Skip to content

MUŠKARCI I „PRELAZNO DOBA“

Polni hormoni, osim za razlike u seksualnim karakteristikama muškaraca i žena, odgovorni su i za određene razlike u fiziološkim funkcijama i u učestalosti obolevanja od određenih bolesti.

Poznato je da polni hormoni značajno utiču na razvoj možadanih funkcija što ima za posledicu i razlike u ponašanju među polovima. Na razlike u ponašanju dodatno utiču i psihosocijalne i kulturološke karakteristike društva, različit položaj muškaraca i žena u zajednici, razlika u prihvatljivom i neprihvatljivom ponašanju za određeni pol, kao i izbor zanimanja.

Fizičke poslove koji zahtevaju veću mišićnu snagu, uglavnom obavljaju muškarci, što dodatno utiče na povećan rizik od povreda na radu i bolesti koštano-mišićnog sistema. Rizik od moždanog udara veći je kod muškaraca kao i smrtnost od raka debelog creva. Virus prehlade teže pogađa muškarce nego žene, koje su opet, podložnije migreni od muškaraca.

Različita životna doba muškarce stavljaju pred različite izazove. U periodu razvoja i rasta naročito, a i kasnije u svim životnim dobima, muškarcima je potrebno više cinka jer je njihov metabolizam obeležen testosteronom. Ovaj oligo-element je neophodan za razvoj i sazrevanje polnih organa, spermatogenezu i sintezu testosterona – hormona odgovornog za razvoj muških polnih karakteristika: formiranje snažnih mišića i kostiju, karakterističnu maljavost uz rast brade, duboku boju glasa, stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Osim što ima odlučujuću ulogu na regulisanje seksualnog nagona, testosteron je važan za održanje duševne stabilnosti, koncentracije, orijentacije i koordinacije, kao i za specifičnu reakciju na stresna stanja.

Za razliku od ženskih polnih hormona čiji nivo drastično opada tokom menopauze, testosteron je hormon koji muške polne žlezde luče tokom čitavog života – njegova sinteza opada starenjem, ali ne dolazi do gubitka plodnosti, kao što je to slučaj kod žena. Počev od 35 godine, lučenje testosterona se smanjuje za oko 1% svake godine.

Hormonalna ravnoteža kod muškaraca se postepeno menja, i prvi simtomi – posledice promene u lučenju testosterona – postaju uočljive kod muškaraca najčešće u dobu između 50 i 60 godina života i mogu potrajati sve do 75 godine. Veoma često, na ove simptome se i ne obraća pažnja, ili se tumače veoma različito, obzirom da mogu biti posledica i drugih uzroka. Tokom ovog perioda, osim testosterona, promene se dešavaju i u lučenju kortizola čije su funkcije usko vezane za regulaciju stresa.

Na telesnom nivou, opadanje lučenja testosterona ima za posledicu slabljenje mišićne snage, lagano opadanje koštane mase i elastičnosti zglobova, porast procenta masnog tkiva, lokalizovanog pre svega na stomaku, pojačano znojenje, a i kosa počinje da opada i da se proređuje. Na duševnom nivou, veća je učestalost nervoze, nesanice i depresivnog raspoloženja. Promene se mogu pojaviti i u seksualnom ponašanju: može doći do smanjenja libida i problema sa potencijom.

Iako se kriza srednjih godina vremenski najčešće poklapa sa opadanjem lučenja testosterona ona nije samo posledica ovog procesa, njen koren je i u psihi, uzdrmanoj promenama sa kojima se muškarci suočavaju tokom ovog perioda.

Za ublažavanje simptoma i prevazilaženje prelaznog perioda, ponekad je sasvim dovoljno prilagoditi način života: obratiti pažnju na uravnoteženu ishranu, sasvim prestati sa pušenjem (ili ga bar smanjiti) i ograničiti unos alkohola. Obezbediti vreme za opuštanje i smanjiti svakodnevni stres i pritisak, je od velikog značaja za održanje duševne ravnoteže i kvalitetnih ljubavnih, partnerskih i seksualnih odnosa. Sve ovo doprinosi i održanju hormonalne ravnoteže i nivoa testosterona.

Upotreba lekovitog bilja može pomoći ublažavanju simptoma vezanih za prelazni period. Čajevi od lista ili korena koprive povoljno deluju kod tegoba izazvanih uvećanjem prostate, dok prevazilaženju problema sa potencijom pomaže upotreba Čajne mešavine „M“, herbe rtanjskog čaja ili čaja od ploda peršuna. Čaj od nadzemnog dela kantariona pomaže kod promena raspoloženja ili depresije, a čaj od lista matičnjaka ublažava nervozu i stres, dok čajevi od korena valerijane i šišarica hmelja povoljno deluju u slučaju nesanice.

Fizička aktivnost je od izuzetnog značaja za održanje zdravlja i dobrog raspoloženja, bilo da su to fudbal ili košarka u dobrom društvu, brzo hodanje ili šetnja, joga ili pilates, plivanje, džoging ili vežbe za povećanje mišićne mase. Na održanje mišićne mase, uz redovnu fizičku aktivnost povoljno deluje čaj od grčkog semena dok herba rastavića povoljno deluje na elastičnost vezivnih tkiva i zglobova.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top