Skip to content

O ZNOJENJU I TELESNIM MIRISIMA – BEZ STIDA

Tokom perioda velikih vrućina, koji na našim prostorima može da traje i nekoliko meseci, čulo mirisa je suočeno sa povećanim izazovima. Visoke temperature povećavaju koncentraciju isparljivih supstanci, što prijatnog, što neprijatnog mirisa.

Visoke temperature vazduha pojačavaju i znojenje

Znojenje je fiziološki proces neophodan za održanje stabilne telesne temperature, koji se sastoji u evakuaciji znoja kroz pore kože. Znoj, bistru tečnost koja sadrži 99% vode, luče znojne žlezde kojih ima od 2- 4 000 000. Raspoređene su u koži čitavog tela, u sloju koji se naziva „derm“.

Podsticaji u vidu stresa, fizičke aktivnosti, povišene telesne temperature, ili upotrebe nekih lekova, dodatno podstiču znojenje što pojedinim osobama može značajno narušiti kvalitet života. Potpuno zaustavljanje lučenja znoja je štetno, jer je to normalan fiziološki proces neophodan za održanje fiziološke ravnoteže organizma, eliminaciju nepotrebnih materija, hidrataciju kože i stvaranje njenog hidrolipidnog zaštitnog sloja.

Dva tipa znojnih žlezda

Ekrine znojne žlezde rapoređene su po čitavoj koži, sa većom koncentracijom na dlanovima i tabanima. Prisutne su i aktivne od rođenja, a njihova funkcija je pod direktnom su komandom hipotalamusa koji je odgovoran za termoregulaciju organizma. Količina izlučenog znoja iznosi oko 200ml/h pri spoljnoj temperaturi od 18°C i njegovim isparavanjem sa kože se održava optimalna telesna temperatura.

U slučaju pojačane fizičke aktivnosti i povišene telesne temperature dolazi do pojačane aktivacije ekrinih žlezda i znojenja čitavog tela. Izlučeni znoj je gotovo bez mirisa, sastoji se u najvećoj meri od vode, mlečne kiseline i minerala (soli natrijuma), stoga njegov sastav ne pogoduje razvoju i množenju bakterija.

Apokrine znojne žlezde su lokalizovane u području pazuha, oko areole bradavica na dojkama i u genitalnom predelu. Smeštane su uz dlaku, a njihova aktivnost je pod direktnom komandom simpatičkog nervnog sistema: znoj luče pri pojačanoj fizičkoj aktivnosti ili pod dejstvom jakih emocija. Iako su prisutne od rođenja, aktiviraju se tek u pubertetu. Njihova funkcija nije sasvim razjašnjena: imaju udela u seksualnoj privlačnosti, a veoma malo u termoregulaciji. Pojačanom aktivacijom apokrinih žlezda dolazi do lokalizovanog znojenja, pri čemu je izlučeni znoj bazne reakcije i sadrži osim vode, amonijak i steroidna jedinjenja što stvara pogodnu sredinu za razvoj bakterija. Miris znoja izlučenog putem apokrinih žlezda može biti jačeg ili slabijeg intenziteta, zavisno od osobe.

Pojačano znojenje za pojedine osobe može biti veliki problem…

Pojačano znojenje – hiperhidroza – može zahvatiti čitavo telo, ili se javiti samo u predelu pazuha, dlanova i tabana. Ovaj problem zahvata oko 3% populacije i može biti veoma ograničavajuči za pogođene osobe, zbog stida i težnje za socijalnom izolacijom. Uzroci nisu uvek poznati, mogu biti neurološki i psihogeni, posledica hormonalnog disbalansa (tokom menopauze), prisustva tumora ili nastati kao posledica upotrebe nekih lekova, stoga je radi odgovarajuće terapije potrebno konsultovati dermatologa.

Kod lokalizovane hiperhidroze od pomoći može biti upotreba anti-transpiranata na bazi soli aluminijuma koji se primenjuju po savetu lekara, u početku jednom dnevno, posle tuširanja tokom tri dana uzastopno, a potom jednom nedeljno. Obzirom da skupljaju pore i potpuno zaustavljaju znojenje, ova sredstva je potrebno primenjivati oprezno, jer predstavljaju radikalno rešenje koje zaustavlja neophodan fiziološki proces, dužina i ritam upotrebe moraju biti pod nadzorom dermatologa.

Žene u menopauzi su usled hormonalnog disbalansa često izložene naletima talasa vrućine koji mogu biti veoma snažni. U ovom slučaju upotreba Kapi žalfije može doprineti poboljšanju stanja, jer osim normalizovanja znojenja, aktivni sastojci žalfije povoljno deluju na uspostavljanje hormonske ravnoteže i ublažavanje valunga.

Kapi protiv znojenja, koji osim tinkture žalfije sadrže i tinkturu miloduha, su takođe dobar izbor za osobe sa pojačanim znojenjem čitavog tela.

… a znoj neprijatnog mirisa i za pogođene osobe i njihovu okolinu

Znoj neprijatnog mirisa – bromhidroza – osim što može biti posledica razvoja bakterija, upotrebe namirnica jakog mirisa (crnog i belog luka) i nedostatka telesne higijene, može biti i znak zdavstvenog problema (enzimskog deficita – u slučaju da znoj ima miris koji podseća na ribu ili urin).

Redovno održavanje telesne higijene je dobra preventiva

Redovna higijena – svakodnevno kupanje ili tuširanje, uz upotrebu dezodoranasa sa antiseptičnim sastojcima ograničava razmnožavanje bakterija. Dezodoransi mogu biti na prirodnoj bazi, bez alkohola i aluminijiumovih soli, a jednostavnu deo-kremu možete napraviti i sami u kućnim uslovima**. Redovno presvlačenje donjeg rublja i pranje odeće, takođe će onemogućiti razvoj neprijatnih mirisa. Miris znoja je ponekad teško ukloniti iz odeće čak i pranjem. Od pomoći može biti natapanje odeće rastvorom sode bikarbone pre redovnog pranja.

Osim znojenja pod pazuhom, neprijatni telesni mirisi mogu mogu poticati od stopala

Sa povećanom koncentracijom znojnih žlezda po površini, dodatno zatvorena obućom pri čemu je isparavanje znoja teže nego kada su u pitanju ostali delovi tela, koža tabana je veoma podložna razvoju bakterijskih i gljivičnih infekcija.  Osim redovnog pranja stopala, u cilju prevencije razvoja nfekcija i neprijatnih mirisa, potrebno je obratiti pažnju na kvalitet obuće i čarapa. Pamučne čarape omogućuju dobru ventilaciju i imaju veliku upijajuću moć, dok su vunene odličan termo-izolator. Antiseptični deo-ulošci za obuću koji apsorbuju mirise mogu biti od velike pomoći. Pre obuvanja, dobro je stopala posuti talkom koji dobro aposrbuje višak znoja.

… ili zadaha

Uzroci neprijatnog zadaha mogu biti mnogobrojni. Redovno pranje zuba posle svakog obroka, uz upotrebu interdentalnih četkica i zubnog konca (baj jednom dnevno), je od najvećeg značaja za održanja zdravlja zuba i desni i eliminisanje uzroka neprijatnog zadaha. Masaža desni Kapima za jačanje desni doprinosi održanju zdravog potpornog tkiva i onemogućava razvoj bakterija, dok ispiranje usta i grla Kapima za ispiranje grla deluje antiseptično, i otklanja neprijatan miris koji može biti posledica upalnih procesa. Redovne kontrole kod stomatologa su od najvećeg značaja za uklanjanje karijesa i održanje zdravlja zuba.

Neprijatan zadah ponekad može poticati i od problema sa varenjem ili viška želudačne kiseline. Regulisanje varenja uz upotrebu Čaja za varenje i protiv nadimanja ili Čaja protiv zatvora značajno doprinosi rešenju problema. Upotreba Čajne mešavine kod viška želudačne kiseline, osim što otklanja neprijatan zadah, povoljno deluje i na zaštitu zubne gleđi, koja može biti oštećena usled učestalog refluksa želudačne kiseline.

*****

Za izradu deo-krema iz „domaće laboratorije“ potrebno vam je:

10 supenih kašika kokosovog ulja

6 supenih kašika sode bikarbone

5 supenih kašika finog kukuruznog skroba (ili bele gline)

Po želji: 30 kapi etarskog ulja po vašem izboru

Priprema: Kokosovo ulje sasvim malo zagrejati dok ne postane tečno, pa mu uz mešanje dodati kukuruzni skrob (ili glinu), dok se sasvim ne sjedine bez grudvica. Potom mešavini dodati sodu bikarbonu, snažno mešajući dok se ne dobije homogena kremasta pasta. Kada se krem sasvim ohladi, po želji dodati etrasko ulje, takođe uz snažno mešanje kako bi krem bio sasvim homogen. Čuvati do upotrebe u dobro zatvorenoj staklenoj teglici, na sobnoj temperaturi. Krem naneti posle tuširanja na čistu kožu pazušnog predela.

This Post Has 4 Comments

  1. Imam problem neprijatnog mirisa nogu vec duze vreme. Probao sam veliki broj preparata, nosenje iskljucivo pamucnih carapa, kupovina kozne obuce, pranje nogu u hidrogenizovanoj vodi, cak su mi preporucivali da ispiram noge u rastvoru antibiotika. Da li postoji zaista dobar, kvalitetan preparat koji moze da resi ovu vise nego neprijatnu situaciju? Hvala unapred.

    1. Poštovani Dejane, kako biste uspešno rešili problem neophodno je uzvrditi uzrok neprijatnog mirisa znoja. Ukoliko je u pitanju bakterijska ili gljivična infekcija kože stopala, osim antibiotskih preparata koje prepisuje lekar, od pomoći može biti upotreba našeg Gela od čajnog drveta koji se primenjuje uveče, posle pranja nogu sapunom, i kupke uz upotrebu Kapi od žalfije. Dodatno, za uklanjanje neprijatnog mirisa, za stopala možete koristiti i dezodorans na bazi stipse. Neprijatan miris obuće možete ukloniti uz pomoć sode bikarbone i etarskog ulja čajnog drveta ili lavande: 3-4 kašike sode bikarbone pomešati sa 4-5 kapi etarskog ulja i sipati u cipele, dobro protresti kako bi se prah rasporedio svuda i ostaviti preko noći da delije, a ujutru istresti prah iz cipela koje su spremne za nošenje.

  2. Prekomerno znojenje i miris su kod mene dve razlicite stvari. Miris stvaraju bakterije tj. znojenje tela koje nije cisto. Ako sam istusirana, znojenje mi nije problem jer nema mirisa. Miris je veci problem ukoliko se znojite usled psihickih problema jer je to skroz drugi miris.

    1. Poštovana Ana, najlepše Vam zahvaljujem na komentaru. Vaše iskustvo deli velika većina osoba: znoj koji se luči pri pojačanoj fizičkoj aktivnosti i znoj koji se luči pod naletom jakih emocija, izazvanih psihičkim problemima, nemaju isti hemijski sastav, tako da je i miris sasvim drugačiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top