Skip to content
Akcija

Čaj od lista borovnice

5.0 (1 review)

Original price was: 156.00 RSD.Current price is: 133.00 RSD. (sa PDV)

U narodnoj medicini se koristi za sniženje šećera u krvi, za prevenciju i lečenje bolesti organa za varenje, bubrega, organa za disanje, kod reumatizma i hemoroida, za čišćenje krvi.

Šifra proizvoda: 601150 Kategorija: Oznake: , , , , ,

Opis

ČAJ OD LISTA BOROVNICE – Moć bilja

Latinski naziv i familija: Vaccinium myrtillus L. (Ericaceae)
Opis: Žbun sa golim uglastim granama. Listovi su okruglasto jajasti ili okruglasto eliptični, sitno nazubljeni po obodu i na vrhi zašiljeni. Cvetovi su u pazuhu listova, pojedinačni, oboreni nadole, crvenkasti do zelenkasti. Plod je loptasta boboca, plavocrne boje. Raste u planinama srednje i južne Evrope, Skandinavije i Sibira. Raste u četinarskim i četinarsko-lišćarskim šumama.
Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen list (Myrtili folium) i plod (Myrtili fructus).
Hemijski sastav: List borovnice sadrži kateholske tanine, leukoantocijane, flavonoide, iridoide, alkaloide, arbutin i hidrohinon, soli magana i hroma.
Upotreba: Za spolju upotrebu za skupljanje tkiva. Mlad list sadrži « glukokinin » neomirtilin koji pokazuje antidijabetsko delovanje
U narodnoj medicini se koristi: Za sniženje nivoa šećera u krvi, za prevenciju i lečenje bolesti organa za varenje, bubrega, organa za disanje, kod reumatizma i hemoroida, za čišćenje krvi. Plod se koristi kod proliva i blažih slučajeva enteritisa.
Ograničenja u upotrebi: Zbog nedostatka podataka o toksičnosti ne preporučuje se samomedikacija listom borovnice.
Način pripreme i upotrebe čaja: Supenu kašiku lista borovnice preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i posle 10 minuta procediti. Piti 2-3 puta dnevno po šolju nezaslađenog čaja. 1-2 kafene kašike ploda borovnice preliti sa 200 ml hladne vode, sud poklopiti i ostaviti da prenoći. Sutradan zagrejati do ključanja i procediti. Piti dve do tri šolje čaja dnevno.

Borovnica (Myrtilli herba) ulazi u sastav čajne mešavine broj: 1

Pakovanje: 50g

1 recenzija za Čaj od lista borovnice

  1. Jelena

    Odlican caj, stvara osecaj sitosti, divnog mirisa, nije potrebno zasladiti ga.

Leave a customer review

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top