skip to Main Content
LEKOVITO BILJE – POMOĆ U PREVAZILAŽENJU STRESA

LEKOVITO BILJE – POMOĆ U PREVAZILAŽENJU STRESA

Vreme u kome živimo, sa konstantnim zahtevom da obaveze koje se gomilaju ispunjavamo sve brže uz testiranje sopstvenih granica izdržljivosti, predstavlja veliki fizički i psihički izazov. Stres je danas skoro statusni simbol: karakterističan za osobe na određenim položajima od kojih se mnogo zahteva dok rezultati njihovog rada ostaju bez priznanja i uvažavanja. Kada poslovne obaveze nadmaše profesionalni okvir, kada smo i tokom slobodnog vremena «on-line» i ta situacija počne uticati i na porodični život, stanje se dodatno pogoršava, jer pritisak «moranja» dovodi do toga da duh i telo više nemaju mogućnosti oporavka i obnove energije.

Dok je lučenje adrenalina karakteristika akutnog stresa, pojačan i produžen stres dovodi do oslobađanja velikih količina kortizola koji pomaže da se suočimo sa hitnom situacijom i prevaziđemo svoje mogućnosti u određenim sitacijama. Pojačano lučenje kortizola dovodi do povećanog lučenja neurotransmitera serotonina i dopamina, što dovodi, ukoliko takvo stanje potraje, do emotivnog iscrpljenja sa simptomima različitim za svakog pojedinca.

Jedan od prvih znakova upozorenja da se osoba nalazi u stanju hroničnog stresa je povlačenje iz društva i socijalna izolacija.

Hronični stres dovodi do iscrpljenja organizma koji je predugo bio izložen hiperstimulaciji usled povećanog nivoa kateholamina i kortizola. Energetske zalihe osiromašuju, fizičke, psihološke i odbrambene sposobnosti slabe, što može dovesti do anksioznosti sa napadima panike, poremećaja koncentracije i pamćenja, depresivnih tegoba, poremećaja spavanja, poremećaja ishrane u vidu anoreksije ili bulimije, gubitka koštano-mišićne mase, pada imuniteta, pogoršanja stanja kod osoba koje boluju od hroničnih bolesti (astma, hipertenzija, kardio-vaskularne bolesti, dijabetes II) i biti pokretač pojave metaboličkog sindroma.

Lekovito bilje takođe predstavlja dobru alternativu anksioliticima, antidpresivima i hipnoticima koje često koriste osobe koje pate od hroničnog stresa: 

  • koren valerijane povoljno deluje na ublažavanje anksioznosti i straha,
  • list matičnjaka doprinosi opuštanju i deluje umirujuće,
  • cvet gloga harmonizuje srčani ritam i deluje umirujuće na nervni sistem
  • cvet lavande, zahvaljujući viskom sadržaju etarskog ulja, deluje relaksirajuće
  • cvet kamilice deluje umirujuće i opuštajuće

Takođe, Čajna mešavina kod uznemirenosti, straha i duševne napetosti povoljno deluje na ublažavanje brojnih simptoma stresa.

Iako ne postoji univerzalni lek ili recept, nivo stresa se može umanjiti promenom ponašanja. Kada god je to moguće pauzu na poslu treba iskoristiti za opuštanje, dobro je bar na kratko napustiti radno mesto, izaći na vazduh i prošetati. Ako su poslovne obaveze takve da se tokom radnog vremena ne može naći ni trenutak vremena za opuštanje, trebalo bi vreme za sebe pronaći vikendom. To je verovatno lakše reći nego učiniti jer i slobodno vreme treba osvojiti.

Svako je odgovoran za sopstveno zdravlje, a nalaženje ravnoteže između privatnog i profesionalnog života je izazov koji je moguće savladati.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back To Top