategorije: ,

Opis

DIMNJAČA

Latinski naziv i familija :    Fumaria officinalis L. (Fumariaceae)
Opis :    Nežna jednogodišnja biljka sa žiličastim korenom. Stabljika je razgranata, često polegla, dugačka do 60cm, obrasla perasto deljenim listovima. Cvetovi su ružičasti do zagasito crveni, sitni, udruženi u grozdaste cvasti.
Kao lekoviti deo biljke koristi se :    Osušen nadzemni deo biljke u cvetu (Fumariae herba)
Hemijski sastav :    Sadrži 1% benzilizohinolinskih alkaloida, flavonske glikozide, derivate kafene kiseline, sluzi
Upotreba :    Aktivni sastojci dimnjače deluju protivupalno, takođe, povoljno deluju na ublažavanje grčeva i na regulisanje lučenja žuči. Koristi se u obliku čaja i tinkture.
U narodnoj medicini se koristi:    Kao sredstvo za jačanje, za poboljšanje prometa materija, kod bolesti jetre i žuči, kod čira na želucu, zatvora, za pospešivanje izlučivanja mokraće i pojačanje znojenja. U obliku svežeg soka kod hroničnih bolesti stomaka i jetre, a spolja za mazanje kod lišajeva, ekcema, osipa i drugih kožnih bolesti. Koristi se i kao salata zajedno sa drugim gorkim zeljastim biljkama.
Ograničenja u upotrebi :    Zbog toga što sadrži alkaloide pri oralnoj upotrebi treba biti oprezan, koristiti je u manjim količinama i tokom kraćeg vremenskog perioda. Ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja.
Način pripreme i upotrebe čaja :    Jednu supenu kašiku herbe dimnjače preliti sa 200ml ključale vode, sud poklopiti i ostaviti da stoji 10-15 minuta, potom procediti i popiti.

Pakovanje : 100g

Recenzije

Još nema komentara.

Leave a customer review

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back To Top