Skip to content

Čaj od nadzemnog dela miloduha

Ocenjeno sa 0 od 5
(budite prvi sa ocenom)

264.00 RSD (sa PDV)

Olakšava iskašljavanje, poboljšava varenje, deluju antiseptično. Pomaže kod bronhitisa, astme, nazeba. Za ispiranje grla, kod stomačnih tegoba, a spolja za obloge kod uboja.

Šifra proizvoda: 602218 Kategorije: , Oznake: , ,

Opis

MILODUH

Latinski naziv i familija :    Hyssopus officinalis L. (Lamiaceae)
Opis :    Žbunasta višegodišnja zeljasta mirisna biljka visoka do 60cm. Stabljike su odrvenjene na bazi, listovi naspramno raspoređeni, mali, izduženi, na vrhu šiljasti, kožasti, sjajni, na licu i naličju prekriveni žlezdama sa etarskim uljem. Cvetovi su ljubičasti ili plavičasti, ređe ružičasti ili beli, grupisani u prividne klasove u gornjem delu stabljike i grančica.
Kao lekoviti deo biljke koristi se :    Osušeni izdanci sa listovima i cvetovima (Hyssopi herba) i etarsko ulje (Hyssopi aetheroleum)
Hemijski sastav :    Miloduh sadrži etarsko ulje, flavonoide hesperidin i diosamin, tanine, oleanolnu i ursolnu kiselinu, marubin. U etarskom ulju dominiraju pineni, kamfen, cineol.
Upotreba :    Aktivni sastojci miloduha olakšavaju iskašljavanje bronhijalnog sekreta i poboljšavaju varenje hrane, a sastojci etarskog ulja deluju antiseptično. U savremenoj fitoterapiji se retko upotrebljava. Najveća količina utroši se za destilaciju etarskog ulja koje se koristi u kozmetičkoj i u prehrambenoj industriji. Upotrebljava se kao kulinarski začin a ceni se i kao medonosna biljka.
U narodnoj medicini se koristi:    Kao sastojak čajnih mešavina namenjenih za iskašljavanje, kod bronhitisa, astme, nazeba, za ispiranje grla, kod stomačnih tegoba i za bolje varenje hrane, a spolja za obloge kod uboja.
Ograničenja u upotrebi :    Zvanične monografije koje se odnose na efikasnost i bezbednost biljnih sirovina ograničavaju njegovu upotrebu na količinu do 5% u čajnim mešavinama.   
Način pripreme i upotrebe čaja :    Kafenu kašičicu herbe miloduha preliti šoljom (200ml) ključale vode, sud poklopiti, ostaviti da odstoji pola sata, procediti, zasladiti po želji i popiti. Piti 2 puta dnevno po šolju čaja.

Pakovanje : 80g

Recenzije

Još nema komentara.

Leave a customer review

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top