Skip to content

BOROVNICA (Vaccinium myrtillus L.)

Plod borovnice se zbog svog prijatnog ukusa redovno koristi u ishrani, a brojni lekoviti sastojci i biokatvne supstance, opravdavaju naziv koji su joj dedelili nutricionisti: “super voće”.

Raste kao žbun uglastih grana, sa okruglasto-jajastim listovima sitno nazubljenim po obodu i zašiljenim na vrhu, koji cveta pojedinačnim, crvenkastim do zelenkastim cvetovima smeštenim u pazuhu listova. Plod borovnice je plavo-crna bobica, prijatnog, slatko-kiselkastog i donekle oporog ukusa. 

Raste u četinarskim i četinarsko-listopadnim šumama, na planinama srednje i južne Evrope, u Skandinaviji, Sibiru, Aziji i Severnoj Americi.

Borovnica pripada porodici Ericaceae i blizak je srodnik medveteke (uve) i brusnice

Kao lekoviti deo biljke, u fitoterapiji se koristi list bogat katehinskim taninima, leukoantocijanima, flavonoidima, iridoidima, arbutinom, hidrohinonom, solima mangana i kobalta, i glukokininom – neomirtilinom, odgovornim za antidijabetsko delovanje. Osim lista, u terapeutske svrhe se koristi i plod borovnice bogat polifenolima (antocijanima, taninima, flavonoidima, karotenoidima, fenolnim kiselinama, lignanima, triterpanima), biljnim uljem, vitaminima C i E i pektinima.

Tradicija primene ploda i lista borovnice u narodnoj medicini traje više od hiljadu godina

Tradicionalno se na prostorima Severne Amerike i Evrope sveže voće i sok od borovnice koriste kao izvor vitamina C, za prevenciju i lečenje skorbuta, za poboljšanje cirkulacije, za zaštitu krvnih sudova, za prevenciju glaukoma i katarakte, ublažavanje umora očiju i poboljšanje noćnog vida. Sveže voće u većim količinama deluje laksativno, dok se sušeni plodovi i list koriste protiv dijareje. U narodnoj medicini se list koristi spolja kao adstringens, za sniženje šećera u krvi, prevenciju i lečenje gastrointestinalnih bolesti, kod bolesti bubrega, urinarnog i respiratornog trakta, kod reumatizma, hemoroida, i u čajnim mešavinama za čišćenje krvi. Čaj od lista borovnice se u narodonoj medicini koristi i za prekid laktacije. Dekokt svežih plodova se takođe primenjuje za ublažavanje tegoba kod ekcema i kuperoze, kao i za ublažavanje iritacije sluzokože usta.

Novija istraživanja potvrdila su opravdanost tradicionalne primene borovnice

Laboratorijska istraživanja, eksperimenti izvedeni na laboratorijskim životinjama i kliničke studije pokazale su pozitivno dejstvo aktivnih sastojaka borovnice na mnoge zdravstvene poremećaje.

Aktivni sastojci ploda borovnice sa antioksidativnim dejstvom povoljno deluju na imuni sistem, prevenciju nastanka malignih bolesti, zaštitu neurona, očuvanje pamćenja, koordinacije pokreta i odlaganje pojave Alchajmerove bolesti. Takođe, deluju zaštitno na kardiovaskularni sistem, doprinose dilataciji sitnih venskih sudova, doprinose sniženju nivoa lipida i holesterola u krvi.

Ekstrakti lista borovnice pokazali su preventivno dejstvo na nastanak katarakte i DMLA. Aktivni sastojci prisutni u listu borovnice deluju i zaštitno na želudačnu sluzokožu i inhibiraju množenje Helicobacter pylori.

Ispitivanja na psima su pokazala da list borovnice može sniziti nivo glukoze u krvi, čak i kod životinja kojima je uklonjen pankreas i ubrizgan rastvor glukoze. Iako ovi efekti nisu potvrđeni kliničkim ispitivanjima na ljudima, sasvim je moguće da se ovi efekti mogu pripisati prisustvu leukoantocijana.  Ovi antioksidativni pigmenti povoljno deluju na prevenciju i lečenje komplikacija koje prate dijabetes jer doprinose zaštiti sitnih krvnih sudova. Prema rezultatima ispitivanja sprovedenih na laboratorijskim životinjama, moguće je da ovaj efekat nastupa usled povoljnog delovanja na kolagen u zidovima krvnih sudova, i usled sniženja nivoa lipida u krvi.

Za antidijaroični efekat sušenih plodova borovnice odgovoran je sadržaj tanina koji deluju na ublažavanje simptoma i brže uspostavljanje normalnog tranzita.

U pojedinim slučajevima se savetuje oprez

Iako upotreba čaja od lista borovnice može doprineti sniženju nivoa šećera u krvi, treba imati u vidu da je dijabetes ozbiljno stanje koje zahteva redovan lekarski nadzor, tako da bi endokrinolog trebalo da bude upućen u sva pomoćna sredstva koja pacijent koristi uz terapiju, i čaj se može koristiti uz saglasnost lekara i redovno praćenje glikemije. Isto upozorenje važi i za paralelnu upotrebu sa lekovima za sniženje nivoa masnoća i holesterola.

Obzirom na moguće delovanje na smanjenje lučenja mleka, upotreba čaja od lista borovnice se ne preporučuje tokom dojenja.

*****

U našem proizvodnom programu su Čaj od lista borovnice i Čaj od ploda borovnice a herba borovnice ulazi u sastav Čajne mešavine kod šećerne bolesti.

This Post Has One Comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top