Skip to content

BILJNI ČAJEVI – DRAGOCENA POMOĆ KOD DIJAREJE I OPSTIPACIJE

Varenje hrane koje počinje još u ustima, najvećim delom se obavlja u dvanaestopalačnom i tankom crevu. Tanko crevo je takođe i mesto gde se vrši resorpcija hranljivih materija koje se dalje, krvotokom raznose u sve ćelije organizma. Nesvareni delovi hrane iz organizma se eliminišu putem debelog creva, u kome se takođe obavlja i finalna resorpcija vode, mineralnih materija i vitamina K, pre nego što nesvarene materije budu eliminisane stolicom. Ukupna dužina creva u ljudskom organizmu iznosi oko 7m dok površina crevne sluzokože iznosi 400-500m2. Tanko i debelo crevo zdrave osobe svoje fiziološke funkcije obavljaju tiho i u potpunoj diskreciji, međutim, ova uobičajena rutina može ponekad biti poremećena virusnim i bakterijskim infekcijama, delovanjem lekova, hormonalnim disbalansom ili unosom određenih namirnica.

Dijareja je simptom koji podrazumeva učestale, retke ili tečne stolice

Pojava dijareje se najčešće dovodi u vezu sa gastro-enteritisom, infektivnim oboljenjem koje može biti izazvano patogenim agensima, parazitima, virusima ili bakterijama (rotavirusom, norovirusum, salmonelom). Mikroorganizmi mogu dospeti u organizam putem zaražene hrane, prljavih ruku ili posuđa ili kapljičnom infekcijom. U slučaju infekcije sluzokoža organa za varenje pokreće mehanizme za oslobađanje od patogena, najčešće povraćanjam ili dijarejom. Patogeni agensi izazivaju i druge manifestacije: povećavaju gubitak crevne tečnosti dovode do pojačane dehidratacije ćelija crevne sluzokože što takođe pojačava dijareju. Patogeni agensi koji su najčešće odgovorni za nastanak dijareje su enterotoksikogeni sojevi E.coli koji izazivaju pojačanu sekreciju elektrolita na nivou crevne sluzokože i dovode do vodenastih stolica.

Dijareja može nastati i kao posledica upotrebe antibiotika (koja dovodi do poremećaja crevne flore), a može nastati i kao posledica intolerancije na određene namirnice ili laktozu. Operacije organa za varenje, bolesti pankreasa i žučne bešike takođe mogu biti uzrok pojave dijareje, a uzroci mogu biti i psihogene prirode – predispitni stres i napetost pre nekog značanog ili neprjatnog razgovora.

Ukoliko traje svega nekoliko dana, dijareja je uglavnom benigan simptom, sasvim bezopasan za osobu dobrog zdravlja. Zdrav organizam može sasvim dobro kompenzovati gubitak tečnosti i elektrolita (pre svega natrijuma), uz upotrebu čajeva i unos dovoljno soli (najbolje bistre supe od povrća).

Tradicionalno se kod dijareje preporučuje upotreba biljnih čajeva sa visokim sadržajem tanina, obzirom da ove materije deluju stežući na iritiranu crevnu sluzokožu čime se zaustavlja sekrecija i gubitak tečnosti, što ubrzo dovodi do normalizovanja stolice. Tanini takođe deluju i imobilišuće na bakterije, obzirom da reaguju sa proteinima njihovog spoljnog omotača, sprečavajući ih da dođu u kontakt sa sluznicom creva. Taninima su najbogatiji sledeći biljni čajevi:

– rizom trave od srdobolje: kod akutnih dijareja sa velikim gubitkom tečnosti

– kora ploda divljeg nara: kod dijareja izazvanih crevnim parazitima

– kora hrasta: kod hroničnih dijareja, ulazi u sastav čajnih mešavina

– list dunje: prva pomoć kod dijareja u dečjem uzrastu

– plod šipka: kod povremenih letnjih dijareja

Osim navedenih monokomponentnih čajeva, na zaustavljanje dijareje i normalizovanje stolice povoljno deluju i čajne mešavine sastavljene od lekovitog bilja koje, osim tanina, sadrži i aktivne sastojke sa antiseptičnim delovanjem (čime sprečavaju razvoj bakterija izazivača infekcija):

Osim monokomponentnih čajeva, u našem proizvodnom programu su i Čajna mešavina kod zapaljenja debelog creva sa prolivom i Kapi protiv proliva.

Kao prva pomoć pri iznenadnoj dijareji mogu poslužiti provereni „domaći lekovi“ – jak ruski ili indijski čaj i pirinčana voda. Osim čajeva, oporavku i normalizaciji crevne flore može doprineti upotreba probiotika. Ova pomoćna sredstva, uz aktivni ugalj koji apsorbuje štetne materije, obično sadrže bakterije koje proizvode mlečnu kiselinu ili mikroorganizme iz grupe kvasnih gljivica koje stvaraju povoljnu sredinu za razvoj korisnih crevnih bakterija.

Iako se većina dijareja sasvim uspešno prevazilazi samomedikacijom, u pojedinim slučajevima je neophodno konsultovati lekara:

 • pre svega u slučaju sluzavih i krvavih stolica praćenih viskom temperaturom,
 • ukoliko uz upotrebu čajeva ne dolazi do poboljšanja stanje ni posle 4 dana,
 • ukoliko dijareja nastupa posle boravka u tropskim zemljama,
 • ako je u pitanju starija osoba ili hronični bolesnicik
 • dečje dijareje zahtevaju konsultaciju lekara jer deca mnogo slabije kompenzuju gubitak vode i eletrolita nago odrasli što povećava rizik od dehidratacije

Usporena crevna peristaltika – lenjost creva – dovodi do opstipacije

Osobama koje muči ovaj problem obično se savetuje da koriste više vlaknaste hrane, da unose više tečnosti i da se više kreću. Međutim, uzrok opstipacije ne leži uvek u neodgovarajućoj ishrani. Nedovoljan unos vlakana i manjak fizičke aktivnosti ne izazivaju automatski opstipaciju, kao što ni unos velikih količina vlakana i dovoljna fizička aktivnost ne isključuju lenjost creva.

Opstipacija može imati i druge uzroke. Upotreba pojedinih lekova, kao što su preparati koji sadrže gvožđe, lekovi protiv bolova ili laksativi, kao i hormonski preparati, takođe mogu poremetiti rad creva. Pojačano lučenje progesterona tokom trudnoće takođe može biti uzrok opstipacije. Kod hipotireoidizma ili kod hiperfunkcije paratireoidne žlezde opstipacija se često pojavljuje kao prateći simptom. Inervacija creva igra ključnu ulogu u pojavi ovog simptoma: oboleli od parkinsonove bolesti ili multiple skleroze takođe hronično pate od opstipacije.

Povremena opstipacija ne bi trebalo da izaziva zabrinutost, jer se ovaj problem može peduprediti ili prevazići izmenom nekih navika ili jednostavnim i dostupnim „domaćim lekovima“:

 • Čaša vode ujutru po buđenju, na prazan stomak, obično pokreće refleks pražnjenja
 • Šoljica tople jutranje kafe takođe može pokrenuti crevnu peristaltiku
 • Masaža stomaka u smeru okretanja kazaljki sata
 • Dobro poznati efikasni domaći lekovi su suve šljive, smokve i sok od kupusa (rasol)
 • Kaša od ovsenih pahuljica uz dodatak lanenog semena i dovoljan unos tečnosti dovode do bubrenja balastnih materija u crevima i time podstiču crevnu peristaltiku

 

Osim „domaćih lekova“, od pomoći moće biti upotreba biljnih čajeva sa laksativnim delovanjem koji kao aktivne materije sadrže antrahinonske glikozide: kora krušine i list sene, ili sluzi: laneno seme i koren belog sleza, ili aromatična jedinjenja koja podstiču sekreciju sokova za varenje i stimulišu crevnu perstaltiku: plod morača, plod anisa, i ploda kima.

Osim ovih monokomponentnih čajeva u našem proizvodnom programu je nekoliko čajnih mešavina namenjenih regulisanju stolice: Čajna mešavina za čišćenje, Čajna mešavina za lenja creva, Čaj kod zapaljenja debelog creva sa zatvorom i Bilax čaj protiv zatvora. Osim čajeva, na regulisanje stolice pouzdano deluju i Bilax D kapsule, dodatak ishrani koji sadrži ekstrakt krušine i etarsko ulje kima.

Pojedini čajevi, kao što su čaj od korena maslačka i čaj od korena cikorije, sadrže značajne količine inulina, jedinjenja čijim metabolizmom se stvara pogodna sredina za oporavak crevne flore, tako da često ulaze u sastav i čajnih mešavina namenjeih za upotrebu kod dijareje i onih namenjenih za upotrebu kod opstipacije. Takođe, čajevi koje sadrže sluzi često ulaze u sastav i jednih i drugih čajnih mešavina jer ubrzavaju oporavak oblažući iritiranu crevnu sluzokožu kod dijareje, a bubrenjem dovode do povećanja zapremine crevnog sadržaja, stimulišu peristaltiku i olakšavaju  pražnjenje.

Opstipacija u dečjem uzrastu je simptom na koji je potrebno posebno obratiti pažnju i pre svega ga regulisati ishranom, namirnicama bogatim vlaknima, unosom svežeg voća i povrća, peciva i testenine od celog zrna i dovoljnom hidratacijom. Kompot od suvih šljiva uz večeru može biti odlično sredstvo za regulisanje stolice, a od čajeva mogu od pomoći biti čaj od kamilice, lanenog semena, belog sleza, kima i morača. Čajnu mešavinu za lenja creva i Čaj za čišćenje mogu koristiti i deca, pri čemu dozu treba prilagoditi uzrastu, i za pripremu jedne šolje čaja koristiti jednu kafenu kašičicu čajne mešavine, a kao zaslađivač se može koristiti Med sa anisom, koji takođe povoljno deluje na regulisanje stolice.

U slučaju da upotreba „domaćih lekova“ ne dovede do željenih rezultata, neophodno je konsultovati lekara radi odgovarajuće dijagnostike i terapije, naročito u slučaju akutnog zatvora praćenog mučninom i povišenom temperaturom.

This Post Has 2 Comments

  1. Poštovani Veljko,
   naše proizvode možete kupiti u bolje snabdevenim apotekama širom Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Bosansko-Hercegovačke Federacije. Takođe, možete ih kupiti i u našim Apotekama „Moć bilja“ u Beogradu (Ulica Solunska 8-10) i Pančevu (Ulica Oslobođenja 78), a možete ih poručiti putem on-line kupovine:
   https://www.mocbilja.rs/uputstvo-za-online-kupovinu/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top