Skip to content

BUBREG –„TIHI“ ORGAN ČIJE BOLESTI NAPREDUJU BEZ UOČLJIVIH SIMPTOMA

Nephodni za održanje fiziološke ravnoteže u organizmu, bubrezi su parni organi smešetni sa obe strane kičmenog stuba, u visini 12. grudnog i 1. i 2. slabinskog pršljena. Njihova osnovna uloga je eliminacija nepotrebnih produkata metabolizma putem sekrecije urina, pri čemu se postiže i regulacija koncentracije kalijuma, natrijuma i fosfata u krvi, zapremine krvi u cirkulaciji, i održava pH organizma u optimalnim fiziološkim granicama za funkcionisanje svih organa i tkiva. Bubrezi su važan organ koji učestvuje i u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca – putem lučenja ertitropetina (hormona koji reguliše eritropezu); dok lučenjem enzima renina uéestvuju u regulisanju krvnog pritiska.

Osnovna funkcionalna jedinica bubrežnog tkiva je nefron

Nefron je osnovna strukturalna i funkcionalna jedinica bubrega. Sastoji se od glomerula u kome se odvija filtriranje krvi, i tubula, u kome se sastav urina prilagođava potrebama tela – obavlja se sekrecija štetnih materija dok se izlučivanje kalijuma, natrijuma, kalcijuma, magnezijuma i fosfata modifikuje kako bi se održala fiziološka ravnoteža. Fiziološke funkcije organizma mogu se održati u ravnoteži sve dok je bar 30% nefrona funkcionalno, a propadanje i odumiranje bubrežnog tkiva, sve do te granične vrednosti, obično ne daje nikakve simptome.

Bubrežna insuficijencija pogađa oko 10% populacije

Obzirom na odsustvo simptoma, u odsustvu redovnih zdravstvenih kontrola, ova bolest napreduje podmuklo, a prvi simptomi zahtevaju hitan medicinski tretman, obzirom da dalje napredovanje bolesti predstavlja opasnost po život.

Među uzrocima pojave bubrežne insuficijencije ističu se dijabetes i hipertenzija (čaj 47% obolelih od bubrežne insuficijencije imaju ove pridružene bolesti), zatim kardiovaskularne bolesti, imunološke bolesti, upotreba nefrotoksičnih lekova, izloženost toksinima, bakteijske infekcije, genetske bolesti, porodična predispozicija, a na prostorima Balkana je zastupljena i endemska nefropatija, za koju još uvek nisu pouzdano utvrđeni uzroci.

Faze u evoluciji bubrežne insuficijencije

Obzirom da u početku prolazi bez ikakvih simptoma, redovnim kontrolama i ranim otkrivanjem bolesti, proces se može uspešno usporiti, zaustavljanjem daljeg propadanja tkiva.

U prvoj fazi lake bubrežne insuficijencije,  nestaju prvi nefroni, ali je bolest još uvek asimptomatska. Samo analizama krvi i urina se može otkriti poremećaj funkcije.

U drugoj fazi srednje bubrežne insuficijencije je već uništena skoro polovina nefrona, i javljaju se prvi simptomi: hipertenzija, edemi, učestalo mokrenje…

U trećoj fazi teške bubrežne insuficijencije, uništena je većina nefrona, a oštećeni su i drugi organi. Simptomi se umnožavaju: gubitak težine, mučnina. Obzirom da bubrezi više ne mogu da vrše fiziološku funkciju neophodna je hitna medicinska pomoć.

Prevencija pojave i rano otkrivanje početka bubrežne insuficijencije daju ohrabrujuće rezultate…

Redovne sistemaske kontrole zdravlja pri čemu se pristupa analizi krvi (na sadržaj elektrolita, uree i klirens kreatinina) i urina (posebno na prisustvo proteina) uz merenje krvnog pritiska daće realnu sliku i o stanju funkcionalnosti bubrega. U cilju prevencije, kao i u slučaju rano otkrivene insuficijencije potrebno je pridržavati se zdravog režima ishrane, uz ograničen unos soli, redovnu umerenu fizičku aktivnost i odustajanje od konzumacije alkohola i pušenja. Od izuzetne važnosti je konsultacija sa lekarem oko svake terapije koju pacijent koristi, čak i upotrebe lekova koji se mogu kupiti u apoteci bez recepta, jer upotreba pojednih lekova može dodatno oštetiti bubrežno tkivo.

… dok kasno otkrivanje bolesti nosi sa sobom ozbiljne posledice

Obzirom da su u tesnoj interakciji sa fiziološkim procesima čitavog organizma, poremećaj funkcije bubrega dovodi do brojnih tegoba: atrerijske hipertenzije, edema (najčešće nogu i kapaka), svraba, stalnog umora, gubitka apetita, malokrvnosti, povećanog rizika od preloma kostiju i pojave kardiovaskularnih bolesti.

Upalni procesi i prisustvo kamena u bubregu i mokraćnim kanalima povećavaju rizik od oštećenja bubrega

Nedovoljan unos tečnosti, smanjenjem zapremine mokraće dovodi do povećanog rizika za pojavu taloga: kristala kalcijumovih soli ili soli mokraćne kiseline koji se u mokraćnim kanalima ili bubrezima talože u vidu „peska“ ili kamena. Kamen ili pesak u urinarnom sistemu može postojati dugo vremena bez ikakvih simptoma. Učestale urinarne infekcije mogu ponekad biti znak postojanja taloga, obzirom da oštre ivice kristala oštećuju sluzokožu mokraćnih puteva, a ova oštećenja čine pogodno tlo za množenje patogenih bakterija. Simptom koji jasno ukazuje na prisustvo kamenčića u bubregu, manifestuje se u vidu jakog, probadajućeg bola u leđima koji se spušta niz bok do prepona, a česta je pojava krvi u mokraći. Prisustvo kamena može opstruirati normalnu eliminaciju, dovodeći do zastoja urina, što dodatno olakšava množenje patogena. Uvećana prostata kod muškaraca, takođe može doprineti zastoju i povećati rizik od infekcija mokraćnih puteva, a ukoliko se na vreme ne preduzme odgovarajuće lečenje može doći do razvoja zastojnog nefritisa i propadanja bubrežnog parenhima.

Lekovito bilja sa diuretičnim i antiseptičnim dejstvom ublažava tegobe i deluje preventivno na pojavu upale i infekcije mokraćnih puteva

Dovoljan unos tečnosti deluje preventivno na stvaranje taloga, a samim tim smanjuje i rizik od razvoja infekcije. Redovnim pražnjenjem mokraćne bešike, eventualni izazivači infekcija se izbacuju i mehaničkim putem. U slučaju već prisutnog taloga u mokraćnim putevima, upotreba Čajne mešavine kod kamena u bubregu pruža podršku fiziološkim funkcijama bubrega, povećavajući količinu urina (čime se povećava i rastvorljivost kristala) i stimuliše diurezu. Osim toga, aktivni sastojci lekovitog bilja koje ulazi u njen sastav, deluju i antiseptično – sprečavajući razvoj infekcije, i spazmolitično –  ublažavajući bolove i grčeve. Čajne mešavine UVIN, UVENOL i UROMIX, se tradicionalno preporučuju kod prisustva bakterija u urinu, uz PALISEPT kapsule koje deluju antiseptično na veliki broj izazivača urinarnih infekcija. Upotreba Čaja kod zapaljenja mokraćne bešike preporučuje se kod prvih tegoba, osećaja pečenja pri mokrenju, a i u slučaju da analizom urina nisu izolovane bakterije, dok se Čaj kod zapaljenja bubrega može koristiti uz redovnu terapiju, uz saglasnost lekara, kod već dijagnostikovane upale.

Upotreba biljnih čajeva blagotvorno deluje na funkcije bubrega

Obzirom na osnovnu funkciju bubrega koja podrazumeva eliminaciju urina, upotreba biljnih čajeva sa diuretičnim dejstvom doprinosi poboljšanju stanja u početnim stadijumima oštećenja bubrega. U ovoj fazi, posebno se preporučuje upotreba čajeva od brezovog lista, nadzemnog dela rastavića, nadzemnog dela zlatnice, korena zečjeg trna, ploda šipka, lista i korena koprive, čiji aktivni sastojci povećavaju diurezu uz očuvanje balansa elektrolita u krvi, a ne iritiraju sluzokožu mokraćnih puteva. U našem proizvodnom programu su i dve mešavine koje oboleli mogu koristiti kao pomoćna sredstva, uz redovnu terapiju i saglasnost lekara:

  • Čaj kod vodene bolesti – čija se upotreba preporučuje kod edema koji se javljaju kao posledica oslabljene funkcije bubrega
  • Urološki čaj (koji osim lekovitog bilja sa diuretičnim delovanjem sadrži i list artičoke čiji aktivni sastojci doprinose oporavku bubrežnog parenhima) koji se tradicionalno koristi kod povišenih vrednosti kreatinina – jednog od pokazatelja stadijuma bubrežne insuficijencije

This Post Has One Comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top