Skip to content

PRIMENA LEKOVITOG BILJA KOD GLAVOBOLJE I MIGRENE

Uprkos izvesnim razlikama, pojave migrene i glavobolje imaju mnoge sličnosti, a jedna od njih je da su to najčešće funkcionalni poremećaji bez jasnih anatomskih ili fizioloških kriterijuma, što svakako otežava dijagnostiku van perioda trajanja krize. Dok glavobolje počinju najčešće u potiljačnom predelu i praćene su razdražljivošću i oslabljenom koncentracijom, pojavi migrene obično prethodi skup simptoma kao što su svetlucanje pred očima, umor i bol u mišićima, a bolom je najčešće zahvaćena samo jedna polovina glave.

Osnovni poremećaj primećen kod migrene je ekstrakranijalna vazodilatacija uz povećanje cerebralnog protoka krvi, dok je patofiziološki mehanizam glavobolja sasvim slabo razumljiv i gotovo nepoznat.

Žene su podložne migrenama tri puta više nego muškarci. Osnovna karakteristika migrene je to što se manifestuje krizama, najčešće počinje oko 40-te godine života, ponavljajući se u određenim vremenskim razmacima tokom neizvesnog broja godina da bi se potpuno povukle pre trećeg životnog doba. Utvrđeno je da je sklonost ka razvoju migrene nasledna: deca roditelja koji pate od migrenoznih kriza imaju tri puta veću šansu da razviju migrenu u odraslom dobu.

Proučavanje patofiziološkog mehanizma nastanka migrene ukazuje na to da je stimulacija simpatičkog sistema praćena reakcijom parasimpatikusa: oslobađaju se adrenalin i noradrenalin, povećava tonus krvnih sudova i oslobađanje serotonina što dovodi do vazokonstrikcije, dok u drugoj fazi, oslobađanje histamina i neurokinina dovodi do vazodilatacije, tako da stimulacija i simpatičkog i parasimpatičkog sistema dovodi do burne reakcije u vidu spazma organa za varenje, mučnine, pojačanog znojenja. Naučna istraživanja ukazuju na to da je migrenozni bol pre posledica lokalnih upalnih pojava (eksudacije proteina plazme i degranulacije mastocita) nego poremećaja motorike krvnih sudova.

Okidači migrenozne krize su mnogobrojni i veoma različiti:

  • Mogu biti psihološki kao što su iznenadni događaji praćeni jakim osećanjima tuge ili radosti: stupanje u brak, rođenje deteta, promena ili gubitak posla, potisnuta tuga ili bes, čak i faza opuštanja tokom vikenda
  • To mogu biti pojedine namirnice: sir, čokolada, alkohol i problemi sa varenjem
  • Mogu biti posledica osetljivosti na svetlost ili zvuke: jaka sunčeva svetlost ili buka
  • Mogu biti hormonalni: kod žena mogu početi u pubertetu tokom predmenstrualnog perioda, da bi se povukle tokom trudnoće i sasvim nestale u menopauzi

Pre primene lekovitog bilja za ublažavanje glavobolje i migrenoznog bola, neophodno je isključiti postojanje bilo koje organske povrede, stoga je neophodno obratiti se lekaru radi odgovarajuće dijagnostike, i prirodne proizvode koristiti uz njegovu saglasnost.

Čaj od cveta gloga sa listom i ekstrakti gloga imaju blagotvorno dejstvo na cirkulaciju i ublažavanje nervne napetosti, tako da se njihova upotreba preporučuje kod migrena i glavobolja uzrokovanih stresom.

List zelenog čaja uz visoki sadržaj anti-oksidanasa sadrži tein, jedinjenje koje blagotvorno deluje na ublažavanje varijacija u vazokonstrikciji i vazodilataciji krvnih sudova tokom migrenoznog napada, i njegova upotreba je najdelotvornija ukoliko se primeni što pre, pri pojavi prvih simptoma.

Čaj od lista pitome nane pomaže ublažavanju grčeva i olakšava varenje tako da se njegova upotreba preporučuje u slučajevima kada je okidač pojave napada problem u varenju određenih namirnica.

Etarsko ulje koje sadrži koren angelike povoljno deluje na stimulisanje varenja, olakšava nadutost i eliminisanje gasova, i provereno daje dobre rezultate kod migrena i glavobolja uzrokovanih problemima sa varenjem.

Aktivni sastojci prisutni u listu artičoke povoljno deluju na funkcije jetre i lučenje žuči, olakšanje varenja i regulisanje stolice, što može pomoći prevazilaženju opstipacije kao uzroka pojave migrene.

 

Obzirom da su migrene i glavobolje različite i da korisnici biljnih proizvoda različito reaguju za početak je potrebno obratiti pažnju na okidače krize i shodno tome izabrati odgovarajući proizvod. Kombinacija više lekovitih biljaka takođe može dati dobre rezultate u preventivi i olakšanju tegoba tokom kriznog perioda.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top