Skip to content

VODOPIJA – CIKORIJA (Cichorium intybus L.)

Lepi, krupni, svetlo plavi cvetovi na uspravnim, čvrstim, četvrtastim stabljikama karakteristični su za vodopiju koju susrećemo gotovo svuda u prirodi. Raste na livadama, pored puteva i polja, a u mnogim se zemljama uzgaja: nadzemni deo biljke se koristi i u svežem obliku kao salata a sušen, pržen, samleven koren koristi se kao zamena za kafu.

Bogata inulinom, čiji sadržaj u osušenom korenu može biti i do 50%, vodopija sadrži i značajne količine jedinjenja gvožđa, gorki seskviterpen intibin, tanine, flavonoide, kumarine, pektin i složene šećere.

Prvi zapisi o lekovitim svojstvima vodopije nađeni su u Egipataskim spisima, nastalim 1550 godina pre nove ere. Vodopija se najčešće koristi za ublažavanje digestivnih tegoba, kod nadimanja, usporenog varenja i kao sredstvo za olakšavanje eliminacije gasova, pa je čest sastojak čajnih mešavina za mršavljenje. Njeno blagotvorno dejstvo na jetru i slezinu takođe je dobro poznato: svež sok kao i čaj od nadzemnog dela i korena reguliše lučenje žuči, a novija istraživanja pokazuju da ekstrakti vodopije imaju zaštitno dejstvo na ćelije jetrinog tkiva izloženog delovanju toksičnih materija. Više studija izvedenih na laboratorijskim životinjama obolelim od dijabetesa, pokazalo je da alkoholni ekstrakt vodopije doprinosi sniženju nivoa šećera, triglicerida i holesterola u krvi.

U Indiji, vodopija se tradicionalno koristi za tretman dijabetesa, a u narodnoj medicini, vodopija je čest sastojak mešavina za “čišćenje krvi”. Svež sok se koristi i za spoljnu upotrebu, za tretman kožnih osipa, takođe za masažu vlasišta, kao sredstvo za jačanje korena kose. Čaj od korena se, takođe, nekada preporučivao ženama posle porođaja, kao sredstvo za jačanje unutrašnjih polnih organa.

Svež cvet vodopije koristi se za izradu Bahove cvetne esencije br.8 “Chicory”, namenjene egocentričnim i posesivnim osobama koje svoja pravila nameću okolini, koje zahtevaju stalnu pažnju i imaju neutaživu potrebu za dokazima ljubavi. Upotreba ove esencije doprinosi prevazilaženju potrebe za dominacijom otvarajući njihova srca za bezuslovnu i nesebičnu ljubav.

U našem proizvodnom programu su Čaj od nadzemnog dela vodopije i Čaj od korena vodopije.

This Post Has 4 Comments

  1. Poštovani,

    u kojim slučajevima se koristi nadzemni deo, a u kojima koren? U oba opisa (za obe vrste) ovih čajeva piše potpuno isto, a ipak – čajevi nisu isti, ne koriste se isti delovi biljke. Molim Vas za pojašnjenje i unapred Vam hvala!

    1. Kao i kod ostalih živih organizama, svi delovi biljke cikorije su povezani fiziološkim procesima tako da se ista aktivna jedinjenja mogu naći u svim delovima biljke bilo da su u pitanju koren, stablo, list ili cvet, s tim što su pojedini aktivni sastojci, ponekad,u nekom od delova tela biljke zastupljeni u većem procentu. U slučaju cikorije, koren sadrži veću koncentraciju inulina nego ostali delovi biljke. Inulin veoma povoljno deluje na crevnu floru, kao prebiotik, doprinoseći normalizovanju varenja. Ostala lekovita dejstva na jetru, regulisanje lučenja žuči, slezinu, regulisanje nivoa šećera u krvi kao i delovanje na čišćenje krvi su jednaka, bilo da se koriste koren ili nadzemni deo biljke.

        1. Poštovani Nebojša, najlepše Vam zahvaljujem na komentaru i izvinjavam se zbog slovne greške, ispravila sam je 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top