Skip to content

MASLAČAK (Taraxacum officinale Web.)

Svakog proleća travnjaci su prošarani žutim cvetovima maslačka koje uskoro zamenjuju vazdušaste lopte sačinjene od kružno raspoređenih sićušnih semenki na tananim nosačima, spremnih da budu oduvane i raznesene vetrom.

Ova svima poznata, korovska biljka, široko rasprostranjena po svim kontinentima, poreklom je iz zapadne Evrope. Zbog svojih lekovitih svojstava uvrštena je u mnoge farmakopeje, a bila je u upotrebi u tradicionalnoj arapskoj medicini i narodnoj medicini starosedelaca Amerike. Maslačak, kao lekovitu biljku, prvi je opisao Hieronimus Bok. To je zeljasta biljka, vretenastog korena sa prizemnim nazubljenim listovima raspoređenim u obliku rozete i cevastom stabljikom na čijem se vrhu nalazi žuta cvetna glavica. Čitava biljka sadrži mlečni sok, emulziju belančevina i smole. Ovakvom obliku listova, maslačak duguje i ime: na francuskom naziv mu je “dents de lion” – lavlji zubi.

Osim belančevina i smole, gorkih sastojaka (germakranolida), polifenola (flavonoida, kumarina), fitosterola, saponina, karotenoida, polisaharida (inulina), holina, maslačak sadrži i mineralne soli kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, gvožđa, silicijuma i magnezijuma kao i vitamine A, B, C, D i K.

Sveži listovi ubrani pre cvetanja koriste se kao osvažavajuća prolećna salata, a od svežih cvetova, uz dodatak limuna i šećera, pravi se sirup. Veoma delotvoran je i sok isceđen iz sveže biljke koji se može koristiti tokom perioda vegetacije, dok se u zimskim mesecima preporučuje čaj od korena i nadzemnog dela biljke.

Maslačak se tradicionalno koristi kao diuretuk, stimuliše izlučivanje tečnosti i olakšava rastvaranje taloga u vidu mokraćnog peska čime preventivno deluje protiv stvaranja bubrežnih kamenaca. Poboljšanim izlučivanjem tečnosti poboljšava se i stanje obolelih od reumatizma i gihta. Gorka jedinjenja su odgovorna za podsticanje lučenja žuči i olakšanje pražnjenja žučne bešike što povoljno deluje na varenje masti i proteina i sniženje nivoa holesterola i uree u krvi. Takođe, maslačak povoljno deluje kod problema sa apetitom, poboljšava varenje, ublažava nadimanje i olakšava eliminisanje gasova. Narodna medicina ga preporučuje kao blag laksativ, kao sredstvo za čišćenje krvi, za ublažavane tegoba kod kožnih erupcija, ekcema, akni, bubuljica i kožnih infekcija.

Savremena ispitivanja pokazala su da aktivni sastojci maslačka pokazuju i analgetično delovanje, kao i da  povoljno deluju na sniženje nivoa šećera u krvi kod dijabetičara usled stimulisanja funkcije pankreasa.

Gorki sastojci, inulin i polisaharidi prisutni u korenu povoljno deluju na ravnotežu crevne flore. Prisutni polifenoli imaju antioksidativni efekat, a pokazano je i antikancerogeno delovanje u slučaju zloćudnih tumora tkiva jetre, dojke i prostate.

U našem proizvodnom programu su: Čaj od korena maslačka, Čaj od korena i nadzemnog dela maslačka, Čaj od lista maslačka i Kapi korena maslačka. Maslačak ulazi u sastav čajnih mešavina za jetru, pankreas i jačanje imuniteta.

This Post Has 7 Comments

    1. Možete. Kafenu kašičicu osušenih cvetova prelijete sa 200ml proključale vode. Cela biljka je lekovita, u proleće se beru listovi i cvetovi, a koren krajem leta. Sveži listovi ubrani pre cvetanja koriste se kao osvežavajuća prolećna salata, a od svežih cvetova, uz dodatak limuna i šećera, pravi se sirup. Veoma delotvoran je i sok isceđen iz sveže biljke koji se može koristiti tokom perioda vegetacije, dok se u zimskim mesecima preporučuje čaj od korena i nadzemnog dela biljke. Vodite računa da koristite biljku sa nezagađenog područja.

    1. Poštovana Jadranka, čaj od maslačka povoljno deluje na jetrin parenhim i regulisanje lučenja žuči i može se koristiti i posle odstranjenja žučne kese.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top