skip to Main Content
DOSTIĆI I ODRŽATI ŽELJENU TELESNU TEŽINU

DOSTIĆI I ODRŽATI ŽELJENU TELESNU TEŽINU

Za većinu osoba koje od toga pate, višak telesne težine predstavlja pre svega estetski problem, sa značajnim uticajem na psihu, emotivno stanje i socijalne kontakte. Nekoliko kilograma viška svakako ne bi trebalo smatrati alarmantnim, međutim, kada  višak telesne težine pređe u gojaznost, problem nije više samo estetski već nosi sa sobom povećani rizik od pojave dijabetesa, hiperholesterolemije, hipertenzije, reaspiratornih problema, nesanice, bolova u leđima i zglobovima, što može ozbiljno ugroziti zdravlje.

Kako bi se oslobodili neželjenog viška kilograma i trajno održali optimalnu telesnu težinu, osim početne motivacije potrebna je istrajnost. Kratkotrajne dijete koje izazivaju odricanje, patnju i drastične promene uobičajenog načina ishrane, dovode do gubljenja težine, međutim, po prekidu dijete nastupa jo-jo efekat i kilogrami se ubrzo nadoknade. Lagane i progresivne dijete koje podrazumevaju gubitak težine od 0.5 kg nedeljno pokazale su se neuporedivo efikasnijim za trajno uspostavljanje normalne telesne težine.

Za početak, potrebno je razmisliti o svojim navikama i promene uvoditi progresivno. Lakše je osloboditi se opterećujuće navike kada je za nju nađena odgovarajuća alternativa. Ukoliko se većina vremena provodi kod kuće, hrana je uvek nadohvat ruke, stoga je dobro naći razlog za aktivnosti van kuće.

Poštovanje četiri jednostavna pravila može doprineti laganom gubljenju telesne težine održivom na duge staze:

  1. Smanjiti unos masti i ne konzumirati namirnice bogate ugljenim hidratima i alkohol posle 14h, nasuprot tome, za večernji obrok preporučljivo je pojesti supu, obrok bogat proteinima (jaja, riba, piletina ili meso) uz povrće i salatu
  2. Tokom noći, 12 sati u kontinuitetu, ne treba ništa jesti
  3. Unositi bar 2 litra tečnosti u toku dana: čajeve, vodu, niskokalorične napitke
  4. Redovno praktikovati neku fizičku aktivnost – za promenu je potrebno najmanje 3 sata fizičke aktivnosti nedeljno

Smanjenjem unosa masnoća i odustajanjem od ugljenih hidrata a unošenjem proteina u večernjem obroku stimuliše se organizam da sagori višak masnih naslaga. Kako je voće takođe bogato ugljenim hidratima preporučuje se voće samo kao prepodnevna užina.

Čajevi koji pomažu da se brže dostigne željena telesna težina su Čaj za mršavljenje (koji postoji i u obliku filter čaja ili instant varijante – Kapi za mršavljenje) i Čaj protiv celulita, uzeti pre obroka smanjuju osećaj gladi, a posle obroka pomažu regulisanje varenja.

  

Svakodnevna fizička aktivnost povećava mišićnu masu a stimuliše i bazalni metabolizam povećavajući broj utrošenih kalorija i u periodu mirovanja.

Naravno, praktikovanje fizičke aktivnosti za osobu sa viškom kilograma je veliki izazov, pre svega zbog opšte stigmatizacije gojaznih osoba, čak i u centrima za fitnes. Kako bi se održala motivacija, može se početi od šetnje, plivanja i akva-fitnesa koji povoljno deluju na zglobove. U svakom slučaju, potrebno je pronaći aktivnost koja donosi uživanje a dobar efekat imaju i grupe za podršku. Razmena iskustava sa drugim osobama koje muči isti problem se pokazala korisnim, kao i autokontrola (merenje telesne težine ujutru, bez odeće, posle odlaska u toalet).

Kod gubitka telesne težine važna je i odgovarajuća nega kože, stoga preporučujemo redovnu masažu Anticelulit gelom koji pomaže razlaganju lokalizovanih naslaga masnog tkiva i povoljno deluje na tonus kože.

Još jedan detalj je izuzetan važan: ima ljudi koji veruju da će ako malo spavaju i ostanu duže budni utrošiti više energije što će pomoći da izgube višak težine. Istina je upravo suprotna, jer duge faze budnog stanja oslobađaju više hormona gladi. Neredovan san povećava rizik od gojaznosti, u slučaju nesanice mogu pomoći Kapi za spavanje, Kapi hmelja i čajevi od cveta lavande ili korena odoljena.

I najvažnije: u hrani treba uživati bez osećaja krivice i unositi je sa merom, neka svaki obrok bude mali ritual. Dozvolite sebi uživanje u nutritivno kvalitetnim obrocima, jedite u miru, bez žurbe, u dobrom društvu, isključite televizor i mobilni telefon, dobro žvaćite svaki zalogaj kako biste u potpunosti osetili ukus i kako bi lučenje pljuvačke stimulisalo i lučenje sokova za varenje u digestivnom sistemu. Na taj način brže ćete postići osećaj sitosti, uz mnogo manje količine hrane.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back To Top