Čaj od ploda peršuna
164 RSD
Opis
PERŠUN
Latinski naziv i familija : Petroselinum crispum L. (Apiaceae)
Opis : Stabljika je uspravna sa sjajnim tamnozelenim perasto deljenim listovima. Štitovi su sa 7-30 zrakova, krunični listići su beli ili žućkastozeleni. Plod je jajast, zelenosiv do mrk, cela biljka prijatnog mirisa. Poreklom je iz istočnog Mediterana, danas se gaji.
Kao lekoviti deo biljke koristi se : Osušen plod (Petroselini fructus), list (Petroselini folium) ili koren (Petroselini radix)
Hemijski sastav : Plod peršuna sadrži etarsko ulje sa 2-6% apiola i miristicina, flavonoide, furokumarine. List peršuna sadrži osim etarskog ulja i flavonoide i vitamine A, B1, B2, i C. Koren peršuna sadrži uz etarsko ulje, flavonoide, furokumarine i polacetilene.
Upotreba : Kao jako sredstvo za olakšavanje izmokravanja i ublaženje grčeva.
Takođe se koristi : U narodnoj medicini kod menstrualnih tegoba, bolnih menstruacija, za pospešenje lučenja mleka kod dojilja i sredstvo za olakšanje varenja.
Ograničenja u upotrebi : Ne preporučuje se upotreba bez nadzora lekara kod oštećenja bubrega i tokom trudnoće, jer veća količina etarskog ulja može iritirati organe za varenje i bubrežni parenhim.
Način pripreme i upotrebe čaja : Jednu kafenu kašičicu semena/lista/korena preliti sa 200ml ključale vode, ostaviti da stoji 10-15 minuta i procediti. Piti vruć čaj između obroka 2-4 puta dnevno.
Peršun ( Petroselini folium / Petroselini fructus) ulazi u sastav čajnuh mešavina br: 12, 14, 18, 19, 83, 84
Katarina –
Da li je neko koristio ovaj čaj?
Kako se koristi? Koliko dugo sme da se pije? Posto pročitah na internetu da sme persun samo 5 dana da se pije pa pauza.
Koliko vremenski se pije da bi se izbacio pesak iz bubrega?
Hvala unapred na odgovoru?
Institut Dr Josif Pancic –
Poštovana Katarina, kod prisustva kamena i peska u bubregu preporučujemo upotrebu Čajne mešavine broj 12 koja se može koristiti duže vremena. Čaj od peršuna nije namenjen za dužu upotrebu, i ne bi ga trebalo koristiti duže od nedelju dana u kontinuitetu, a za rastvaranje kamena i peska je ipak potrebno duže vremena. Peršun, kao začin, možete koristiti u ishrani, i na taj način će doprineti poboljšanju stanja.