skip to Main Content

Čaj od lista maline

5.0 (4 reviews)

183 RSD

Šifra proizvoda: 601221 Kategorije: ,

Opis

MALINA    
 
Latinski naziv i familija :    Rubus idaeus L. (Rosaceae)
Opis :    Stabljika je uspravna ili povijena, valjkasta, pepeljasta, često sa mnogobrojnim trnićima. Listovi su perasto složeni sa 3-5-7 listića, odozdo dlakavi, testerasto nazubljeni. Cvetovi su beli, petočlani u cimoznim cvastima na vrhu stabljike, ili u pazuhu gornjih listova. Plod je crven, ređe narandžast.  Široko rasprostranjena vrsta, raste po šumama i livadama, češće u brdsko planinskom području. Hibridi se gaje radi eksploatacije ploda.
Kao lekoviti deo biljke koristi se :    Osušen list (Rubi idaei folium)

Hemijski sastav :    List maline sadrži organske kiselina, polipeptide, tanine, flavonoide, vitamin C
Upotreba :    Aktivni sastojci iz lista maline deluju na stezanje tkiva i ublažavanje proliva. Koristi se za ispiranje kod blagih infekcija usne duplje. Sirup od svežeg ploda (Sirupus Rubi idaei) se koristi kao korigens mirisa i ukusa u preparatima za decu
Takođe se koristi :    U narodnoj medicini za olakšavanje porođaja.
Ograničenja u upotrebi :    Novija istraživanja ukazuju na prisustvo komponenti antagonističkog delovanja na matericu, pri čemu preovlađuje stimulirajući efekat. Stoga se ne preporučuje upotreba tokom trudnoće, a za olakšanje porođaja isključivo pod lekarskim nadzorom.  
Način pripreme i upotrebe čaja :     Jednu kafenu kašičicu lista maline preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta, procediti. Piti 2-3 puta dnevno po jednu šolju čaja.

Pakovanje : 100g

4 recenzije za Čaj od lista maline

 1. Kristina

  Kada ce opet biti dostupan?

 2. Marina

  Negde sam procitala da deluje na uravnotezi hormone. Da li je to tacno?

 3. HC

  Vrlo prijatan ukus. Imam utisak da fino deluje na kozu, kao da je procisti. Zanima me deluje li na hormone. Nailazim na kontradiktorne informacije: deluje estrogenski, deluje progesteronski, ne deluje uopste…A negde kazu da jednostavno uravnotezi hormone. Sta je od toga tacno?

 4. Anonimni

  Divan je za svaki dan

Leave a customer review

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back To Top