Skip to content
Akcija

Čaj od ploda peršuna

5.0 (2 reviews)

Original price was: 339.00 RSD.Current price is: 288.00 RSD. (sa PDV)

Koristi se kao jako sredstvo za bolje izmokravanje i varenje. Takođe u narodu kod menstrualnih tegoba, bolnih menstruacija, za pospešenje lučenja mleka kod dojilja.

Šifra proizvoda: 603121 Kategorije: , Oznake: , , ,

Opis

ČAJ OD PLODA PERŠUNA – Moć bilja

Latinski naziv i familija: Petroselinum crispum L. (Apiaceae)
Opis: Stabljika je uspravna sa sjajnim tamnozelenim perasto deljenim listovima. Štitovi su sa 7-30 zrakova, krunični listići su beli ili žućkastozeleni. Plod je jajast, zelenosiv do mrk, cela biljka prijatnog mirisa. Poreklom je iz istočnog Mediterana, danas se gaji.
Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen plod (Petroselini fructus), list (Petroselini folium) ili koren (Petroselini radix)
Hemijski sastav: Plod peršuna sadrži etarsko ulje sa 2-6% apiola i miristicina, flavonoide, furokumarine. List peršuna sadrži osim etarskog ulja i flavonoide i vitamine A, B1, B2, i C. Koren peršuna sadrži uz etarsko ulje, flavonoide, furokumarine i polacetilene.
Upotreba: Kao jako sredstvo za olakšavanje izmokravanja i ublaženje grčeva.
Takođe se koristi: U narodnoj medicini kod menstrualnih tegoba, bolnih menstruacija, za pospešenje lučenja mleka kod dojilja i sredstvo za olakšanje varenja.
Ograničenja u upotrebi: Ne preporučuje se upotreba bez nadzora lekara kod oštećenja bubrega i tokom trudnoće, jer veća količina etarskog ulja može iritirati organe za varenje  i bubrežni parenhim.
Način pripreme i upotrebe čaja: Jednu kafenu kašičicu  semena/lista/korena preliti sa 200ml ključale vode, ostaviti da stoji 10-15 minuta i procediti. Piti vruć čaj između obroka 2-4 puta dnevno.

Peršun (Petroselini folium/Petroselini fructus) ulazi u sastav čajnuh mešavina br: 12, 14, 18, 19, 83, 84

2 recenzije za Čaj od ploda peršuna

 1. Anonimni

  Poštovani,

  koliko dugo, u kontinuitetu, se može koristiti ovaj čaj ukoliko se koristi u mešavini sa herbom rtanjskog čaja i grčkog semena za povećanje broja i pokretljivosti spermatozoida ?
  Hvala

  • Institut „Dr Josif Pančić“

   Možete da pijete mešavinu tri meseca, a potom je potrebno napraviti pauzu 10-ak dana. Svakako možete tada i da ponovite nalaz spermograma.

 2. Katarina

  Da li je neko koristio ovaj čaj?
  Kako se koristi? Koliko dugo sme da se pije? Posto pročitah na internetu da sme persun samo 5 dana da se pije pa pauza.
  Koliko vremenski se pije da bi se izbacio pesak iz bubrega?
  Hvala unapred na odgovoru?

  • Institut Dr Josif Pancic

   Poštovana Katarina, kod prisustva kamena i peska u bubregu preporučujemo upotrebu Čajne mešavine broj 12 koja se može koristiti duže vremena. Čaj od peršuna nije namenjen za dužu upotrebu, i ne bi ga trebalo koristiti duže od nedelju dana u kontinuitetu, a za rastvaranje kamena i peska je ipak potrebno duže vremena. Peršun, kao začin, možete koristiti u ishrani, i na taj način će doprineti poboljšanju stanja.

Leave a customer review

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top