Skip to content

LEKOVITO BILJE MOŽE BITI OD POMOĆI I U TRETMANU DIJABETESA

Dijabetes, ili šećernu bolest, karakteriše konstantno povišen nivo glukoze u krvi. Na osnovu nastanka  razlikuju se dva tipa ove bolesti:

Dijabetes tip 1 nastaje kao posledica uništenja beta ćelija pankreasa koje proizvode insulin, hormon neophodan za metabolizam glukoze u organizmu. Proces verovatno nastaje dejstvom imunog sistema organizma usled genetskih faktora, a može se javiti i u detinjstvu.

Dijabetes tip 2 nastaje tako što ćelije organizma postaju progresivno sve manje osetljive na dejstvo insulina, pri čemu se i sekrecija insulina smanjuje, obzirom da se ćelije pankreasa iscrpljuju povećanom proizvodnjom. Ovaj tip insulina nastaje kao posledica životnih navika, povećene telesne težine, gojaznosti i manjka fizičke aktivnosti.

Pre nešto više od sto godina, tačnije 1922, insulin je prvi put primenjen za tretman dijabetesa, čime je dijabetes tip 1 prešao iz kategorije smrtnih, u kategoriju hroničnih bolesti, sa kojima se, uz redovnu terapiju, može živeti.

Insulin je vitalni hormon koji garantuje da će šećeri uneti ishranom dospeti u ćelije i biti raspoloživi kao izvor energije

Posle obroka, glukoza se tokom procesa varenja oslobađa iz unetih složeni šećera, i iz organa za varenje prelazi u krvotok. Povećana koncentracija glukoze u krvi podstiče pankreas na proizvodnju insulina, hormona koji deluje kao regulator nivoa glukoze u krvi, na način da inhibira sintezu glukoze u jetri i omogućava unos glukoze u ćelije organizma koje za njom imaju potrebu.

Rizik od razvoja šećerne bolesti raste sa godinama, a dijabetes je jedna od najrasprostranjenijih bolesti kojom je pogođeno čak 10% populacije starijih od 65 godina

Kod dijabtetsa tip 2 efikasnost insulina opada sa vremenom. To za posledicu ima da za apsorpciju glukoze telesnim ćelijama treba sve više insulina. U prvo vreme pankreas može da kompenzuje ovu rezistenciju povećanjem sekrecije, međutim, vremenom, proizvodnja se iscrpljuje, glikemija raste i tek tada problem postaje vidljiv.

Dijabetes prate karakteristični simptomi

U većini slučajeva, šećernu bolest prate jak osećaj žeđi, učestalo mokrenje, umor, gubitak snage i energije, i neželjeni gubitak telesne težine. Javlja se jak osećaj i gladi, poremećaji vida, svrab i pojačana osetljivost na infekcije. Pri pojavi ovih simtoma, korisno bi bilo prokontrolisati nivo šećera u krvi. Obzirom da se dijabetes razvija sporo, osobe koje imaju genetsku sklonost za pojavu ove bolesti,  kao i gojazne, ili starije osobe, trebalo bi redovno da konrolišu nivo šećera u krvi.

Netretiran dijabetes i dugotrajno povišen nivo glukoze u krvi mogu dovesti do ozbiljnih posledica

Loše kontrolisani dijabetes, na duže staze može na čitav organizam ostaviti ozbiljne posledice. Oštećenja se ispoljavaju na sitnim krvnim sudovima, senzorijelnim nervima i arterijama, što može dovesti do trajnih poremećaja zdravlja:

Gubitak vida – Dijabetičari su posebno izloženi očnim komplikacijama koje mogu dovesti do gubitka vida. Povišen nivo glukoze oštećuje sitne krvne sudove i dovodi do promene ćelija retine. Redovan pregled očnog dna omogućuje rano otkrivanje ovih promena, a prevencija gubitka vida počiva na redovnoj kontroli glikemije i krvnog pritiska i godišnjoj kontroli kod oftalmologa.

Povećan rizik od amputacije donjih ekstremiteta – Oštećenja koja nastaju kao posledica dugotrajno visokog nivoa šećera u krvi koja se odnosi pre svega na senzitivne nerve stopala, dovodi do smanjene osetljivosti na bol. Istovremeno, ukoliko se otvorena rana na stopalu ne tretira odmah, ona predstavlja otvorena vrata za ulaz bakterija, koje se naročito dobro razvijaju u sredini bogatoj šećerom. Stoga dijabetičari treba redovno da prate staje svojih stopala. I najmanja povreda ili rana se moraju smesta tretirati, a svaka anomalija zahteva hitno obraćanje lekaru. Kako biste izbegli pojavu gljivične infekcije, noge redovno perite svakog dana i dobro ih osušite.

Učestale zubne infekcije – Suvoća usta izazvana viškom šećera u krvi podstiče stvaranja plaka i pojavu gingivitisa (infekcije desni). Redovne posete stomatologu se preporučuju, kao i rigorozna kontrola glikemije, disciplinovano pranje zuba u trajanju od najmanje 3 minuta, 2-3 puta dnevno. Četkicu za zube treba menjati svaka 3 meseca.

Seksualna disfunkcija – Veliki broj dijabetičara se susreće sa erektilnom disfunkcijom, što se dovodi u vezu sa viškom masnoća i šećera u krvi koji zapušavaju krvne sudove, kao i sa smanjenjem osetljivosti nerava usled hiperglikemije. Ovu intimnu temu ne treba zanemariti, i o njoj treba razgovarati sa lekarem koji može predložiti odgovarajući tretman. Uravnoteženje nivo šećera i prestanak pušenja, mogu doprineti značajnom poboljšanju, kao i gubitak viška telesne težine, redovno vežbanje i održanje fizičke kondicije.

Kardio-vaskularni problemi – Dijabetes redstavlja veliki faktor rizika za pojavu kardiovaskularnih problema, jer dovodi do promena na velikim krvnim sudovima – vratnim arterijama, srčanim arterijama i arterijama nogu. Kako bi se smanjio rizik od kompilkacija, neophodno je normalizovati nivo šećera u krvi i delovati na ostale faktore rizika.

Oštećenja bubrega – Dijabetes može dovesti i do oštećenja bubrega – nefropatije. Hronična hiperglikemija nepovoljno utiče na filtracionu aktivnost bubrežnog parenhima koji ne uspeva da eliminiše sav otpad. Tokom godina, bubrežni kapacitet opada  dovodeći do renalne insuficijencije, što može dovesti do potrebe za dijalizom. Kontrola glikemije i krvnog pritiska uz odgovarajuću terapiju, omogućuju da se ograniči progresija renalne insuficijencije.

Primenom dijetetsko higijenskih mera moguće je značajno smanjiti rizik od razvoja dijabetesa

Uz ograničen unos šećera, koji treba ograničiti samo na količinu koja se prirodno nalazi u namirnicama (mlečnim proizvodima, voću i povrću), malim promenama svakodnevnog ritma moguće je otkloniti glavne faktore rizika. Ograničen unos masnoća, uz dovoljan unos vlakana, i upotrebu Čaja za mršavljenje doprineće smanjenju telesne težine, kao i redovne fizičke aktivnosti. To ne mora biti vrhunski sport – brzo hodanje, vožnja bicikla, skijanje ili plivanje su primeri sportova koji vežbaju istrajnost, u kojima učestvuju svi mišići i deluju kao prevencija dijabetesu. Pola sata 3-4 puta nedeljno donosi mnoge dobrobiti.

Upotreba biljnih čajeva takođe doprinosi normalizovanju nivoa glukoze u krvi

U narodnoj medicini, za tretman povišenog nivoa šećera u krvi, tradicionalno se preporučuje upotreba čajeva od nadzemnog dela pelena, mahuna od pasulja i lista crnog duda.

Čaj od nadzemnog dela ždraljevine je takođe poznat po svojoj efiksanosti, a uz njega se preporučuje i upotreba čaja od lista ili korena koprive, cikorije ili maslačka. List badelja i list oraha takođe važe za pouzdana sredstva za regulisanje nivoa šećera u krvi, dok se list breze koristi kao pomoćno sredstvo za oporavak bubrežnog parenhima koji može biti opterećen povišenim nivoom glukoze.

Upotreba Čajne mešavine GLUKO MIKS (za normalni metabolizam glukoze) može biti od pomoći, kako kod prvih simtoma povišenog nivoa šećera u krvi, kada se savetuju samo higijensko-dijetetske mere, tako i u slučaju kada se dijabetes tretira oralnim antidijabeticima ili insulinom. Osim lekovitog bilja koje pre svega deluje na normalizovanje nivoa šećera u krvi, ova čajna mešavina sadrži i list masline čiji aktivni sastojci povoljno deluju na očuvanje elastičnosti krvnih sudova i mikrocirkulaciju; i list borovnice, čiji aktivni sastojci povoljo deluju i na očuvanje funkcije retine.

*****

Obzirom na opasnosti koje dijabetes sa sobom nosi, ne može se dovoljno naglasiti važnost prevencije, otklanjanje faktora rizika, i redovne kontrole kod lekara kako bi tretman bolesti počeo što ranije kada može doneti najviše uspeha i otkloniti pojavu ozbiljnih komplikacija.

Pomoćna sredstva i proizvode od lekovitog bilja treba koristiti u dogovoru sa lekarem, kako bi njihova upotreba dala optimalne rezultate.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top