Skip to content
Akcija

Čaj od nadzemnog dela kičice

Ocenjeno sa 0 od 5
(budite prvi sa ocenom)

161.00 RSD (sa PDV)

Šifra proizvoda: 602088 Kategorija:

Opis

HERBA KIČICE

Latinski naziv i familija :    Centaurium umbellatum Gilib. (Gentianaceae)
Opis :    Jednogodišnja, retko dvogodišnja zeljasta biljka, u gornjem delu razgranata, sa eliptičnim prizemnim lišćem u rozeti i sitnim crvenkastim cvetovima sakupljenim u zbijene štitaste cvasti na vrhu stabla i grančica. Cveta celog leta. Raste svuda, najviše po vlažnim brdskim i planianskim livadama i po svetlim šumama.
Kao lekoviti deo biljke koriste se :    Osušeni vršni delovi biljke u cvetu (Centaurii herba)
Hemijski sastav :    Herba kičice sadrži gorke iridolne glikozide, fenolkarbonske kiseline, ksantonske derivate, flavonoide
Upotreba :    Deluje kao gorko sredstvo (Amarum purum). Gorki sastojci refleksno izazivaju lučenje pljuvačke, sokova i enzima u sistemu organa za varenje, što omogućava bolje i kompletnije varenje hrane. Ovi sastojci dovode i do poboljšanja apetita, a biljke koje ih sadrže koriste se i kao sredstva za jačanje i oporavak organizma. Za vodeni ekstrakt herbe kičice dokazano je da ispoljava protivupalno delovanje kao i da olakšava sniženje povišene telesne temperature.
U narodnoj medicini se koristi:    Kao sastojak gorkih čajeva koji deluju kao sredstva za poboljašanje apetita, kod poremećaja varenja i za ublažavanje tegoba u sistemu organa za varenje.
Način pripreme i upotrebe čaja:    Dve kafene kašike kičice preliti šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Procediti i piti dva do tri puta dnevno po šolju čaja pola sata pre jela.

Kičica ( Centaurii herba ) ulazi u sastav čajnih mešavina broj : 3, 31

Pakovanje : 80g

Recenzije

Još nema komentara.

Leave a customer review

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top