skip to Main Content
PROLEĆNI UMOR ILI DEPRESIJA?

PROLEĆNI UMOR ILI DEPRESIJA?

Početkom proleća kada se čitava priroda budi iz „zimskog sna“, tokom sunčanih dana i perioda listanja i cvetanja drveća i cveća, veliki broj osoba se ipak oseća umorno, bez snage, muči ih nervoza i manjka im istrajnosti za bilo koju aktivnost. Prolećni umor se najčešće javlja tokom aprila i maja.

Pojava prolećnog umora može se, između ostalog objasniti i promenama u lučenju melatonina (hormona koji reguliše san) i serotonina (neurotransmitera koji ima povoljan uticaj na raspoloženje). Tokom zimskog perioda kratkih obdanica organizam proizvodi više melatonina, a manje serotonina što značajno utiče na raspoloženje. U proleće, produžetkom obdanice, lučenje melatonina opada a nivo serotonina ponovo je u blagom porastu. Tokom ovog perioda adaptacije kraće spavamo, a takođe je i slabiji kvalitet sna. Veliki je broj onih koji se osećaju iscrpljeno tokom dana, a promenljivi vremenski uslovi nimalo ne doprinose poboljšanju. Takođe, početkom proleća, očekujemo da budemo puni elana, a našem organizmu je potrebno ipak malo više vremena. Šetnje na svežem vazduhu, zdrava i uravnotežena ishrana, pronalaženje vremena za opuštanje i izbegavanje nepotrebnog stresa mogu pomoći u prevazilaženju prolećnog umora.

Mnogim korisnicima naših proizvoda pomaže Čajna mešavina za čišćenje organizma, upotreba osvežavajućeg Voćnog čaja kao i Kapi od koprive. Takođe, Čaj kod sniženog krvnog pritiska blagotvorno deluje u slučaju hipotenzije i njome uzrokovanih glavobolja, a u slučaju pojačane napetosti i učestalih stresnih situacija preporučuje se upotreba ODOVAL-S kapsula.

Ali, šta činiti kada bezvoljnost nikako ne prolazi i kada osoba ne uspeva da se motiviše na bilo kakvu akciju? Ukoliko period bezvoljnosti, lošeg rasploženja i melanholije potraje duže vremena, i ako pri tom osoba još nastoji da se izoluje od drugih, to već može ukazati na stanje ozbiljnije od prolećnog umora, možda čak na početak depresije. Za razliku od prolećnog umora, koji brzo prolazi, depresija je poremećaj raspoloženja koga karakterišu i osećaj krivice, manjak samopoštovanja, osećaj beznađa i nemoći, problemi sa koncentracijom i poremećaji spavanja, kao i suicidne misli koje traju duže od dve nedelje.

Simptomi depresije se često pogoršavaju prolepšavanjem vremena, depresivne osobe kao da su pod „prolećnom diktaturom“: čitavo okruženje se raduje listanju i cvetanju prirode, suncu, dok se depresivne osobe osećaju još usamljenijim i različitijim od ostalih, jer za razliku od prolećnog umora, depresija ne prolazi dolaskom dugih, sunčanim dana. Depresivnim osobama je potrebna psihoterapija, kao i terapija antidepresivima.

Za depresivne osobe neophodno je razumevanje i podrška okoline, porodice i prijatelja, pomoć počinje time što će je neko slušati i razumeti. Komentare kao što su „saberi se“ ili „nije baš sve tako crno“ treba izbegavati, jer je depresivnim osobama već dovoljno teško što ne mogu da funkcionišu kao ostali. Potrebno im je razumevanje, a ne još veći pritisak.

Poznat po antidepresivnom dejstvu svojih aktivnih sastojaka, kantarion je lekovita biljka od čijeg je standardizovanog ekstrakta proizveden naš proizvod DEMAK kapsule.  Njegova upotreba se preporučuje u početnoj fazi depresivnog raspoloženja i u slučaju blažih oblika depresije. Takođe, Čaj kod uznemirenosti, straha i duševne napetosti uz istovremenu upotrebu Kapi za umirenje ili Kapi za spavanje može doprineti ublažavanju simptoma.

Ukoliko uprkos upotrebi proizvoda od lekovitog bilja osećaj isrpljenosti, tuge i manjka motivacije potraje nekoliko nedelja, neophodno je potražiti stručnu medicinsku pomoć.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back To Top