skip to Main Content

Čaj od ploda peršuna

5.0 (1 review)

164 RSD

Šifra proizvoda: 603121 Kategorije: ,

Opis

PERŠUN
    
Latinski naziv i familija :    Petroselinum crispum L. (Apiaceae)
Opis :    Stabljika je uspravna sa sjajnim tamnozelenim perasto deljenim listovima. Štitovi su sa 7-30 zrakova, krunični listići su beli ili žućkastozeleni. Plod je jajast, zelenosiv do mrk, cela biljka prijatnog mirisa. Poreklom je iz istočnog Mediterana, danas se gaji.
Kao lekoviti deo biljke koristi se :    Osušen plod (Petroselini fructus), list (Petroselini folium) ili koren (Petroselini radix)
Hemijski sastav :    Plod peršuna sadrži etarsko ulje sa 2-6% apiola i miristicina, flavonoide, furokumarine. List peršuna sadrži osim etarskog ulja i flavonoide i vitamine A, B1, B2, i C. Koren peršuna sadrži uz etarsko ulje, flavonoide, furokumarine i polacetilene.
Upotreba :    Kao jako sredstvo za olakšavanje izmokravanja i ublaženje grčeva.
Takođe se koristi :    U narodnoj medicini kod menstrualnih tegoba, bolnih menstruacija, za pospešenje lučenja mleka kod dojilja i sredstvo za olakšanje varenja.
Ograničenja u upotrebi :    Ne preporučuje se upotreba bez nadzora lekara kod oštećenja bubrega i tokom trudnoće, jer veća količina etarskog ulja može iritirati organe za varenje  i bubrežni parenhim.   
Način pripreme i upotrebe čaja :     Jednu kafenu kašičicu  semena/lista/korena preliti sa 200ml ključale vode, ostaviti da stoji 10-15 minuta i procediti. Piti vruć čaj između obroka 2-4 puta dnevno.

Peršun ( Petroselini folium / Petroselini fructus) ulazi u sastav čajnuh mešavina br: 12, 14, 18, 19, 83, 84

1 recenzija za Čaj od ploda peršuna

 1. Katarina

  Da li je neko koristio ovaj čaj?
  Kako se koristi? Koliko dugo sme da se pije? Posto pročitah na internetu da sme persun samo 5 dana da se pije pa pauza.
  Koliko vremenski se pije da bi se izbacio pesak iz bubrega?
  Hvala unapred na odgovoru?

  • Institut Dr Josif Pancic

   Poštovana Katarina, kod prisustva kamena i peska u bubregu preporučujemo upotrebu Čajne mešavine broj 12 koja se može koristiti duže vremena. Čaj od peršuna nije namenjen za dužu upotrebu, i ne bi ga trebalo koristiti duže od nedelju dana u kontinuitetu, a za rastvaranje kamena i peska je ipak potrebno duže vremena. Peršun, kao začin, možete koristiti u ishrani, i na taj način će doprineti poboljšanju stanja.

Leave a customer review

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top