Skip to content

IZ MESECA U MESEC: PRIMENA LEKOVITOG BILJA KOD MENSTRUALNIH TEGOBA

Ciklične promene u lučenju ženskih polnih hormona imaju za cilj pripremu reproduktivnih organa za začeće, počev od rasta i sazrevanja jajne ćelije, do trenutka ovulacije kada je jajna ćelija spremna za oplodnju. Ukoliko u periodu ovulacije dođe do oplodnje jajne ćelije i uspešnog vazivanja embriona za sluzokožu materice, nastupa trudnoća, period koji traje devet meseci i tokom koga se u materici razvija i raste plod, ljudsko biće koje dolazi na svet porođajem.

Ukoliko do oplodnje ne dođe u periodu ovulacije, dolazi do pada lučenja progesterona koji za posledicu ima odlubljivanje i izbacivanje površinskog sloja sluzokože materice tokom menstrualnog krvarenja, posle čega nastupa novi ciklus lučenja hormona.

Ciklično lučenje polnih hormona, uz povremene promene tokom trudnoće, prati žene od ulaska u polnu zrelost tokom puberteta, sve do ulaska u menopauzu.

Predmenstrualne tegobe ili PMS sindrom?

Bolovi u maloj karlici, promene raspoloženja, osetljivot dojki, samo su neki od znakova koji kod većine žena najavljuju početak menstruacije. Čak 80% žena oseća neprijatnosti, iako, srećom, kod većine one ne utiču na kvalitet života.

Ipak 3-8% žena zaista pati od premenstrualnog sindroma (PMS). Kriterijum koji definiše ovaj poremećaj opisuje tegobe koje traju bar šest dana mesečno, počinju nekoliko dana pre početka menstrualnog krvarenja, i smanjuju se početkom menstruacije. Uzroci premenstrualnog sindroma su još uvek nejasni, a jedno od mogućih objašnjenja je da se radi o neodgvarajućem odgovoru na lučenje neurotransmitera, pre svega serotonina, pri hormonalnim promenama koje se odigravaju tokom mesečnog ciklusa. Genetske predispozicije i uticaj okruženja su među faktorima koji mogu imati uticaja na pojavu sindroma, a simptomi se obično pojavljuju nekoliko godina posle prvih menstracija, u dobu oko 20-te godine života, mada se mogu pojaviti i mnogo kasnije, tokom premenopauze.

Više od 150 simptoma premenstraulnog sindroma je opisano u praksi, a mogu se manifestovati kao psihološke (iritabilnost, poremećaji raspoloženja, depresija i zabrinutost), ili fizičke tegobe (nadustost, pritisak u dojkama, glavobolja, povećanje apetita, izrazit umor, valunzi). Njihov intenzitet i ciklično ponavljanje mogu imati značajan uticaj na kvalitet života žena koje od njega pate.

Kako bi se postavila odgovarajuća dijagnoza, treba isključiti druge moguće uzroke, kao što su poremećaj rada štitaste žlezde, psihijatrijske dijagnoze, ili perimenopauzu, koji mogu dati slične simptome. Usled razlika u tegobama kod svake pacijentkinje i tretman treba da bude prilagođen individualnim potrebama.

Predmenstrualni sindrom ili endometrioza?

Predmenstrualni sindrom (iako u manifestaciji tegoba vezanih za menstrualni ciklus može biti dosta sličnosti) treba razlikovati od endometrioze. Endometrioza je stanje u kome se ćelije sluzokože materice nastanjuju u drugim organima trbušne duplje. Pod dejstvom hormonalnih promena tokom mesečnog ciklusa, one bujaju, zatim involuiraju i dovode do krvarenja (kao i ćelije u materici), što lokalno dovodi do razvoja upalnih procesa, iritacije nervnih završetaka i pojave jakih bolova, naročito tokom trajanja menstruacije. Endometriozu često prate i drugi simptomi: poremećaji ciklusa, krvarenje između dve menstruacije, obilnija krvarenja koja duže traju, bolovi tokom intimnog odnosa, hroničan umor i iscrpljenost. Na ublažavanje bolova povoljno deluju Kapi virka, Kapi hajdučke trave i Kapi kamilice, dok aktivni sastojci lekovitog bilja koje ulazi u sastav Čajne mešavine „Calendulae compositum“, mogu pružiti podršku fiziološkim procesima organizma kojima se reguliše i onemogućava širenje ćelija sluzokože materice na druge organe.

Veliki broj žena pati i od jakih menstrualnih bolova

Dismenoreja – bolovi tokom menstrualnog krvarenja – nastaju usled kontrakcija materice kojima se odbacuje površinski sloj sluzokože za kojim ovaj organ više nema potrebe obzirom da nije došlo do začeća. Prolaznog su karaktera, traju najduže 2-3 dana i javljaju se kod skoro trećine žena. Na ublažavanje ovih tegoba povoljno deluje unos preparata magnezijuma, vitamina B6 i omega 3 masnih kiselina, dok Kapi hajdučke trave ili Kapi virka pomažu u ublažavanju spazmodičnih bolova. Čajna mešavina EVA takođe značajno ublažava tegobe tokom trajanja menstrualnog krvarenja, dok Kapi protiv krvarenja doprinose reguilsanju obilnih menstruacija. Kod obilnih menstruacija koje dugo traju, upotreba Kapi od koprive može smanjiti rizik od pojave anemije kojima su žene izložene više nego muškarci tokom reproduktivnog perioda života, baš iz razloga cikličnog gubitka krvi tokom menstrulanog krvarenja.

Srećom, ove tegobe se mogu uspešno ublažiti upotrebom proizvoda od lekovitog bilja

Na ublažavanje i prevenciju premenstrualnih i menstrualnih tegoba povoljno deluju zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost. Suplementi kalcijuma i magnezijuma takođe mogu olakšati tegobe, a izbegavanje alkohola, slanih grickalica i slatkiša, kao i smanjenje pušenja, smanjiće zadržavanje tečnosti i osećaj nadutosti. Dovoljno sna, uz primenu joge, meditacije i vežbi opuštanja doprineće prevazilaženju napetosti i iritabilnosti.

Proizvodi od lekovitog bilja se tradicionalno i uspešno koriste u narodnoj medicini kao pomoć ženama tokom reproduktivnog perioda. Čajna mešavina za regulisanje menstruacije, koji mogu koristiti i devojke i žene od prvih menstruacija sve do menopauze, na blag i prirodan način pruža podršku uravnoteženju cikličnog lučenja hormona, povoljno deluje na ovulaciju, i doprinosi prevenciji pojave tegoba.

Na harmonizaciju lučenja hormona povoljno deluju i čaj od nadzemnog dela očajnice i Čajna mešavina „S“, čija se upotreba naročito preporučuje ženama koje se pripremaju za začeće, dok čaj ili Kapi virka doprinose regulaciji poremećaja menstrualnog ciklusa, bolnih menstruacija i menstruacija sa preobilnim ili produženim krvarenjem, a Kapi od ploda konopljike povoljno deluju na ublažavanje premenstrualnih bolova u dojkama.

Kapi protiv grčeva u stomaku doprineće ublažavanju grčeva, a čajevi od suručice, vrbove kore ili trobojne ljubičice ublažavanju bolova. Kod psiholoških tegoba, uznemirenosti, iritabilnosti, anksioznosti, koje se javljaju ciklično, olakšanje može doneti upotreba Čajne mešavine RELAX MIX i Kapi za umirenje, a kod problema sa nesanicom – upotreba Kapi za spavanje i ODOVAL-S kapsula. Prolazne faze blažih depresivnih raspoloženja tokom premenstrualne faze i trajanja krvarenja, mogu se uspešno ublažiti Kapima kantariona i Kapima matičnjaka, koje deluju i antispazmodično, i doprinose ublažavanju grčeva.

This Post Has One Comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top