Skip to content

LEKOVITO BILJE KAO POMOĆ KOD BOLESTI PROSTATE

Smeštena ispod bešike i gornjeg dela uretre, prostata je jedan od unutrašnjih polnih organa muškarca. Njenu građu čine žlezdano i mišićno tkivo, a ograničena je omotačem i vezivnim tkivom.

Kod mlađih zdravih muškaraca, prostata je veličine kestena i teži oko 20g. Njena uloga u muškom organizmu je proizvodnja jednog dela semene tečnosti koja omogućuje transport spermatozoida. Ova sekrecija igra važnu ulogu u pokretljivosti spermatozoida i njihovoj oplodnoj moći. Semena tečnost je gusta, mlečno zamućena i lagano kisele reakcije. Na kraju seksualnog odnosa, pri ejakulaciji, izlučuje se u uretru, gde se meša sa spermatozoidima i ima ulogu da razredi ejakulat. Sadrži važne enzime od kojih je PSA (prostata specifični antigen) specifičan za muški pol.

Uloga vrednosti PSA

PSA je enzim koji prozvodi isključivo prostata i čija se koncentracija meri u krvi, a direktno zavisi od veličine  prostate. Uvećana prostata (bilo da je uvećana usled malignog ili benignog procesa) daje veće vrednosti PSA, stoga, povećane vrednosti mogu biti i znak prisustva karcinoma prostate. Poslednjih godina, povišene vrednosti PSA nisu presudne za izbor terapije, već su početna faza dijagnostike koja uključuje i druge metode, preglede i intervencije. Sa druge strane praćenje vrednosti PSA je značajan pokazatelj uspešnosti tretmana karcinoma prostate. Niske vrednosti pokazuju dobar učinak terapije dok povećanje vrednosti može biti znak recidiva.

Najčešća oboljenja koja zahvataju prostatu su upala, benigna hiperplazija, i karcinom prostate

Upala prostate ili prostatitis nastaje kada određene patogene bakterije iz urina nasele tkivo prostate. Manifestuje se čestom potrebom za mokrenjem i bolovima pri mokrenju, kao i generalizovanim bolovima u donjem delu stomaka tokom polnog akta ili pražnjenja creva. Ovi simptomi su ponekada praćeni povišenom temperaturom ili osećajem slabosti. Tretman upale prostate često uključuje upotrebu antibiotika i antipiretika, a tokom odraslog doba, oko 5-10% muškaraca bude povremeno pogođeno prostatitisom. Na ublaženje simptoma i olakšanje tegoba kod upale prostate povoljno deluju čajne mešavine sa antibakterijskim dejstvom, kao što su to UVENOL, UVIN čaj, Čaj kod zapaljenja prostate ili monokomponentni čajevi: list medvetke, list breze i herba vranilovke, uz PALISEPT kapsule koje deluju na brojne sojeve bakterija izazivača unfekcija uro-genitalnog sistema.

Benigna hiperplazija prostate nije stanje koje ozbiljno ugrožava zdravlje, ali često izaziva tegobe sa mokrenjem jer se prečnik uretre smanjuje usled povećanja zapremine žlezde. Simptomi koji prate benignu hiperplaziju prostate su: tegobe pri početku mokrenja, slabiji mlaz urina i isprkidano mokrenje, nepotpuno pražnjenje bešike i učestala potreba za mokrenjem naročito noću. Na olakšanje tegoba povoljno deluju čajevi sa diuretičnim dejstvom koji olakšavaju mokrenje, pre svega čaj od korena i lista koprive, čaj od nadzemnog dela vrbovice, čaj od nadzemnog dela male mlečike, čaj od herbe rastavića, herbe zlatnice ili korena zečjeg trna. Od benigne hiperplazije prostate pati skoro trećina muškaraca starijih od 50 godina. Kada simptomi postanu jako ometajući, obično se primenjuje medikamentozni tretman ili hirurška intervencija.

Karcinom prostate je najčešći karcinom koji se razvija kod muškaraca, sa učestalošću obolevanja od oko 1%. Na vreme otkriven, daje dobru prognozu i velike šanse za ozdravljenje jer se ovaj karcinom sporo razvija što ostavlja dovoljno vremena za izlečenje. U početku karcinom prostate obično ne daje nikakve simptome ali razvojem može dovesti do tegoba pri mokrenju, erekciji ili ejakulaciji, bolove u donjem delu leđa ili regionu prostate.  Zavisno od životnog doba i opšteg stanja zdravlja obolelog, primenjuju se različiti tretmani koji mogu uključivati hiruršku intervenciju, radio-terapiju, hormonoterapiju ili hemio-terapiju. Kao pomoćno sredstvo za olakšanje tegoba kod karcinoma prostate mogu se koristiti čajevi shodno preovlađujućim simptomima, najčešće čajevi koji olakšavaju izmokravanje kao u slučaju benigne hiperplazije ili čajevi sa antibakterijskim delovanjem ukoliko postoji i infekcija. Upotreba Čajne mešavine „Calendulae compositum“ tokom radio-terapije, hemio-terapije ili posle hirurške intervencije doprinosi ubrzanju oporavka i jačanju opšte otpornosti organizma.

This Post Has One Comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top