Čaj od nadzemnog dela miloduha
95 RSD
Nema na stanju!
Opis
MILODUH
Latinski naziv i familija : Hyssopus officinalis L. (Lamiaceae)
Opis : Žbunasta višegodišnja zeljasta mirisna biljka visoka do 60cm. Stabljike su odrvenjene na bazi, listovi naspramno raspoređeni, mali, izduženi, na vrhu šiljasti, kožasti, sjajni, na licu i naličju prekriveni žlezdama sa etarskim uljem. Cvetovi su ljubičasti ili plavičasti, ređe ružičasti ili beli, grupisani u prividne klasove u gornjem delu stabljike i grančica.
Kao lekoviti deo biljke koristi se : Osušeni izdanci sa listovima i cvetovima (Hyssopi herba) i etarsko ulje (Hyssopi aetheroleum)
Hemijski sastav : Miloduh sadrži etarsko ulje, flavonoide hesperidin i diosamin, tanine, oleanolnu i ursolnu kiselinu, marubin. U etarskom ulju dominiraju pineni, kamfen, cineol.
Upotreba : Aktivni sastojci miloduha olakšavaju iskašljavanje bronhijalnog sekreta i poboljšavaju varenje hrane, a sastojci etarskog ulja deluju antiseptično. U savremenoj fitoterapiji se retko upotrebljava. Najveća količina utroši se za destilaciju etarskog ulja koje se koristi u kozmetičkoj i u prehrambenoj industriji. Upotrebljava se kao kulinarski začin a ceni se i kao medonosna biljka.
U narodnoj medicini se koristi: Kao sastojak čajnih mešavina namenjenih za iskašljavanje, kod bronhitisa, astme, nazeba, za ispiranje grla, kod stomačnih tegoba i za bolje varenje hrane, a spolja za obloge kod uboja.
Ograničenja u upotrebi : Zvanične monografije koje se odnose na efikasnost i bezbednost biljnih sirovina ograničavaju njegovu upotrebu na količinu do 5% u čajnim mešavinama.
Način pripreme i upotrebe čaja : Kafenu kašičicu herbe miloduha preliti šoljom (200ml) ključale vode, sud poklopiti, ostaviti da odstoji pola sata, procediti, zasladiti po želji i popiti. Piti 2 puta dnevno po šolju čaja.
Pakovanje : 80g
Recenzije
Još nema komentara.