Skip to content

ZOVA (Sambucus nigra L.)

Zova se, uz kamilicu, ubraja u najstarije lekovito bilje : dokazi o njenoj upotrebi nađeni su u arhološkim nalazištima koja potiču još iz kamenog i bronzanog doba. Među prvima opisao ju je u svojim spisima Teofrast, dok Diosokrid u svojim delima pominje mnoge načine njene primene u svrhu lečenja. O širokoj primeni zove u narodnoj medicine zapisi se mogu naći u delima Plinija Sekunda, a „istina o kozjim ušima” cara Trojana otkrivena je baš pomoću svirala načinjenih od zovinog granja.

Zova najčešće raste na sunčanim šumskim krčevinama, obodima šuma i u svetlim šumama Evrope, Afrike i Azije kao grm ili nisko drvo visine 2-3 m, mada ponekada stablo može dostići visinu i do 10 m. Stablo je obavijeno svetlosmeđom korom dok su grane bliže vrhu obično sivkasto bele i bradavičaste, njeni zašiljeni i nazubljeni listići su naspramno raspoređeni, dok su beli cvetovi prijatnog mirisa skupljani u štitaste cvasti. Period cvetanja počinje u junu a prodovi sazrevaju tokom  septembra meseca.

Gotovo svi delovi zove se koriste kao lekoviti: pupoljci i mladi listovi sabiraju se pre cvetanja tokom aprila i maja meseca;  po sunčanom vremenu sakupljaju se i cvetovi, dok se unutrašnji deo korenove kore sakuplja tokom zimskog perioda mirovanja (u oktobru, novembru, februaru i martu). Plodovi se sakupljaju po sazrevanju, tokom septembra meseca. I plodovi i cvetovi sakupljaju se odsecanjem čitavih cvasti, da bi se tek po sušenju odvojili od peteljki.

Listovi i pupoljci zove sabrani u proleće sadrže značajne količine emulina, invertina, kalijum-nitrata, saharoze i sambucina.  Aktivni sastojci podstiču izlučivanje znoja i mokraće pa se upotreba preporučuje kod otoka nastalih usled poremećaja rada bubrega ili kao pomoć u početnim fazama šećerene bolesti.

Cvetovi zove su bogati etarskim uljem, sluzima, holinom, sambunigrinom, šećerima, flavonoidima, fenolnim kiselinama, jabučnom i valerijanskom kiselinom, mineralima i saponinima. Saponini podstiču rad znojnih žlezda pa se čaj od zovinog cveta preporučuje kod prehlade, kod kašlja i bronhitisa, početne upale pluća i kod tuberkuloze, astme i reumatskih oboljenja, dok flavonoidi pokazuju antioksidantno delovanje.

Unutrašnji deo kore zovinog stabla, grana i korena, sadrže smolu koja deluje laksativno pa se često u narodnoj medicini koristi kod problema zatvora i tvrde stolice.

Zrele bobice zove sadrže jabučnu, valerijansku i taninsku kiselinu, tanine, antocijane, flavonoide, karotene, monoterpene, triterpene, fitosterole, masne kiseline, soli kaijuma, gvožđa i kalcijuma, gorke sastojke, etarsko ulje, šećer,  vosak, smolu i vitamine A, B1, B2, C.

Svež sok od bobica može izazvati mučninu, povraćanje i proliv, tako da ga nikako ne treba koristiti već samo kao prokuvan. Brojni aktivni sastojci prisutni u zovinom soku povoljno deluju na ublažavanje upale živaca, neuralgije (čak i neuralgije trigeminusa), lumbaga, zatim ublažavanje vodene bolesti i na regulisanje cirkulacije. Pekmez pripremljen od plodova je odlično, blago i prirodno sredstvo za regulisanje stolice.

U Zapadnoj Evropi postoji poslovica koja govori o tome da pred zovinim grmom treba skinuti šešir jer ona leči desetinu bolesti

Upotreba čajeva od zovinih cvetova ili unutrašnjeg dela kore stabla preporučuje se za sniženje povišene telesne temperature jer stimulišu znojenje. Takođe, povoljno deluju na  ublažavaju upale disajnih puteva, kod prehlade, gripa, sinuzitisa i bronhitisa, a kod produktivnog kašlja podstiču iskašljavanje. Osim toga, koriste se i u čajnim mešavinama za „čišćenje krvi“ zbog svog diuretičnog i laksativnog delovanja, kao i za regulisanje varenja, a čest su sastojak i u čajnim mešavinama za mršavljenje. Čaj od cvetova preporučuje se za grgljanje, za ublažavanje iritacije sluzokože usne duplje i grla, ili u obliku losiona ili kataplazmi kod kožnih problema ili ekcema.

U narodnoj medicini koren zove kuvan u vinu preporučuje se za ublažavanje vodene bolesti, a sveži listovi kuvani u mleku koriste se kod opekotina i za zaustavljanje krvarenja iz hemoroida

Veruje se da pekmez od zovinih bobica, sok ili vino pouzdano otklanjanju nervozne srčane smetnje i olakšavaju zaspivanje. Mlak čaj od zovinih cvetova se može koristiti u obliku kapi za uši jer ublažava bolove i upalu, a ispiranje zuba toplim čajem ublažava zubobolju. Prokuvan sok od zovinih bobica pomešan sa sokom od trnjine, šećerom i karanfilićem, olakšava tegobe kod prehlade, kašlja, gripa i bronhitisa. Zovino vino je tradcionalni narodni lekoviti napitak koji se primenjuje kao sredstvo za jačanje kod telesne I duševne prenapregnutosti jer reguliše stolicu, čisti krv, umiruje grčeve, podstiče apetit i podstiče cirkulaciju.

Sveži cvetovi se koriste u ishrani, za pripremanje sirupa, dok se od bobica zove priprema pekmez

 

Tradicionalna upotreba zovinog cveta kao sredstva za sniženje povišene telesne temperature i  diuretika potvrđena je i savremenim naučnim istraživanjima. Sluzi koje zova sadrži imaju protivupalno delovanje, dok kalijmuove soli i fenolne kiseline pokazuju diuretični efekat. Aktivni sastojci zovinih cvetova stimulišu lučenje znoja i povećavaju bronhijalnu sekreciju, a pojedini ogledi pokazali su da bi aktivni sastojci mogli preventivno delovati na pojavu insulin rezistentnog dijabetesa (tip 2).

Ekstrakti zovinih cvetova i plodova pokazali su se efikasnim u tretiranju pojedinih intrahospitalnih infekcija izazvanim bakterijama rezistentnim na antibiotike. Jedinjenja sa antioksidantnim delovanjem prisutna u zovinom sloku, u labotarorijskim ogledima pokazala su  i antiviralno delovanje na izazivače gripa.

Kod povećane telesne težine aktivni sastojci prisutni u zovinim cvetovima pomažu čišćenju i oslobađanju od toksina, a ogledi su pokazali je i povoljno delovanje na ublažavanje tegoba kod reumatskih bolesti, bolova u zglobovima, i kod artroze i stimulisanje imunog odgovora u slučaju infekcija. Zovine bobice su bogate antocijanima – jedinjenjima sa izraženim antioksidantnim dejstvom koja preventivno deluju na pojavu slobodnih radikala i stvaranje novih krvnih sudova u tumorskom tkivu.

Poslednjih decenija, sve je veća primena ekstrakata zove i u kozmetičkoj industriji u proizvodima za ublažavanje hiperpigmentacija i pega.

U našem proizvodnom programu su Čaj od cveta zove, Čaj od zovinog ploda i Zova čaj u filter vrećicama, a zova ulazi u sastav: Čaja za ublažavanje kašlja i bronhitisa, Čaja za mršavljenje, Čaja kod zapaljenja zglobova, Čaja kod reume, Narodnog čaja, Voćnog čaja, Čaja kod emfizema pluća i Bilax čaja protiv zatvora.

This Post Has One Comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top