Skip to content

KOD POREMEĆAJA FUNKCIJE ŠTITASTE ŽLEZDE UPOTREBA LEKOVITOG BILJA BLAGOTVORNO DELUJE NA UBLAŽAVANJE SIMPTOMA

Smeštena između larinksa i gornjeg dela dušnika, štitasta žlezda ima oblik leptira i se sastoji od dva lobusa povezana isthmusom. Teži samo 25-30g a zapremina joj je oko 2-3 supene kašike. Uprkos neuporedivo manjoj veličini od mozga, srca ili jetre, štitasta žlezda putem svojih hormona utiče na metabolizam i blagostanje čitavog organizma, i podjednako je važna kao svi veliki organski sistemi. Kod poremećaja njene funkcije, dolazi do pojave različitih i nespecifičnih zdravstvenih tegoba, koje počinju podmuklo i mogu dugo ostati neprimećene, što je najveća prepreka da se rešenju problema pristupi blagovremeno.

Jod i hormoni štitaste žlezde

Jod je mikroelement neophodan za sintezu hormona štitaste žlezde: trijodtironina – T3 (koji sadrži 3 atoma joda) i tiroksina T4 (koji sadrži 4 atoma joda i čiji se najveći deo transformiše u T3). Stoga T4 deluje kao prohormon, relativno neaktivan oblik, koji konverzijom u T3, aktivniju formu, ispoljava svoje fiziološko dejstvo. Hormoni štitaste žlezde, prodorom u ciljne ćelije organizma, aktiviraju gene koji regulišu finalne metaboličke procese, rast i sazrevanje. Tiroidni hormoni deluju na srce i krvne sudove, povećavajući snagu srčane kontrakcije, ubrzavajući puls i povećavajući krvni pritisak, podstiču sekreciju znoja i sebuma na nivou kože, podstiču energetski metabolizam, crevnu aktivnost i imaju veliki uticaj na raspoloženje i duševno stanje. Dejstvom hormona štitaste žlezde organizam mobiliše sve svoje snage kako bi se adaptiro na specifične potrebe (stres, bolest, trudnoću), sa usporavajućim ili ubrzavajućim efektom na metabolizam, shodno stanju i okruženju u kome se organizam nalazi.

Ravnoteža lučenja hormona štitaste žlezde se reguliše „negativnom povratnom spregom“

Aktivnost štitaste žlezde regulisana je od strane mozga koji luči tireostimulirajući hormon – TSH koji podstiče sekreciju T3 i T4. Kada se dostigne određena koncentracija T3 i T4 u krvi, mozak prestaje da oslobađa TSH što zaustavlja sintezu njenih hormona. Kada nivo hormona štitaste žlezde u krvi opadne, TSH se ponovo luči što podstiče njihovu sintezu. Ovaj tip regulacije se naziva „negativna povratna sprega“ i čest je način održanja ravnoteže fizioloških procesa. Koncentracija TSH, T3 i T4 u krvi igra važnu ulogu u dijagnostici tiroidnih bolesti i analizom njihovih vrednosti može se pouzdano lokalizovati problem.

Funkcionalni problemi štitaste žlezde: hipotiroidizam i hipertiroidizam

Za sintezu hormona štitaste žlezde neophodan je je dovoljan unos joda putem ishrane. U slučaju nedostatka joda, tiroidna žlezda povećava volumen – ova pojava se naziva gušavost ili struma. Povećanje volumena žlezde omogućuje da se donekle održi njena hormonalna funkcija. Shodno veličini, guša može biti vidljiva i opipljiva kada je glava u normalnoj poziciji. Manjak joda i kongenitalni hioptiroidizam koji se javi intrauterino ili u detinjstvu, imaju uticaja na zaostalost u rastu i mentalnu zaostalost deteta. U cilju prevencije ovog oštećenja, funkcija štitaste žlezde se kontroliše rutinski kod novorođenčadi, kako bi se što ranije kompenzovao deficit. Supstituciona terapija je ujedno i jedini tretman hipotiroidizma i kod dece i kod odraslih.

U regionima sa manjkom joda u zemljištu, jodiranje namirnica (soli) je uneto kao obaveza u zakon, kao čin zaštite javnog zdravlja i prevencije gušavosti.

Kod hipofunkcije štitaste žlezde, uzrok može biti Hašimoto auto-imuna bolest, gde ćelije žlezde bivaju uništene od strane imuno-sistema organizma. Funkcije žlezde mogu biti uništene i radioaktivnim zračenjem, onkološkom terpijom ili hirurškom intervencijom.

Kod pojačane funkcije štitaste žlezde, hipertiroidizma, neophdan je tretman sintetskim antitireotropicima, ili se žlezda uklanja hirurškim putem a može se pristupiti inaktivaciji radioaktivnim jodom.

Uzrok hiperfunkcije štitaste žlezde takođe može biti imuni faktor: kod Bazedovljeve bolesti antitela koja proizvodi imuni sistem organizma stimulišu žlezdane ćelije na aktivnost povećavajući proizvodnju hormona. Stres se navodi kao najčešći uzrok hipertiroidizma, a uzrok mogu biti i tumori, kada dolazi do umnožavanja žlezdanog tkiva.

Od poremećaja funkcije štitaste žlezde pati oko 10% stanovništva, pri čemu su bolesti kod žena 7 puta učestalije nego kod muškaraca.

Simptomi poremećaja funkcije štitaste žlezde su većinom netipični i ne ukazuju precizno na dijagnozu

Simptomi bolesti štitaste žlezde nisu tipični, osim u uznapredovaloj fazi, i ne ukazuju jasno na dijagnozu. Obzirom da utiče na sve vitalne funkcije organizma, simptomi kao pojačana nervoza, ubrzan puls, pojačano znojenje, lomljivost i opadanje kose, suvoća kože, intolerancija na toplotu, gubitak težine i prolivi; ili suprotni – kao osećaj izmoždenosti i umora, osećaj hladnoće, opstipacija i porast telesne težine bez obzira na uobičajenu ishranu, mogli bi ukazati na poremećaj funkcije štitaste žlezde, stoga bi pri pojavi nekog od ovih simptoma bilo dobro proveriti parametre.

Upotreba lekovitog bilja može ublažiti prateće tegobe

Na ublažavanje tegoba u vidu ubrzanog srčanog ritma i povišenog krvnog pritiska, povoljno deluje upotreba cveta gloga sa listom, nadzemnog dela srdačice i herbe bele imele, kao i Forticor Plus ekstrakt. Aktivni sastojci gloga deluju umirujuće i na nervni sistem, a na ublažavanje nervoze i napetosti povoljno deluju i koren valerijane, list matičnjaka i list pitome nane.

Obzirom da poremećaj rada štitaste žlezde nepovoljno utiče na crevnu peristaltiku i varenje, čajevi od nadzemnog dela hajdučke trave i kičice, i korena angelike mogu doprineti regulisanju varenja, dok list pitome nane doprinosi ublažavanju grčeva i nadutosti koji nastaju kao posledica poremećaja funkcije organa za varenje.

Pojačano znojenje je čest simptom hiperfunkcije štitaste žlezde, koji se može ublažiti upotrebom lista žalfije i herbe miloduha. Herba miloduha povoljno deluje i na ublažavanje suvog, nadražajnog kašlja, koji takođe može biti jedan od simptoma poremećaja funkcije štitaste žlezde.

List oraha može doprineti poboljšanju stanja u situaciji smanjene funkcije štitaste žlezde usled nedostatka joda.

Kod porasta telesne težine, Kapi za mršavljenje ili Čajna mešavina za mršavljenje mogu pomoći povratku na optimalnu telesnu težinu. Kod lomljivosti i opadanja kose, upoteba Losiona za kosu doprineće poboljšanju stanja, dok će Dnevni i Noćni krem iz naše kolekcije „Moć bilja“ doprineti da se očuva hidratacija i elastičnost kože.

Naša Čajna mešavina kod strume (broj 75) povoljno deluje na regulisanje većine tegoba koje nastaju usled poremećaja funkcije štitatste žlezde, i uz saglasnost endokrinologa, može se koristiti uz redovnu terapiju.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top