Skip to content

NEGA KOŽE I KOSE TOKOM ZIME

Tokom hladnih zimskih meseci koža i kosa su izložene esktremima: niskim temperaturama vazduha na otvorenom, i suvom i toplom vazduhu u prostorijama u kojima se boravi. Stoga su i potrebe za negom drugačije nego tokom ostalog dela godine, jer je i koži i kosi, kao i čitavom organizmu, dodatno potrebna hidratacija.

Nega lica zahteva i neke izmene

Hladan vazduh izaziva reflesno skupljanje pora, čime se smanjuje i lučenje sebuma: na temperaturama nižim od 8°C koža više ne može da stvara zaštitni lipidni sloj na površini i izložena je pojačanoj dehidrataciji. Dehidrataciji su posebno izložene usne, kao i osetljiva koža ruku. Kremovi za negu lica tokom zime trebalo bi da sadrže komponente kao što su urea, mlečna kiselina ili glicerin, koji potpomažu očuvanje vlažnosti uz dovoljnu količinu masnih komponenti (ulja i voskova) koji omogućavaju održanje zaštitinog lipidnog sloja, kako bi se izbeglo pucanje i oštećenje kože. Za održavanje higijene se preporučuje upotreba losiona ili sapuna blago kisele reakcije, čija se pH vrednost kreće od  5.9 do 5.5 (što je i fiziološki pH površine kože).

Pri primeni hidrantnih i hranljivih krema treba imati u vidu da je pri ekstremno niskim temperaturama vazduha bolje koristiti hranljive masnije kreme kao dnevnu zaštitu, kako bi se sačuvala neophodna vlažnost kože, dok se hidrantne kreme mogu koristiti tokom noći, kako bi se postigla hidratacija u uslovima kada je vazduh suv zbog grejanja.

Tokom bavljenja zimskim spotrovima, na planini, osim od isušivanja, kožu je neophodno zaštititi i od UV zračenja kremom sa visokim  zaštitnim faktorom.

Nežna koža usana i ruku zahteva posebnu negu

Ukoliko ranije nismo o tome dovoljno razmišljali, godine pandemije su nam pokazale značaj higijene ruku, naročito zimi. Učestalo pranje i primena dezinfekcionih gelova povećavaju rizik od uklanjanja zaštitnog lipidnog sloja kože ruku, tako da su posle pranja blagim sapunom, sistematska primena krema za ruke i nošenje rukavica napolju, gestovi neophodni kako bi se sprečila pojava ispucalih zona. Ukoliko ipak dođe do oštećenja usled isušivanja, uveče pre spavanja u kožu ruku možete utrljati Krem za pete, navući pamučne rukavice i ostaviti da deluje preko noći. Postupak možete ponoviti nekoliko dana uzastopce, sve do postizanja oporavka.

Tokom hladnog doba godine mnoge osobe pate i od ispucalih usana. Stikovi za negu sa visokim sadržajem voskova i ulja deluju zaštitno i ubrzavaju zarastanje. Naročito povoljno deluju kakao buter, ulje jojobe ili nevenovo ulje koje sadrži naš Krem za pete (bez obzira na naziv – može se primenjivati i za zaštitu usana). Stikovi za negu usana sa visokim UV zaštitnim faktorom takođe su obavezni pri bavljenju zimskim sportovima.

Koža čitavog tela je podložna dehidartaciji tokom zime

Pokrivena, u stalnom kontaktu sa rubljem i odećom, i koža tela tokom zime je izožena izmenjenim uslovima, stoga joj treba posvetiti odgovarajuću negu. Kako bi se održao zaštitni sloj, preporučuje se brzo tuširanje mlakom vodom umesto kupanja, uz primenu mleka ili krema za telo posle tuširanja. Laktove, na kojima je koža grublja, i kožu stopala koja je sklona isušivanju treba takođe zaštititi hranljivim kremom.

I kosa pati zbog temperaturnih promena

Suviše često pranje, sušenje fenom, upotreba prese ili uvijača za pravljenje lokni oštećuje kosu, tako da je sasvim dovoljno prati kosu 2-3 puta nedeljno. Blagi šamponi sa nižim pH, obogaćeni uljem i pantenolom više odgovaraju kosi i vraćaju joj vlažnost. Suviše topla voda za pranje uklanja sebum čime kosa gubi sjaj i postaje beživotna, stoga se preporučuje pranje mlakom vodom, uz sušenje na vazduhu, a ukoliko koristite fen, najbolje ga je podesiti na umerenu temperaturu. Primena regeneratora posle pranja i maske za kosu jednom nedeljno, očuvaće elastičnost vlasi. Nanošenje Losiona za kosu uz blagu masažu vlasišta podstiče cirkulaciju i povoljno deluje na jačanje korena kose, dok Ricinusovo ulje vraća kosi sjaj i štiti je od isušivanja.

Na hidrataciju narošito povoljno deluje gel aloje. Od niskih temperatura kosa se može zaštititi nošenjem kape, pri čemu je dobro izabrati model postavljen tkaninom od svilenog satena koja će zaštititi vlasi od krzanja i statičkog elektriciteta.

Duža kosa daje bezbroj mogućnosti za kreativne i maštovite frizure od pletenica, čime se uspešno može savladati neprijatnost koju nosi višak statičkog eletriciteta, česta pojava u zimskim mesecima.

*****

Tokom zime posebno treba imati u vidu povećane potrebe organizma za hidaratacijom, u čemu vam saveznik mogu biti filter čajevi iz naše palete. Suvoća vazduha koja nastaje kao posledica grejanja u zatvorenim prostorijama može se prevazići primenom ultrazvučnih ovlaživača vazduha što će povoljno delovati na disajne organe i čitav organizam uopšte.

This Post Has 2 Comments

  1. Odlican Vam je sajt i rado citam i primenjujem savete iz oblasti kozmetike, nege i slicno. S obzirom da sam vec u nekim zrelim godinama trazim uvek neke kvalitetnije i efikasnije preparate za lice i telo. Ono sto sam htela da pitam je da sam primetila da u poslednje vreme se na internetu pojavljuje sve vise tekstova o hidrogenizovanoj vodi i njenom efektu na organizam. Da li postoji mogucnost da objavite neki tekst na tu temu i da li je hidrogenizovana voda zaista dobra ili ne. Hvala unapred. Vasa verna citateljka iz Kikinde

    1. Poštovana Snežana, najlepše Vam zahvaljujem na komentaru i veoma me raduje što ste zadovoljni sadržajem sajta. Obzirom da je osnovna delatnost našeg Instituta proučavanje lekovitog bilja, tekstovi koje objavljujemo se uglavnom odnose na mogućnosti i ograničenja primene lekovitog bilja u cilju olakšanja blažih zdravstvenih tegoba i očuvanja vitalnosti i zdravlja.
      Za sada, efekti hidrogenizovane vode na organizam nisu predmet proučavanja naših stručnjaka. Prema podacima iz literature, primena hidrogenizovane vode bi mogla imati povoljno dejstvo na ublažavanje neželjenih dejstava koja prate radio-terapiju, a obzirom na antioksidativna svojstva moguće je i preventivno dejstvo na razvoj srčanih bolesti, upalnih procesa i malignih bolesti. U literaturi se takođe navodi i nedostatak pouzdanih podataka, pri čemu, prema do sada dostupnim podacima, hidrogenizovana voda ne bi trebalo da negativno utiče na zdravlje.
      U svakom slučaju, bilo da koristite hidrogenizovanu ili običnu vodu, najvažniji efekat je odgovarajuća hidratacija organizma – jedan od osnovnih činilaca očuvanja zdravlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top