skip to Main Content
LEKOVITO BILJE I HIPERTENZIJA

LEKOVITO BILJE I HIPERTENZIJA

Hipertenzija ili visok krvni pritisak je bolest od koje pati skoro četvrtina svetske populacije. Obzirom da u većini slučajeva ne daje nikakve simptome, često prolazi nezapažena a ako se ne leči može dovesti do tragičnih posledica. Akutna hipertenzija može dovesti do moždanih krvarenja dok hronična povećava rizik od infarkta miokarda, srčane insuficijencije, oštećenja bubrega, oštećenja vida i demencije.

Na krvni pritisak utiču brojni faktori od kojih su najznačijniji snaga kontrakcije srčanog mišića i tonus krvnih sudova. Pri merenju krvnog pritiska prva vrednost predstavlja sistolni pritisak (arterijski pritisak u fazi srčane kontrakcije) a druga vrednost dijastolni pritisak (arterijski pritisak u fazi kada je srčani mišić opušten izmešu kontrakcija). Krvni pritisak je visok ukoliko se održava iznad nivoa od 140/90 mmHg.

U najvećem broju slučajeva uzrok hipertenzije nije poznat: na njen razvoj mogu uticati način života i genetske predispozicije, kao i starost (sa godinama raste i učestalost).

U početnoj fazi, povišen krvni pritisak se može korigovati odgovarajućim higijensko-dijetetskim merama. Kod gojaznih osoba, gubitak viška kilograma dovodi i do sniženja pritiska, a takođe redovna fizička aktivnost, uravnotežena ishrana sa smanjenim unosom kuhinjske soli i dosta voća i povrća kao i smanjenje izloženosti stresu daju dobre rezultate.

Prirodni diuretici kao što su plod šipka, cvet hibiskusa, list breze, koren zečjeg trna, herba rastavića ili list koprive stimulišu izlučivanje mokraće čime se smanjuje volumen krvi u čirkulaciji što pomaže normalizovanju povišenog pritiska. Čaj od cveta gloga sa listom tradicionalno se koristi za jačanje srčanog mišića dok herba bele imele, list masline, herba srdačice i herba hajdučke trave povoljno deluju i na perifernu cirkulaciju.

Naš Čaj kod visokog krvnog pritiska sadrži:

  • koren valerijane čiji aktivni sastojci deluju umirujuće kod duševne napetosti i stresa,
  • cvet gloga sa listom čiji aktivni sastojci deluju na snagu kontrakcije srčanog mišića
  • herbu hajdučke trave i herbu bele imele čiji aktivni sastojci povoljno deluju na tonus krvnih sudova
  • list breze i plod šipka čiji aktivni sastojci deluju diuretično

Redovnom upotrebom, uz ostale higijensko-dijetetske mere, ova čajna mešavina može doprineti normalizovanju povišenog krvnog pritiska.

This Post Has 6 Comments
    1. Čaj od lista gloga sa cvetom može se koristiti i kod povišenog i kod sniženog krvnog pritiska, ipak, pritisak koji varira je stanje koje zahteva stručni medicinski tretman, tako da je nužno obratiti se lekaru radi odgovarajuće dijagnostike i terapije.

    1. Čaj od rujevine najverovatnije neće biti u proizvodnom programu do sledeće jeseni (2020 godine). Ukoliko ga bude ranije, informacija će biti objavljena na sajtu i našoj facebook stranici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back To Top