Skip to content

KAKO UBLAŽITI TEGOBE KOD PEČENJA U ŽELUCU

Osećaj pečenja u želucu, bar jednom u životu, zadesi skoro polovinu ljudske populacije. Žgaravica, stomačni refluks, regurgitacija su različiti nazivi za bolove izazvane podizanjem želudačnog sadržaja u jednjak.

Osećaj pečenja ispod grudne kosti, tupi bolovi i podrigivanje kao i osećaj nadutosti su preovlađujući simptomi koji prate ovaj poremećaj, koji najčešće nastupa posle obroka bogatih mastima, u ležećem položaju ili pri naginjanju. Uz to se mogu pojaviti i atipični simptomi: hronični kašalj, promuklost, faringitis, oštećenje zubne gleđi, noćni napadi kašlja slični astmi i problemi sa spavanjem.

Među uzrocima stomačnog refluksa najčešći su: poremećaj funkcije sfinktera jednjaka, višak želudačne kiseline, višak kilograma, trudnoća i hijatus hernija. Osim toga, tumori želuca ili jednjaka mogu biti takođe uzroci gorušice. U faktore rizika se ubrajaju i pušenje, upotreba alkohola, izloženost stresu, i preterana upotreba određenih namirnica: kafe, začina, slatkiša i kiselih napitaka.

Pojedini lekovi – aspirin, nesteroidni anti-inflamatorni lekovi, antibiotici, kortikosteroidi i citostatici takođe mogu izazvati bolove i osećaj pečenja u želucu

Želudačna kiselina tokom procesa regurgitacije može oštetiti sluzokožu jednjaka, a usled učestalog i dugog trajanja ovih tegoba kod pojedinih osoba može doći i do razvoja malignih promena na jednjaku.

Osobe sklone ovim tegobama mogu značajno smanjiti mogućnost njihove pojave pridržavanjem određenog higijensko-dijetetskog režima, koji podrazumeva smanjenje upotrebe kafe, čokolade, jakih začina, južnog voća, gaziranih pića i alkohola. Prestanak pušenja, osim što povoljno deluje na pluća,  doprinosi i normalizaciji lučenja želudačne kiseline. Smanjenje svakodnevnog stresa i prekomerne telesne težine takođe povoljno deluju na povlačenje simptoma regurgitacije. Kasni obroci, ili navika da se prilegne posle ručka mogu pogoršati tegobe, stoga se posle obroka preporučuje šetnja koja doprinosi da se sadržaj hrane posle varenja u želucu spusti u dvanaestopalačno crevo, a poslednji večernji obrok bi trebalo da bude bar dva sata pre odlaska na počinak.

Na ublažavanje tegoba, osim klasičnih lekova (inhibitora protonske pumpe) i antacida koji se koriste već više decenija za neutralisanje viška želudačne kiseline, povoljno deluje i lekovito bilje koje poseduje umirujuće, antispazmodično i protivupalno dejstvo

Čaj od cveta kamilice, zahvaljujući antiseptičnim i antiflogističnim efektima aktivnih sastojaka, ublažava upalu sluzokože jednjaka i želuca i ublažava bolove i grčeve.

Nadzemni deo kantariona primenjen u obliku čaja ili ulja je moćno, prirodno lekovito sredstvo koje se tradicionalno primenjuje u narodnoj medicini kod bolova u želucu. Aktivna jedinjenja sa protivupalnim delovanjem umiruju iritaciju sluzokože i ubrzavaju epitelizaciju, dok primena Kantarionovog ulja pre obroka štiti sluzokožu od oštećenja.

Sluzi prisutne u lanenom semenu, korenu, listu ili cvetu belog sleza, bokvice i crnog sleza oblažu iritiranu sluzokožu jednjaka i želuca štiteći je od dejstva želudačne kiseline, što omogućava zaceljenje i ublažava bolove.

Aktivni sastojci prisutni u čaju od rizoma iđirota deluju umirujuće na upalu želudačne sluzokože, stimulišu želudačnu muskulaturu ubrzavajući peristaltiku i normalizuju lučenje želudačnog soka.

Tokom kraćeg vremena upotrebe, od koristi može biti upotreba i čaj od nadzemnog dela podubice, obzirom na visok sadržaj tanina koji deluju umirujuće kod upalnih procesa.

Nadzemni deo hajdučke trave sadrži brojne lekovite sastojke sa antiseptičnim, protiv.upalnim i antispazmodičnim delovanjem tako da primena čaja blagotvorno deluje na zaceljenje i ublažavanje bolova i grčeva.

Čaj od lista matičnjaka, osim prijatnog ukusa i mirisa deluje protivupalno i umirujuće. Njegova upotreba takođe povoljno deluje na ublažavanje bolova i grčeva izazvanih upalom želudačne sluznice.

Koren sladića se takođe često koristi za pripremu čaja za ublažavanje pečenja u želucu jer njegovi aktivni sastojci deluju protiv-upalno i doprinose ublažavanju bolova i grčeva.

Osim pojedinačnih čajeva, mešavine lekovitog bilja kao što su Čaj kod upale želudačne sluznice, Čaj kod viška želudačne kiseline, Čaj kod nervoze želuca i Čaj kod čira u želucu takođe povoljno deluju na ublažavanje tegoba.

Poslednjih decenija, veliki broj želudačnih tegoba u vidu pečenja, bolova i grčeva posledica je prisustva bakterije Helicobacter pylori, koja opstaje čak i u sredini sa veoma niskim pH kakva vlada je u želucu. Tretman antibioticima obično daje dobre rezultate, međutim, ima osoba koji ih teško podnose i onih kod kojih dolazi do ponovnih infekcija. U ovom slučaju od pomoći može biti upotreba mešavine pripremljene od jednakih količina  Čajne mešavine kod žapaljenja želudačne sluznice i nadzemnog dela vranilovke – čaj treba piti 3 puta dnevno, pre obroka, nezaslađen tokom 2-3 nedelje u kontinuitetu.

Osobe koje povremeno pate od želudačnih tegoba čajeve mogu koristiti preventivno, tokom perioda kada su više izložene riziku pojave simptoma, a takođe i za ublažavanje nastalih tegoba, tokom 10-15 dana u kontinuitetu, onoliko dugo koliko je potrebno da dođe do poboljšanja stanja, međutim:

ukoliko simptomi opstaju uprkos primenjenim merama tokom 1-2 nedelje, potrebno je obratiti se lekaru

Ovo naročito važi za decu, trudnice i starije osobe kod kojih se problemi javljaju prvi put. Takođe, pacijenti koji već pate od čira na želucu, dvanaestopalačnom crevu ili su operisali žučnu kesu treba da obrate posebnu pažnju na pojavu simptoma, naročito ukoliko se bolovi ne jave tokom sat vremena posle obroka već tokom noći, potrebno je što hitnije potražiti stručnu medicinsku pomoć.

This Post Has One Comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top