Skip to content

PROIZVODI OD LEKOVITOG BILJA UBLAŽAVAJU I KOŽNE PROBLEME

Koža je najveći telesni organ koji čini granicu između ljudske jedinke i njenog okruženja. Crvenilom, bledilom ili znojenjem, koža okolini šalje signale o telesnom i duševnom stanju osobe. Površina kože iznosi oko dva kvadratna metra, i ona čini najveći senzorijelni organ našeg tela.

Lepa koža ujedno je i znak zdravlja, odraz savršene harmonije unutrašnjosti tela i njegove površine

Uz osnovnu funkciju omotača tela, koža ima i zaštitnu ulogu i važnu funkciju u održanju imuniteta. Štiteći unutrašnje organe od mehaničkih povreda, termičkih promena i izloženosti hemijskim agensima, koža predstavlja i barijeru prema prodoru patogenih mikroorganizama. Istovremeno sadrži i rezervu masti, vode, mineralnih soli i vitamina, a angažuje i veliku količinu krvi. Modifikovanjem cirkulacije i oslobađanjem znoja koža učestvuje u održavanju konstantne telesne temperature.

Uz bubrege, jetru,pluća i creva, koža je važan činilac u eliminaciji štetnih materija koji učestvuje u detoksifikaciji organizma lučenjem znoja. Znojenje tokom fizičke aktivnosti, ili pod dejstvom dijaforetika (supstanci koje podstiču znojenje) podstiče metaboličke aktivnosti kože i eliminaciju štetnih materija.

Uprkos brojnim funkcijama koje obavljaju, ćelije kože imaju odličnu sposobnost regeneracije, neophodnu za što brže obnavljanje barijere između spoljne sredine i unutrašnjosti organizma.

Kod povrede kože primena lekovitog bilje može biti dragocena pomoć kojom se ubrzava isceljenje, ublažavaju tegobe i preventivno deluje na pojavu ili razvoj infekcije

Ozleda kože nastaje u trenutku, u vidu ogrebotine i razderotine usled pada ili udarca dela tela o čvrstu podlogu, reza pri operativnom zahvatu, ili ujeda životinje. Posle povrede, telo ubrzano zatvara ranu novim vezivnim tkivom kako bi se zaštitilo od infekcije. Rane kod kojih su oštećeni samo površinski slojevi kože, generalno zarastaju brzo bez formiranja ožiljaka. Tako je i u slučaju lakših ogrebotina ili opekotina. Telo je sposobno da formira nove ćelije kože, koje zatvaraju i leče rane bez vidljivog traga pređašnje povrede. Ukoliko su oštećeni dublji slojevi kože, kako bi popravilo oštećenje, formira se ožiljno tkivo za popunjavanje drugačije strukture: manje elastično i svetlije od okolne kože. Ožiljno tkivo ne sadrži ni pigmentne ni lojne ni znojne ćelije, kao ni folikule sa dlakama i razlikuje se od okolnog kožnog tkiva. Iako je u slučaju oštećenja dubinskih slojeva kože teško izbeći pojavu ožiljaka, uz odgovarajuću negu, njihov aspekt se može popraviti, pre svega u inicijalnoj fazi.

Postoji više tipova ožiljaka: hipertrofični koji su crveni i ispupčeni (usled dugotrajnog upalnog procesa koji izaziva hiperprodukciju vezivnog tkiva i kolagena), atrofični koji su izazvani aknama (izgledaju kao udubljenja – krateri na površini kože), sklerozni koji su tipični za opekotine (njihovo tkivo je veoma čvrsto i rigidno) i keloidni ožiljci koji se prostiru na većoj površini nego što je bila inicijalna povreda (obično su tamnije boje).

Aktivni sastojci sa antiseptičnim dejstvom koje u velikoj količini sadrže cvet lavande, list žalfije, herba petrovca, herba hajdučke trave, cvet kamilice i list bokvice mogu otkloniti opasnost od pojave infekcije. U tom cilju potrebno je pripremiti komprese od sterilne gaze, natopljene jakim čajem neke od navedenih biljaka proceđenim kroz sterilnu vatu i gazu, koje se mogu držati na ozleđenom delu kože tokom 2-3 sata.

Nega ožiljaka

Po zarastanju kože i pojavi ožiljka, koji je obično crvenkast i otečen, treba što pre početi sa primenom kema ili masti na bazi ulja katariona ili nevena, a povoljno deluje i primena Echinacea gela, 1-2 puta dnevno. Ove proizvode treba nanositi uz blagu, ali dubinsku masažu, u svim pravcima, kako bi se podstakla cirkulacija. Od izuzetne važnosti je zaštita ožiljnog tkiva od sunčeve svetlosti, obzirom da ono ne sadrži pigmentne ćelije. Kako bi se ožiljno tkivo izjednačilo sa okolnom, nepovređenom kožom, treba biti uporan sa masažom i zaštitom, a ovaj proces može potrajati i do dve godine. Komprese natopljene u čaj od gaveza, takođe mogu biti od pomoći, obzirom na visok sadržaj alantoina koji podstiće regeneraciju kožnog tkiva.

Trobojna ljubičica može rešiti problem seboroičnog dermatitisa i temenjače kod novorođenčadi

Trobojna ljubičica se tradicionalno koristi kod seboroičnog dermatitisa, a u narodnoj medicini, osim spoljne primene u vidu kompresa, odojčadi se daje i u vidu napitka – herbe ukuvane u mleku. Komprese se mogu primenjivati duže vremena, sve do postizanja rezultata, jer aktivni sastojci deluju keratolitično i otklanjanju perutanje kože. Osim toga, aktivni sastojci trobojne ljubičice sa anti-inflamatornim, antibakterijskim i analgetskim efektom pouzdano deluju na ublažavanje akni, impetiga i ojeda kod beba, istovremeno stimulišući oporavak zdravog tkiva.

Bokvica – pomoć u hitnim situacijama – kod ujeda životinja i insekata

U hitnim situacijama, posle ujeda insekata ili životinja, za trenutno ublažavanje tegoba, dovoljno je smrviti listove i svež sok naneti na mesto povrede i uboda. Bokvica je odličan lek i u slučaju povreda kože, ogrebotina i posekotina. Deluje antibakterijski i protivupalno, ublažava iritaciju i moduliše imuni odrgovor, ubrzava zarastanje rana, a još od srednjeg veka se koristi u formi kompresa kod čireva na nogama i za dezinfekciju rana.

Neven i kantarion – dragocena pomoć kod upalnih procesa

Tradicionalno primenjene u vidu uljanih ekstrakata, ove dve lekovite biljke su pouzdana sredstva za ublažavanje upalnih procesa na koži i ubrzanje oporavka kod opekotina. U asocijaciji sa maslinovim uljem, efekat je još povoljniji. Osim na opravak kožnog tkiva, aktivni sastojci kantariona i nevena pokazuju značajno antiseptično dejstvo, delujući preventivno na pojavu infekcija patogenim mikroorganizmima.

Kod atopskog dermatitisa važno je obnoviti lipidnu barijeru kože

Atopski dermatisi je hronični poremećaj koji zahvata 10-20% dece i 5-10% odraslih. Obično se javlja u naletima, u vidu pojave plikova koji izazivaju svrab, i veoma nepovoljno utiče na kvalitet života. Koža je isušena uz smanjenu zaštitnu funkciju, a konstantno češanje stvara mikro-pukotine kroz koje nadražujuće supstance i alergeni brže prodiru u kožno tkivo i izazvaju upalu. Konstantan svrab i češanje iznova oštećuju kožu, dok se nesanica, nervoza i opšte lošije psihičko stanje javljaju kao prateće tegobe.

Na ublažavanje tegoba povoljno deluje nanošenje Uljanog gela nevena koji restitutiše lipidni sloj kako bi se popravila zaštitna funkcija kože, hidratacija i elastičnost. Gel treba nanositi posle tuširanja, na sasvim suvu kožu sa koje je uklonjena voda blagim tapkanjem ubrusom.

Na ublažavanje tegoba kod ekcema, akni i psorijaze, osim nege same kože, povoljno deluje i upotreba čajeva

U situacijama poremećaja metabolizma, funkcija eliminacije štetnih materija putem kože predstavlja poseban izazov, što dovodi do deponovanja supstanci koje u koži mogu izazvati svrab, iritaciju ili ekceme. Uz primenu Echinacea gela ili Uljanog gela nevena istovremena primena Čajne mešavine kod ekcema doprineće bržem otklanjanju kožnih promena. Takođe, uz odgovarajuću negu i nanošenje Gela od čajnog drveta direktno na akne, upotreba Čajne mešavine za jetru doprinosi eliminaciji štetnih materija koje, akumulirane u koži mogu dovesti do pojave akni.

Uz redovnu medikamentoznu terapiju koju koju odredi lekar, Čajna mešavina kod psorijaze doprineće ublažavanju tegoba i harmonizaciji fizioloških procesa, a Uljani gel nevena se može koristiti za negu delove kože zahvaćenih promenama u periodima između primene kortikosteroida.

Kod kožnih problema, ne treba zanemariti psihogeni faktor

Obzirom na brojne senzorne ćelije, koža nije samo omotač tela, to je istovremeno i organ na kome se odslikavaju i psihički konflikti – čak jedna trećina kožnih problema povezana je sa psihičkom patnjom. Oštećena koža može pospešiti pojavu psihičkog stresa, kao što i stres može biti uzrok kožnih promena. Stoga, u ekstremnim situacijama napetosti i kod povećanih psihičkih izazova, primena Čajne mešavine RELAX MIX, Odoval S kapsula ili Kapi za umirenje, može doprineti olakšanju i delovati preventivno na pojavu kožnih promena.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top