skip to Main Content

VODOPIJA – CIKORIJA (Cichorium intybus L.)

Lepi, krupni, svetlo plavi cvetovi na uspravnim, čvrstim, četvrtastim stabljikama karakteristični su za vodopiju koju susrećemo gotovo svuda u prirodi. Raste na livadama, pored puteva i polja, a u mnogim se zemljama uzgaja: nadzemni deo biljke se koristi i u svežem obliku kao salata a sušen, pržen, samleven koren koristi se kao zamena za kafu.

Bogata inulinom, čiji sadržaj u osušenom korenu može biti i do 50%, vodopija sadrži i značajne količine jedinjenja gvožđa, gorki seskviterpen intibin, tanine, flavonoide, kumarine, pektin i složene šećere.

Prvi zapisi o lekovitim svojstvima vodopije nađeni su u Egipataskim spisima, nastalim 1550 godina pre nove ere. Vodopija se najčešće koristi za ublažavanje digestivnih tegoba, kod nadimanja, usporenog varenja i kao sredstvo za olakšavanje eliminacije gasova, pa je čest sastojak čajnih mešavina za mršavljenje. Njeno blagotvorno dejstvo na jetru i slezinu takođe je dobro poznato: svež sok kao i čaj od nadzemnog dela i korena reguliše lučenje žuči, a novija istraživanja pokazuju da ekstrakti vodopije imaju zaštitno dejstvo na ćelije jetrinog tkiva izloženog delovanju toksičnih materija. Više studija izvedenih na laboratorijskim životinjama obolelim od dijabetesa, pokazalo je da alkoholni ekstrakt vodopije doprinosi sniženju nivoa šećera, triglicerida i holesterola u krvi.

U Indiji, vodopija se tradicionalno koristi za tretman dijabetesa, a u narodnoj medicini, vodopija je čest sastojak mešavina za “čišćenje krvi”. Svež sok se koristi i za spoljnu upotrebu, za tretman kožnih osipa, takođe za masažu vlasišta, kao sredstvo za jačanje korena kose. Čaj od korena se, takođe, nekada preporučivao ženama posle porođaja, kao sredstvo za jačanje unutrašnjih polnih organa.

Svež cvet vodopije koristi se za izradu Bahove cvetne esencije br.8 “Chicory”, namenjene egocentričnim i posesivnim osobama koje svoja pravila nameću okolini, koje zahtevaju stalnu pažnju i imaju neutaživu potrebu za dokazima ljubavi. Upotreba ove esencije doprinosi prevazilaženju potrebe za dominacijom otvarajući njihova srca za bezuslovnu i nesebičnu ljubav.

U našem proizvodnom programu su Čaj od nadzemnog dela vodopije i Čaj od korena vodopije.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back To Top