Skip to content

TRAVA OD SRDOBOLJE (Potentilla tormentilla Neck.)

Rasprostranjena širom Evrope, na gotovo svim staništima, trava od srdobolje raste i na suvim i na vlažnim livadama, u niziji i na planinama. Lako se prepoznaje po rizomu (podzemnom stablu) krtolastog oblika.  Sveže iskopan, rizom je tamno smeđe boje, beo na prelomu, a ova bela boja ubrzo na vazduhu prelazi u krvavo crvenu. Stabljike trave od srdobolje visoke su do 40cm, mogu biti polegle ili uspravne, obrasle sedećim listovima složenim po tri uz dva palistića tako da podsećaju na prste – stoga je jedan od narodnih naziva ove biljke „petoprsta“. Stabljika i listovi su obrasli maljama, a pojedinačni žuti cvetovi sadrže po četiri krunična listića i nalaze se na vrhu stabljike. Pripada porodici Rosaceae.

Kao lekoviti deo biljke, u rano proleće ili krajem jeseni se sakuplja podzemno stablo – rizom (Tormentillae rhizoma) koje može sadržati i do 20% taninskih jedinjenja (katehina, epikatehina, galokatehina, epigalokatehina), derivate proantocijanidina (od kojih potiče crvena boja na preseku rizoma),  flavonoide (kemferol, kvercetin, miricetin), antioksidanse, triterpenske kiseline (tormentilinsku, ursolnu), fenolne kiseline (kafenu, galnu, salicilnu, dihidroksi-benzojevu), kumarine, polifenole i saponozide.

O lekovitom delovanju trave od srdobolje postoje mnogi pisani dokumenti, a njena upotreba u narodnoj medicini seže u daleku prošlost

Već i sam latinski naziv ove biljke govori o poverenju u njene lekovite moći: „potentilla“ nosi značenje – moćna – dok „tormentilla“ označava mučenje: trava od srdobolje smatrana je moćnim sredstvom za otklanjanje „mučnih“ bolesti.

U delima Hipokrata i Dioskorida opisana je kao sredstvo za lečenje tercijanske groznice, dijareje, bolova u zglobovima i žutice.

Tokom srednjeg veka upotrebljavana je kao sredstvo protiv otrova i lek od kuge. Tadašnji lekari preporučivali su je za zaustavljanje krvarenja, kod žutice, bolesti jetre, hroničnog, infektivnog katara creva, paratifusa, upale debelog creva, tuberkuloze creva, plućnih bolesti, reumatskih bolesti, šećerne bolesti i gihta. Primenjivana je i spolja kod kožnih bolesti – suvih i vlažnih ekcema, lišajeva i čireva, a u obliku tečnosti za ispiranje usta sa uspehom je korišćena kod upale zubnog mesa, za ublažavanje zubobolje, i upale grla. Lekar francuskog kralja Fransoa I, Žan Ruel iz Soasona (u XVI veku), u svom delu „De Natura Stirpium“ preporučivao je upotrebu „petoprste“ kod dizenterije i bolesti zuba.

U narodnoj medicini, trava od srdobolje važi za pouzdani lek kod upala creva gde se naizmenično javljaju prolivi i tvrde stolice, a razblažen čaj se davao i deci koja boluju od infektivnog katara creva. Upotreba se preporučuje i ženama koje pate od obilnih menstruacija. Takođe se koristi i za lečenje kožnih osipa, ekcema, ispucalih usana ili kože ruku, kod ozeblina na nogama, pojave divljeg mesa, i za zaustavljanje krvarenja iz nosa. Prah od korena često se koristi za posipanje rana u cilju zaustavljanja krvarenja i ubrzanja epitelizacije.

Trava od srdobolje koristi se i u savremenoj fitoterapiji

U savremenoj fitoterapiji trava od srdobolje se, usled adstringentnog i protivupalnog delovanja njenih aktivnih sastojaka, koristi u tretmanu dijareje, enterokolitisa i akutnog kolitisa, a primenjena u vidu rastvora za grgljanje kao sredstvo za ublažavanje upale grla i krajnika, i lečenje gingivitisa. Kao antispazmodik, preporučuje se za ublažavanje grčeva u stomaku i bolnih menstruacija. Takođe se koristi i u čajnim mešavinama za ublažavanje tegoba kod prisustva kamena u žučnoj kesi.

Primenjena za obloge, veoma efikasno ublažava bolove kod kontuzija, modrica i proširenih vena, a u vidu sedećih kupki olakšava tegobe kod prisustva hemoroida. Obloge od trave od srdobolje ublažavaju kožni osip i iritaciju.

Njena lekovita svojstva su predmet mnogih savremenih naučnih istraživanja

Laboratorijskim ogledima potvrđeno je antibakterijsko dejstvo ekstrakata rizoma trave od srdobolje (uz upotrebu etanola i acetona) na Staphilococcus aureus. Takođe je utvrđeno i antifungalno delovanje na bakterije iz grupe Candida, dok antimikrobno dejstvao na Escherichia coli, Salmonella enteritidis i Proteus vulgaris nije dokazano.

Ekstrakti trave od srdobolje pokazali su visoku efikasnost kod virusne dijareje, posebno kod rotavirusnog gastroenteritisa koji je odgovoran za teške oblike bolesti kod male dece. Rotavirusi su odgovorni za pojavu akutne dijareje kod novorođenčadi, sa velikim rizikom od dehidracije i značajnom stopom smrtnosti. Randomizovana, dvostruko slepa klinička studija, primene tinkture korena trave od srdobolje u odnosu na samo parenteralnu rehidraciju sprovedena je u Pedijatrijskoj službi u Sankt Peterburgu (Rusija) na 40 dece uzrasta od 3 meseca do 7 godina, koja su bolovala od virusne dijareje. Rezultat studije bio je prestanak dijareje u roku od 3 dana, u odnosu na 5 dana za kontrolnu grupu. 8 od 20 dece, ili 40%, izlečeno je za 48 sati (nasuprot samo 1 od 20, ili 5%) u kontrolnoj grupi. Takođe, deca koja su primala Tinkturu trave od srdobolje, brže su ozdravila i dobijala su manju zapreminu rastvora za parenteralnu rehidraciju od ostalih.

Studijama je pokazano i antiseptično dejstvo na Helicobacter pilori, koje je verovatno posledica epigalokatehina prisutnog i u nadzemnim delovima i u rizomu.

Efikasnost ekstrakata trave od srdobolje u ublažavanju simptoma ulceroznog kolitisa pokazana je kliničkom studijom izvedenoj u Nemačkoj 2007 godine. Tretman ekstraktom je sproveden u etapama koje su trajale po 3 nedelje u rastućim dozama od 1200 mg, 1800 mg, 2400 mg do 3000 mg/dan. svaki nivo je odvojen od prethodnog jednomesečnim intervalom terapeutskog odmora. Pri dozi od 2400mg/24H, postignuto je poboljšanje kliničkih i bioloških kriterijuma (sa smanjenjem inflamatornog sindroma procenjenog smanjenjem C reaktivnog proteina u krvi). Međutim, klinički simptomi bolesti su imali tendenciju ponovne pojave sledećeg meseca u odsustvu terapije. Kod 38% pacijenata zabeležena je nelagodnost u stomaku, što nije dovelo do prekida lečenja. Ekstrakti trave od srdobolje se smatraju bezbednim do maksimalne primenjene doze od 3000 mg/dan.

*****

U našem proizvodnom programu je Čaj od rizoma trave srdobolje, dok Tinktura rizoma trave od srdobolje ulazi u sastav Kapi protiv proliva i Kapi za jačanje desni.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top