Skip to content

MEDVETKA – MEDVEĐE GROŽĐE (Arctostaphylos uva-ursi L.)

Lekovita biljka čiji se listovi tradicionalno koriste za pripremu čaja koji donosi olakšanje kod urinarnih tegoba, medvetka raste kao mali žbun, čije puzeće grane mogu dostići dužinu do 70cm, i koje lako puštaju korenje u kontaktu sa podlogom. Rasprostranjena je u arktičkom pojasu Evrope, Azije i Severne Amerike i prilagođena oštrim klimatskim uslovima arktičkog i alpskog područja. U južnijim predelima može se naći na siromašnim, suvim zemljišnim podlogama, izloženim suncu, snegu i ledu, na nadmorskim visinama od preko 1200m, na raznim lokalitetima zemaljske kugle. Listovi medvetke su kožasti i sjajni, goli i objajasti, sa obodom povijenim nadole, dok su cvetovi beli sa ružičastim obodom, složeni u grozdove. Pripada biljnoj porodici Ericaceae i blizak je srodnik borovnice i brusnice.

Narodni nazivi medvetke u većini evropskih jezika su analogni latinskom koje potiče od reči „arktos“ (medved) i „staphyle“ (grozd)

Plod medvetke je jestiva bobičasta koštunica crvene boje, koju u ishrani koriste divlje životinje, a u Severnoj Americi se koristi i u lljudskoj ishrani, uglavnom za izradu džema.

Prvi zapisi o medvetki datiraju iz XIII veka i nalaze se u Velškom herbarijumu. U starim francuskim farmakopejama, već tokom XVI veka, važila je kao sredstvo za rastvaranje urinarnih kamenaca, i lek kod bolesti bubrega i mokraćne bešike, a Američki Indijanci su je koristili kod poremećaja mokrenja, nekih polnih bolesti i kao tretman protiv gojaznosti. U putopisima Marka Pola, nalazi se podatak da i kineska medicina preporučuje upotrebu medvetke, za podsticanje izlučivanja mokraće.

Za lekovita svojstva medvetke, najvećim delom je odgovoran sadržaj hidrihinonskih derivata

Kao lekoviti deo biljke koristi se list medvetke (Uvae ursi folium), sakupljen u rano proleće pre cvetanja ili u jesen, posle opadanja plodova. Grančice medvetke se suše na promajnom mestu ili u hladu, a sa suvih grana se potom odvaja samo list koji se koristi za izradu čaja ili ekstrakata.

Od aktivnih sastojaka, u najvećem procentu su zastupljeni hidrohinonski derivati (arbutin i metil-arbutin), fenolni heterozidi (arbutozid, metilarbutozid, hidrohinon), flavonoidi (mircetin, kvercetin i njihovi glikozidi – uglavnom hiperozid), iridoidni heterozidi (monotropeoid), iridoidi (asperulozid), pentaciklični triterpeni, alantoin, galna i ursolna kiselina, uz 6-7% tanina.

Tradicionalno se koristi za ublažavanje urinarnih tegoba…

List medveđeg grožđa, u narodnoj medicini se vekovima koristi za ublažavanje urinarnih tegoba: kao diuretik za podsticanje eliminacije urina, kao antiseptik kod urinarnih infekcija bešike i bubrega, kod ponovljenih cistitisa, kod inkontinencije i retencije urina, kod prisustva kamena ili peska u bubregu, mokraćnoj bešici ili mokraćnim kanalima. Primenjuje se i u cilju prevencije nastanka kamenaca i kao sredstvo za ublažavnje bubrežnih kolika, kao i u slučaju hematurije (pojave krvi u urinu) i leukoreje (prisustva leukocita u urinu). Antiseptično dejstvo ispoljava se posebno u urinarnom sistemu, obzirom da se arbutin, prisutan u listovima medveđeg grožđa, metaboliše u urinarnom traktu, gde se razlaže na glukozu i aktivno jedinjenje – hidrohinon.

… a primenu nalazi i kod drugih zdravstvenih tegoba….

I visok sadržaj tanina doprinosi antiseptičnim svojstvima medvetke, tako da je njena upotreba opravdana i kod dijareje, dizenterije, enterokolitisa i infekcija vaginalne sluzokože (belog pranja).

… kao i u kozmetici

Ekstrakt medvetke, zahvaljujući antioksidativnim svojstvima hidrohinona, koji utiče i na stvaranje melanina, u kozmetici se uspešno primenjuje za beljenje kože  – ublažavanje pega i fleka nastalih na zonama kože koje su duže izložene sunčevim zracima.

Lekovita svojstva medvetke potvrđena su naučnim istraživanjima

U fitoterapiji se medvetka koristi kao uroantiseptik i adstringens, kod cistitisa, uretritisa, disurije, pijelitisa, liturije, a posebno kod akutnog kataralnog cistitisa sa kiselim urinom. Za postizanje najboljeg efekta, neophodna alkalna reakcija urina, pa se obično preporučuje dodatak sode bikarbone, pri čemu se ova lekovita biljka najčešće koristi u čajnim mešavinama, uz drugo lekovito bilje sa diuretičnim efektima.

Efikasna je kao antiseptik i bakteriostatik, sa dokazanom efikasnošću na sojeve Echerichia coli i Enterococcus faecalis. Osim toga, vodeni ekstrakt medvetke ima veliki antioksidativni potencijal, a diuretička svojstva potvrđena su i eksperimentima izvedenim na laboratorijskim životinjama.

Pri upotrebi medvetke treba imati u vidu ograničenja

Evropska Medicinska Agencija ne preporučuje upotrebu medvetke deci, trudnicama (zbog postojanja opasnosti od prevremenog porođaja) ni dojiljama. Takođe se ne preporučuje upotreba za samolečenje duže od nedelju dana u kontinuitetu, pri čemu je neophodno obratiti pažnju na simptome: ukoliko ne dođe do poboljšanja ni posle 4 dana, upotrebu je potrebno prekinuti, i obratiti se lekaru radi odgovarajuće dijagnostike i terapije.

Za punu efikasnost čaja od medvetke neophodno je da pH urina bude alkalan, stoga ga ne treba kombinovati sa voćnim sokovima, a tokom upotrebe potrebno je obezbediti i povećan unos vode (oko 2 litra dnevno). Metaboliti aktivnih sastojaka, mogu dovesti do promene boje urina u zelenkasto-smeđu.

Kao neželjeni efekti upotrebe, naročito kod osoba osetljivog želuca, prijavljeni su mučnina, bolovi u stomaku, gubitak apetita, pa čak i povraćanje, koji nastaju kao posledica visokog sadržaja tanina. I to je jedan od razloga zbog koga se medvetka retko upotrebljava kao monokomponentni čaj, već uglavnom u vidu čajnih mešavina, uz lekovito bilje sa kojim se dopunjava u dejstvu, a koje kod osetljivih osoba ne dovodi do pojave neželjenih efekata.

*****

U našem proizvodnom programu je Čaj od lista medvetke, a list medvetke ulazi u sastav Urološkog čaja, Čaja kod uree u krvi, Čaja kod bakterija u mokraći za odrasle, UROMIX mešavine, UVENOL čaja, Čaja kod kamena u žučnoj kesi, Čaja kod upale mokraćne bešike, Čaja kod upale bubrega, Čaja za ublažavanje tegoba kod upale prostate, UVIN čaja, Čaja za ublažavanje tegoba kod kamena u bubregu i PROSTA MIX čajane mešavine.

This Post Has One Comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top