Skip to content

PITOMA NANA (Mentha piperita L.)

Svima dobro poznata, jer gotovo da i nema doma u kome se ne može naći njen čaj, pitoma nana je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice Lamiaceae. Njene uspravne, četvorouglaste, razgranate stabljike mogu dostići visinu od 30-80cm i nose na sebi mnoštvo mirisnih, naspramno raspoređenih listova duguljasto jajastog oblika, koji su zašiljeni na vrhu i blago nazubljeni po obodu. Listovi su najčešće goli, ali mogu biti i nežno maljavi. Sitni cvetovi su organizovani u duguljaste klasove a njihova boja može da varira od bele od ljubičaste. Period cvetanja traje od juna do oktobra.

Prapostojbina joj je Daleki Istok, gde je gajena u Kini i Japanu, odakle se preko Afrike i Južne Evrope proširila čitavim kontinentom. Stari kineski tekstovi iz V milenijuma p.n.e. obiluju zapisima o njenom lekovitom dejstvu, a zapisi o prvim kulturama u Egiptu datiraju iz XII veka p.n.e. Dok ju je Dioskorid smatrao afrodizijakom, Hipokrat i Aristotel su tvrdili da joj je efekat sasvim suprotan. Da je pitoma nana u Antičko doba bila ekonomski veoma značajna, može se zaključiti po tome što se u delima Teofrasta, Plinija i Kolumela pominje i njena nezgodna osobina da se tokom vremena iz gajene kulture degeneriše u divlju biljku. Po Evropskom kontinentu, uzgoj pitome nane je proširen zaslugom monaških redova, obzirom da je zbog svog blagotvornog dejstva bila obavezan stanovnik manastirskih bašta lekovitog bilja. Prve plantaže pitome nane u Engleskoj datiraju iz XVII veka sa područja Hertfordširu.

Malo je poznato da je ova lekovita biljka koja je u upotrebi širom planete hibrid sa vrlo kompleksnim genetskim sastavom, nastao ukrštanjem barske nane (Mentha aquatica L.) i zelene nane ((Mentha viridis L.), dok je zelena nana nastala ukršanjem šumske nane (Mentha silvestris L.) i okruglolisne nane (Mentha rotundifolia L.). Ova činjenica je od velike važnosti za proizvodnju, obzirom da pri razmnožavanu semenom dolazi do degeneracije, kao što pominju antički istorijski tekstovi, stoga se pitoma nana razmnožava isključivo vegetativnim putem, stolonima.

Kao lekoviti deo biljke koristi se list pitome nane (Foilum Menthae piperitae), sakupljen pre cvetanja jer je tada najbogatiji aktivnim materijama i sadrži najveću koncentraciju etarskog ulja

Osim lista u fitoterapiji se koristi i etrasko ulje (Menthae piperitae aetheroluem), a za pripremu farmaceutskih preparata korisi se i Aqua Menthae piperitae, proizvod takođe dobiven pri destilaciji etarskog ulja. List pitome nane je bogat aktivnim sastojcima od kojih su najznačajniji polifenoli (flavonoidi, fenolne kiseline), tanini, triterpeni, gorke supstance i etarsko ulje (sa viskom sadržajem metola i mentona, uz prisutna jedinjenja eukaliptol, terpineol i limonen). Sveži listovi se suše u hladovini, na vazduhu, u tankom sloju kako bi se očuvali aktivni sastojci, a etarsko ulje se može destilisati i iz sveže i iz sušene biljke.

Čitava biljka ima prijatan, balzamičan miris i karakterističan osvežavajući ukus, koji prvo zagreva, a potom hladi. Sveže ubrana, pitoma nana se koristi u kulinarstvu, kao začin za mnoga jela i salate. Upotrebljava se često u pripremi poslastica, jer njen jedinstven i osvežavajući ukus daje finu notu voćnim kolačima. Veoma je popularna upotreba sirupa od nane* koji se priprema od sveže biljke i odličan je dodatak osvežavajućim pićima tokom toplih letnjih dana. Sveži listovi nane, preliveni mineralnom vodom, uz dodatak krastavca isečenog na kriške i kolutova limuna, odlično su sredstvo za rehidraciju* tokom letnjih vrućina.

Pitoma nana se ipak najčešće koristi u vidu toplog čajnog napitka koji obiluje blagotvornim efektima na organizam

Aktivni sastojci pitome nane pokazuju blag anestezirajući efekat na sluzokožu želuca, pa se ovaj čaj tradicionalno koristi kao sredstvo protiv mučnine i povraćanja. Njena antiseptična svojstva deluju kao prevencija nepravilne fermentacije izazvane patogenim bakterijama u digestivnom sistemu, a takođe deluje i kao spazmolitik i olakšava eliminaciju gasova. Čaj od pitome nane je provereno, tradicionalno sredstvo za regulisanje lučenja žuči i ublažavanje tegoba kod prisustva kamena u žučnoj bešici, bolesti jetre i pankreasa. Takođe, čest je sastojak čajnih mešavina za ublažavanje srčanih tegoba koje nastaju kao posledica nadimanja i poremećaja varenja. Osim povoljnog dejstva na ublažavanje osećaja lupanja srca, pitoma nana važi i kao sredstvo za otklanjanje nervoze i duševnog nemira, pa se koristi i u čajnim mešavinama za umirenje, a takođe i kao kao sredstvo za osveženje kod psihičkog zamora jer doprinosi aktiviranju intelektualnih aktivnosti.

Obzirom na anestezirajuća dejstva mentola, upotreba čaja od nane se preporučuje za ublažavanje bolova, bilo da su u pitanju bolovi kao posledica upale, reumatski bolovi u zglobovima ili mišićima, ili glavobolje.

Inhalacije čajem ili etarskim uljem od nane povoljno deluju na ublažavanje tegoba kod zapušenih sinusa i upale grla, a ispiranje usta čajem doprinosi ublažavanju upale sluzokože desni.

Etarsko ulje pitome nane pokazuje specifično dejstvo na receptore za hladnoću: pri masaži kože dolazi prvo do osećaja hladnoće koji ubrzo biva zamenjen osećajem laganog pečenja a zatim nastupa anestezirajući efekat, tako da se proizvodi na bazi etarskog ulja pitome nane široko koriste za masažu, za otklanjanje bolova usled povreda, reumatskih bolova, ujeda insekata, neuralgije i glavobolje.

Primena pitome nane u narodnoj medicini

Lako dostupna jer je stanovnik skoro svake bašte, pitoma nana u narodnoj medicine ima veoma široku primenu. Osim za ublažavanje tegoba organa za varenje, njen čaj je provereno sredstvo protiv glavobolje. Listovi kuvani u vinu koriste se kao sredstvo za olakšanje porođaja, a potopljeni u sirće ublažavaju podrigivanje, mučninu i koriste se kao sredstvo protiv glista. Svež sok ili jak čaj od nane pomešan sa medom, ukapani u uho, ublažavaju bolove kod upale. Obloge od čaja se koriste za ublažavanje glavobolje, dok kupke ohlađenim čajem pomažu kod povišene telesne temperature.

Obloge od listova nane kuvanih u mleku koriste žene tokom perioda dojenja kako bi sprečile zastoj mleka u dojkama i stvaranje otvrdlina. Kaša od listova nane ukuvanih u vodi ili vinu se koristi kao sredstvo za sazrevaje čireva.

Iskustva tradicionalne i narodne medicine potvrdila su i savremena istraživanja

U laboratorijskim eksperimentima dokazano antibakterijsko dejstvo etarskog ulja pitome nane na brojne patogene bakterije. Takođe, istraživanja su potvrdila i opravdanost upotrebe ekstrakata nane kao sredstava za ublažavanje bolova i anestezirajuće dejstvo njenog etarskog ulja, obzirom da je dokazano antispazmodično i analgetsko delovanje mentola i mentona kod bolesti disajnih organa i organa za varenje.

O lekovitosti pitome nane govori I činjenica da je u našem proizvodnom programu veoma zastupljena : osim Čaja od lista pitome nane, Filter čaja od pitome nane i Kapi nane, list pitome nane ulazi u sastav čak 23 čajne mešavine i 3 složene tinkture.

*****

Pitoma nana, sveža ili pripremljena u vidu « ledenog čaja » je ukusno osveženje tokom toplih dana

Letnje vrućine i pojačano znojenje nameću potrebu za povećanjim unosom tečnosti, pri čemu napici od pitome nane predstavljaju odličan izbor zbog osvežavajućeg i rashlađujućeg delovanja mentola.

Napitak od listova sveže nane za rehidraciju možete pripremiti se na sledeći način:

  • Ujutru, u veliki stakleni bokal, zapremine 1.5-2 litra stavite 2-3 sveže stabljike sa listovima pitome nane, dodajte 1 krastavac isečen uzduž na 4 kriške i 1 neprskan limun isečen na kolutove, pa prelijte mineralnom vodom (negaziranom ili gaziranom, po želji). Ostavite 1-2 sata u frižideru pre upotrebe, a tokom dana možete dolivati tečnost koju ste upotrebili.

Sirup od pitome nane se može koristiti za pripremu poslastica i osvežavajućih napitaka, a možete ga  pripremiti na sledeći način:

  • Zagrejte do ključanja ½ litra vode pa dodajte 500g šećera i listove pitome nane odvojene sa grančica buketa sveže, tek ubrane biljke. Promešajte da se šećer rastvori, poklopite posudu, i ostavite da odstoji jedan dan uz povremeno mešanje. Zatim tečnost procedite, zagrejte do ključanja, prokuvajte tokom 5 minuta i vruć sirup uspite u bocu od tamnog stakla, sa hermetičkim poklopcem.

Ledeni čaj od pitome nane i timijana osim osvežavajućeg ukusa povoljno deluje na disajne organe, stimuliše rad jetre, pokreće procese detoksikacije i ublažava nadimanje, a možete ga pripremiti na sledeći način :

  • Punu supenu kašiku čaja od lista pitome nane preliti sa ½ litra ključale vode, poklopiti, ostaviti da odstoji 5 minuta, potom dodati 1 kafenu kašičicu herbe timijana, poklopiti i ostaviti da odstoji još 5 minuta, potom procedite, ohladite i poslužite uz kockice leda

Ledeni čaj od pitome nane i matičnjaka je dobar izbor tokom popodnevnog predaha jer otklanja osećaj umora i napetosti, a možete ga pripremiti na sledeći način :

  • Punu supenu kašiku čaja od lista matičnjaka prelijte sa ½ litra ključale vode, ostavite da odstoji poklopljeno 5 minuta, potom dodajte 1 supenu kašiku čaja od lista pitome nane, poklopite i ostavite da odstoji još 5 minuta, potom procedite, ohladite i poslužite uz kockice leda

Ledeni čaj od pitome nane, hibiskusa, lista maline, ploda divlje jabuke i cvetova smilja osim osvežavajućeg ukusa povoljno deluje i kod zadržavanja tečnosti u organizmu, njegova upotreba doprinosi osećaju lakoće, a možete ga pripremiti na sledeći način :

  • Po jednu supenu kašiku lista pitome nane, ploda divlje jabuke i cveta hibiskusa i po jednu kafenu kašiku lista maline i cveta smilja staviti u posudu i preliti jednim litrom ključale vode, ostavite da odsroji 10 minuta, pa procedite, ohladite i poslužite uz kockice leda i kolutove pomorandže

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top