skip to Main Content
KOPRIVA (Urtica Dioica L.)

KOPRIVA (Urtica dioica L.)

Svima dobro poznata po po jakom nadražajnom efektu (u vidu pečenja i crvenila) koje sveži listovi proizvode u dodiru sa kožom, kopriva je kosmopilitska zeljasta biljka koja raste oko kuća, pored puteva, na đubrištima i zemljištu bogatom nitritima. Stablo koprive je uspravno i četvrtasto, listovi su testerasto nazubljeni, sitni zelenkasti cvetovi su sakupljeni u cvasti : uspravne-muške i višeće-ženske, dok je plod koprive orašica.

Kopriva sadrži organske kiseline (oksalnu, mravlju, silicijumvu), slobodne amine (acetilholin, betain, holin, histamin, serotonin), mineralne materije (soli kalijuma, gvožđa, kalcijuma i fosfora), flavnoide, karotenoide, tanine, triterpene, kumarine, polisaharide, lektine i masna ulja. Kao lekoviti delovi biljke koriste se : osušen list, koren i plod (Urticae folium, radix et fructus)

Zbog svojih lekovitih dejstava, kopriva se koristi davnina. Sveži listovi, ubrani pre cvetanja, koriste se za pripremu salate ili kuvaju za pripremu čorbi, a sušena biljka koristi se za pripremu čajeva. U I veku nove ere, grčki lekar Dioskorides je preporučivao za zaustavljanje krvarenja. U XV i XVI veku, kopriva se može naći naslikana u delima nemačkog slikara Albrehta Direra, a njegov savremenik, nemački botaničar Oto Brunfels hvalio je njene lekovite moći. U srednjem veku, seme od koprive dodavano je „ljubavnim napicima“ kako bi ljubav bila trajna i žarka.   Zbog svog diuretičnog dejstva, kopriva se preporučuje kod upala mokraćnih kanala, za prevenciju stvaranja kamena i peska, kao i kod uvećane prostate za olakšanje izmokravanja. Takođe, preporučuje se kod reumatskih bolesti i gihta, a zbog sadržaja mineralnih materija kao sredstvo za jačanje organizma i kod anemije.

U narodnoj medicini se koristi i kod dijabetesa, za sniženje nivoa šećera u krvi, kod bolesti slezine i kod malokrvnosti, a pomešana sa medom, kod plućnih bolesti i tuberkuloze. Za spoljnu upotrebu, u obliku čaja  za ispiranje, ili vodeno-alkoholonog ekstrakta za masažu vlasišta, preporučuje se kao sredstvo protiv peruti i protiv opadanja kose. 

Na osnovu dugotrajnih dokazanih iskustava o efikasnosti upotrebe, Evropska medicinska agencija preporučuje upotrebu čaja od lista koprive kao sredstvo za izmokravanje kod urinarnih tegoba, a čaj od korena za ublažavanje tegoba kod benigne hiperplazije prostate. Usled nedostatka podataka o bezbednosti, upotreba se ne savetuje tokom trudnoće, dojenja ni kod dece mlađe od 12 godina.

U našem proizvodnom programu su filter čaj od lista koprive, čaj od lista koprive, čaj od korena koprive i čaj od korena koprive u prahu, čaj od ploda koprive i Kapi koprive.

List ili koren koprive i njihovi ekstrakti ulaze u sastav sledećih proizvoda : Kapi protiv krvarenja, Biljnog losiona za jačanje korena kose i protiv peruti, Čaja za dojilje, Čajne mešavine « Calendulae compositum », Čaja za jačanje imuniteta, Čaja kod krvarenja, Urološkog čaja, Čaja za jačanje otpornosti « X », Čaja kod upale vena i tromboflebitisa, Čaja kod ekcema, Čaja kod zapaljenja zglobova, Čaja kod slabe kose i peruti, Čaja kod reume, Čaja za regulisanje povišenog holesterola, Čaja protiv celulita, Čaja za ublažavanje tegoba kod mioma, Čaja za ublažavanje tegoba kod upale prostate, Čaja kod šećerne bolesti.

 

 

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back To Top