Skip to content

KAMILICA (Matricaria chamomilla L.)

Da je priroda blagonaklona prema ljudskom rodu, može se zaključiti i po tome što se lek za mnoge tegobe i bolesti – kamilica – nalazi svuda oko nas. Kamilica je jednogodišnja zeljasta kosmopolitska biljka sa razgranatom, izbrazdanom i na vrhu šupljom stabljikom, visine 20-50cm, dvostruko perasto rascepljenih listova sa končastim listićima. Čunasta cvetna loža je takođe šuplja, obavijena sitnim obodnim beli cvetovima, dok su unutrašnji cevasti cvetići žute boje. Glavičaste cvasti šire karakterističan, svima dobro poznat prijatan miris, a period cvetanja traje od juna do septembra. Kamilica priprada porodici Asteraceae, raste svuda, na livadama, na neplodnim zemljištima, uz puteve i u blizini naselja, često i kao korov na njivama, širom Evrope, Azije, Severne Amerike I Australije.

U Antičko doba, u Egiptu su je koristili za balzamovanje tela pokojnika, dok je u Grčkoj korišćena pre svega zbog bagotovornog dejstva na varenje.

Kao lekoviti deo biljke koriste se potpuno razvijene sušene cvetne glavice (Chamomillae flos) koje se beru po lepom i sunčanom vremenu i suše na promajnom mestu, zaštićene od sunčeve svetlosti. Destilacijom se iz cvasti dobiva veoma skupoceno etarsko ulje koje je plave boje, usled visokog sadržaja derivata azulena. Svoje lekovito dejstvo kamilica duguje pre svega etarskom ulju, a od ostalih lekovitih materija prisutni su polifenoli, flavonoidi (apigenin, luteolin, kvercetin, izoramnetin, rutin, hiperozid), fenolne kiseline, hidroksi-kumarini (umbelliferon, herniarin), holin, fitosteroli, sluzi, smole, voskovi, masti, gorka jedinjenja, organske kiseline (jabučna, salicilna) i soli fosforne kiseline, sumpora i kalcijuma. Za protivupalno i antiseptično dejstvo kamilice odgovorni su derivati azulena, a etarsko ulje sadrži u najvećem procentu hamazulen, alfa-bisabolol i spatulenol.

U narodnoj medicini kamilica se smatra “panaceom”

Lekovita svojstva kamilice su poznata od davnina: u narodnoj medicini kamilica se smatra “panaceom” – lekom za sve bolesti, obzirom da su njena primarna lekovita svojstva antiseptično i protivupalno, bilo da su u pitanju infekcije ili upalni procesi na koži, sluzokoži usta i grla, ili sluznicama disajnih organa, organa za varenje, ili uro-genitalnog sistema.

Poznata po svom antispozmodičnom delovanju, kamilica je prvi narodni lek za ublažavanje bolova i grčeva, povišene telesne temperature i reumatskih bolova. Takođe, čaj od kamilice je efikasno sredstvo za ublažavanje želudačnih tegoba, bilo da su u pitanju hiperaciditet, upala želudačne sluznice, čir u želucu ili nadutost i podrigivanje. Delotvoran je i kod čira na dvanaestopalačnom crevu, kod katara crevne sluzokože i proliva, dok se zatvor takođe može regulisati primenom klistira čajem od kamilice. Bolovi i grčevi kod bolesti žučne kese i mokraćne bešike takođe se mogu efikasno ublažiti primenom ovog čaja, što važi i za bolne menstruacije praćene grčevima. U tim slučajevima pomaže i lokalna primena toplih obloga od kamilice.

Ispiranje čajem od kamilice ubrzava zarastanje rana, umiruje upalne i gnojne procese na koži i doprinosi povlačenju ekcema, a preporučuje se i za ublažavanje psorijatičnih promena. Jak čaj od kamilice, proceđen kroz vatu i gazu delotvoran je kod konjunktivitisa i upale uha, a takođe umiruje upalu sluznice usta i grla i može biti od pomoći kod zubobolje. Koristi se takođe kao antiseptik, za vaginalna ispiranja, i u obliku sedećih kupki za ublažavanje tegoba kod hemoroida.

Tople sedeće kupke doprinose olakšanju tegoba i kod upale mokraćne bešike i bolnih grčeva materice.

Kamilica je takođe i provereno tradicionalno sredstvo za ublažavanje nervoze i razdražljivosti, preosetljivosti, nemira, nesanice i psihičkog zamora, kao i neuralgičnih bolova.

Cvet kamilice je takođe tradicionalno sredstvo koje se u narodu koristi za kupke kod pojačanog znojenja i otklanjanje neprijatnih telesnih mirisa, kao i za umivanje, kod osetljive kože ili kože zahvaćene rozaceom, kao i za ispiranje plave kose posle pranja, kako bi kosa imala lepu boju i sjaj.

Iskustva narodne medicine potvrdila su savremena istraživanja

Kamilica se nalazi među najproučavanijim lekovitim biljkama. Obzirom na bogato iskustvo narodne medicine u njenoj primeni, oduvek je bilo podsticaja za brojne naučne studije, bilo da se radi o izolovanju aktivnih jedinjenja, optimalnim metodama ekstrakcije, mogućnostima primene ili iznalaženju optimalnih tehnoloških rešenja za njeno plantažno gajenje i eksploataciju.

Laboratorijske studije potvrdile su antiseptično dejstvo vodeno-alkoholnog ektrakta kamilice na Bacillus megatherium i Leptospira icterohaemorrhagiae, kao i inhibirajuće delovanje na rast i razmnožavanje Staphylococcus aureus, Streptococcus mutans, Stretococcus B-grupe, i Streptococcus salivarius. Takođe su potvrđena i protiv-upalna dejstva hamazulena kroz inhibiciju formiranja leukotriena B4.

Kliničke studije su takođe pokazale anksiolitično dejstvo ekstrakata kamilice kod osoba koje pate od lakših I umerenih oblika anksioznosti.

Istraživanjima sprovedenim na laboratorijskim životinjama pokazano je antidijabetično dejstvo ekstrakata kamilice kao i efekat na sniženje nivoa holesterola u krvi, dok su “in vitro” studije pokazale anti-koagulantne efekte ekstrakata.

Napomena: upotreba kamilice ipak ima i određena ograničenja koja se odnose pre svega na osobe sklone alergijama. Obzirom da pripada porodici biljaka Asteraceae, čiji su članovi poznati po tome što sadrže jedinjenja sa alergenim dejstvom, osobama koje su sklone alergijama ili su već alergične na neku od biljaka iz ove porodice, savetuje se oprez u upotrebi proizvoda od kamilice.

U našem proizvodnom programu su Čaj od cveta kamilice, Čaj od kamilice u filter kesicama i Kapi kamilice, a cvet kamilice ulazi u sastav čak 27 čajnih mešavina i 5 složenih tinktura namenjenih za ublažavanje različitih zdravstvenih tegoba. Ekstrakt kamilice je takođe važan sastojak Krema za ruke.

Institut se već decenijama bavi uzgojem kamilice na sopstvenim plantažama u Pančevu, a u ponudi semenskog materijala je i Seme kamilice u pakovanjima od 50g, 100g, i 1000g.

*****

Blagotvorna svojstva kamilice se široko primenjuju u nezi lica i tela, a neke od korisnih proizvoda možete pripremiti i sami u kućnim uslovima

Cvetnu vodu koja se koristi u kozmetičkim proizvodima možete sami pripremiti u kućnim uslovima uz pomoć posuđa za kuvanje na pari. U posudu za kuvanje dodajte 500ml vode i 50g cvetova kamilice, na rešetku za povrće u centar postavite manju posudu od vatrostalnog stakla, pa posudu za kuvanje poklopite poklopcem obrnutim naopako (da drška bude unutra) i zagrejte do ključanja, a zatim smanjite vatru na srednju ili nisku. U udubljenje obrnuto okrenutog poklopca dodajte jednu po jednu kockica leda, pri čemu sledeću dodajte kada se prethodna istopi. Led je neophodan kako bi se para koja sadrži aktivne sastojke kamilice brže kondenzovala, kapi slivale niz dršku poklopca i sakupljale u posudici od vatrostalnog stakla. Za čitav process je važno da posuda bude dobro poklopljena, kako ne bi došlo do isparavanja, a proces ekstrakcije traje 30-45 minuta. Potom, posudu treba skloniti sa vatre, sačekati da se sasvim ohladi, i tek tada sadržaj preliti u bočicu od tamnog stakla. Ovako dobivenu cvetnu vodu možete koristiti kao tonik za lice, tamponiranjem posle umivanja ujutru ili posle uklanjanja šminke uveče. Možete je koristiti tokom 3 meseca, a treba je čuvati u frižideru.

Uljani ekstrakt – macerat kamilice koji se može koristiti samostalno ili za izradu domaćih krema za negu kože priprema se sasvim jednostavno. Staklenu teglu veličine koja vam odgovara potrebno je napuniti sušenim cvetovima kamilice, bez pritiskanja, pa preliti bademovim, maslinovim ili suncokretovim uljem, teglu dobro zatvoriti i držati na osunčanom mestu tokom 5 dana ili, u nedostatku sunca, na sobnoj temperaturi tokom nedelju dana. Potom je potrebno pripremiti “vodeno kupatilo” – u veću posudu na čiji ste obod postavili cediljku, sipajte vodu, zagrejte je do ključanja, zatim postavite zatvorenu teglu sa uljem i cvetovima kamilice na cediljku i nastavite sa kuvanjem na blažoj vatri tokom jednog sata, pri čemu tegla ne treba da dodiruje vodu veà da bude izložena dejstvu pare. Potom ostavite da se sadržaj u tegli sasvim ohladi, pa ga profiltrirajte kroz gazu u bočicu od tamnog stakla, kako bi uljani ekstrakt bio sasvim bistar. Možete ga koristiti tokom 6 meseci a potrebno je da ga čuvate na tamnom mestu, može i u frižideru.

Za potpuni “kozmetički tretman” u kućnim uslovima, posle parenja lica Čajem od kamilice u filter vrećicama, sadržaj filter kesica upotrebite za blag “piling” kako biste uklonili odumrle ćelije sa površine kože, zatim lice umijte vodom, posušite ubrusom uz blago tapkanje, tamponirajte cvetnom vodom kamilice, a potom u vlažnu kožu utrljajte nekoliko kapi uljanog macerata.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top