skip to Main Content

Čaj od podanka iđirota

5.0 (5 reviews)

718 RSD

Šifra proizvoda: 605168 Kategorija:

Opis

IĐIROT

Latinski naziv i familija :    Acorus calamus L. (Araceae)
Opis :    Rizom je debeo, dugačak, karakterističnog, aromatičnog mirisa. Stabljika je spljoštena, listovi su dugački i uzani. Klip je cilindričan, koso postavljen sa mnogo sitnih žutozelenih cvetova. Raste u Evrpoi, Aziji, Severnoj Americi po močvarama i na obalama reka.
Kao lekoviti deo biljke koristi se :    Osušen rizom (Calami rhyzoma)
Hemijski sastav :    Rizom iđirota sadrži 2-6% etarskog ulja (sastavljenog od seskviterpena akorona i fenilpropana β-azarona), tanine, sluzi i skrob
Upotreba :    Kao gorko sredstvo za povećanje apetita i olakšavanje varenja
U narodnoj medicini se koristi:    Za žvakanje radi odvikavanja od pušenja
Ograničenja u upotrebi :    Dužu upotrebu treba izbegavati. Primena je sve ređa zbog toksičnosti β-azarona čiji sadržaj varira u evrposkim rasama, dok se u SAD gaje vrste bez β-azarona
Način pripreme i upotrebe čaja :    Pola kafene kašičice čaja preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji pola sata, a zatim procediti. Piti 2-3 šolje nezaslađenog čaja pola sata pre jela.

Iđirot ( Calami rhizoma ) ulazi u sastav čajnih mešavina broj : 9, 54

Pakovanje : 80g

5 recenzija za Čaj od podanka iđirota

 1. Anonimni

  Poštovani,

  Da li je u redu konzumirati ga mesec dana u kontinuitetu? Hvala najlepše.

  • Institut Dr Josif Pancic

   Čaj se u terapijske svrhe može koristiti u ciklusima od 3-6 nedelja u kontinuitetu. Obzirom da duža upotreba iđirota može imati i štetne efekte, u vidu povišenja krvnog pritiska, važno je pridržavati se propisanih preporuka pri upotrebi.

 2. Đorđina (potvrđen vlasnik)

  Zanima me da li sme ovaj čaj da se pije zajedno sa propranololom?

  • Institut Dr Josif Pancic

   Prema do sada dostupnim podacima upotreba čaja od korena iđirota ne bi trebalo da utiče na delovanje propranolola.

 3. Maja

  Poštovani,
  koliko dugo u kontinuitetu sme da se koristi čaj?

  • Institut Dr Josif Pancic

   Čaj možete koristiti desetak dana u kontinuitetu.

 4. Mirjana

  Izuzetan čaj za ceo probavni sistem. Jako mi je pomogao kod čira duodenuma. Sprečio bolove i regulisao varenje. Kao i svaki lek prirodni ili ne, ne treba ga zloupotrebljavati, već praviti pauze u upotrebi.

 5. isidora.dronjak (potvrđen vlasnik)

  Ovaj čaj je meni spas za želudac. Imam hronični gastritis i lekovi mi jednostavno nisu pomagali dovoljno (Ranitidin, Espumisan, Klometol…). Jedan lekar mi je preporučio da probam iđirot i od kad sam ga uzela, i to minimalne količine, nisam imala veće tegobe par godina osim povremenih, sezonskih, vrlo blagih. Kasnije sam morala da pijem neke agresivne lekove pa me je opet stomak mučio i opet sam iđirotom sve rešila. Ovaj čaj nije toliko poznat pa ga je malo teže naći, otprilike jedna od 5 apoteka ga ima ili je voljna da poruči, zato mi baš znači što je moguće poručiti čaj preko interneta jer ni jedan drugi proizvođač nema iđirot, a i ako imaju deluje staro, nepročišćeno…zato svima sa stomačnim tegobama preporučujem ovaj čaj jer je zaista spas od bolova i lekova koji čine više štete nego koristi.

Leave a customer review

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top